Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Στουρνάρας σε ρόλο αντι-Παπαδήμου

Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αμφότεροι “παιδιά” του Κώστα Σημίτη. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Όπως ο Λουκάς Παπαδήμος, έτσι και ο Γιάννης Στουρνάρας ανδρώθηκαν πολιτικά στην εποχή του «εκσυγχρονισμού», στα χρόνια μιας πλασματικής ευημερίας, όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε. ‘Ηταν άλλωστε η «ισχυρή Ελλάδα» για την οποία μας μιλούσε διαρκώς ο τότε πρωθυπουργός, εκείνη που κατέρρευσε με κρότο το 2010, και προσέφυγε, δια χειρός του διαδόχου του Κώστα Σημίτη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου και της τρόικας.
Ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν δυο πρόσωπα οικεία στους Ευρωπαίους, λόγω της εμπλοκής τους στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, πριν από περίπου μια δεκαετία. Σε αντίθεση ωστόσο με τον πρώην, μεταβατικό πρωθυπουργό, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών δείχνει να κερδίζει το πολιτικό στοίχημα.
Λόγω της πολυετούς θητείας του στον τραπεζικό κλάδο, ο Λουκάς Παπαδήμος αποδείχτηκε ότι δεν είχε τα «ρεφλέξ» που απαιτούσε η συγκυρία. Ο Γιάννης Στουρνάρας αντίθετα, σε αγαστή συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά, διαχειρίζεται πολιτικά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Και με τους… εταίρους της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση.
Στο δε Eurogroup της Παρασκευής στη Λευκωσία, στη συνάντηση που θα έχει με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει την ευκαιρία να «κλειδώσει» τη θετική έκθεση της τρόικας. Που θα είναι φυσικά πολιτική, και όχι οικονομική.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ /statesmen.gr