Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Η τρόικα απαιτεί: Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, περικοπές παντού!

Ξανά στο τραπέζι από την τρόικα η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη ώστε να αντικατασταθούν άλλα μέτρα που έχει απορρίψει η τρόικα
          
Επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόταση της τρόικας για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης αρχικά στα 66 έτη (από 65 που είναι σήμερα) και αργότερα στα 67 έτη. Η τρόικα φέρεται να έχει θέσει ξανά την πρόταση στις συζητήσεις της με την κυβέρνηση, ώστε να αντικατασταθούν άλλα μέτρα τα οποία έχει απορρίψει. Σύμφωνα με του υπολογισμούς που έχει ήδη κάνει το υπουργείο Οικονομικών, σε περίπτωση που η πρόταση γίνει δεκτή (κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά πιθανό) θα εξοικονομηθούν για το δημόσιο περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δηλώσεις των οποίων επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», με το μέτρο αυτό θα αποφεύγονταν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, κάτι το οποίο κάνει τη λήψη του μέτρου να θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανή.
Πιο συγκεκριμένα, το πακέτο που φέρεται να εξετάζεται για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, περιλαμβάνει τα εξής:
Αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία, δηλαδή από το 65ο στο 67ο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αναμένεται να γίνει σταδιακά, δηλαδή το όριο να πάει στα 66 το 2013 και στα 67 το 2014.
Το μέτρο θα αγγίξει το σύνολο των ασφαλισμένων που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, ανεξαρτήτως αν μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν ή μετά το 1993. Η ρύθμιση θα είναι ενιαία για όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης αλλά και για τα επικουρικά.
Βέβαια, αυτό θα δημιουργήσει και ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς θα δυσκολέψει η ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο λεγόμενο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς το οποίο αντικαθιστά την εφεδρεία και μένει να φανεί ποια θα είναι η λύση που θα δοθεί.
Επίσπευση των αλλαγών στα όρια ηλικίας που προβλέπονται στον νόμο του 2010. Δηλαδή οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας που επρόκειτο να ολοκληρωθούν το 2015 θα τεθούν σε ισχύ το 2013 (αφορά μεταξύ άλλων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, εργαζομένους στα βαρέα και ασφαλισμένους με 35ετία).
Ουσιαστικά θα αυξηθούν τα λεγόμενα ενδιάμεσα όρια ηλικίας, που επέτρεπαν την έξοδο πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Αδιευκρίνιστο είναι το αν θα υπάρξουν κατηγορίες ασφαλισμένων -π.χ. όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983- που θα εξαιρεθούν.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως ένα ειδικό καθεστώς μπορεί να υπάρξει μόνο για τους εργαζομένους στα βαρέα, ενώ δεν διασώζονται οι μητέρες ανηλίκων.
Αύξηση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης για την καταβολή της σύνταξης, που σήμερα είναι 4.500 (δηλαδή 15 έτη ασφάλισης). Για να ανοίξει η πόρτα εξόδου θα απαιτούνται 20 (με βάση την αρχική πρόταση) ή 21 (με βάση το σενάριο που κερδίζει έδαφος) έτη ασφάλισης.
Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το κατά πόσο η αύξηση αυτή θα ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου 2013 ή θα υλοποιηθεί σε δύο δόσεις (δηλαδή να πάμε στα 18 έτη ασφάλισης το 2013 και στα 21 έτη το 2014).
Το μέτρο θα επηρεάσει κυρίως εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, που αντιμετωπίζουν και τα περισσότερα προβλήματα στο να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης (π.χ. εποχικά απασχολούμενοι). Στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων αποχωρεί με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης.

eklogika.gr