Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Λίγες εβδομάδες απομένουν στην Ελλάδα προτού ξεμείνει από χρήματα εκτίμησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Ωστόσο προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και ότι τα μέτρα λιτότητας θα γίνουν ηπιότερα. «Η Ελλάδα έχει μερικές εβδομάδες στη διάθεσή της πριν η κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για μία κρίσιμη περίοδο», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας πως αποτέλεσμα της εξόδου από την Ευρωζώνη θα ήταν ο υπερπληθωρισμός, η φυγή καταθέσεων, χαμηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότεροι μισθοί.
Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και ότι τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι πιστωτές θα γίνουν ηπιότερα.
«Μπορούμε να κάνουμε ορισμένες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα», επεσήμανε ο κ.Παπανδρέου. «Αν καταφέρουμε να παρατείνουμε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για ένα ή δυο ακόμη χρόνια θα μπορούσε να απαλύνει λίγο τον πόνο» πρόσθεσε.
Ο κ.Παπανδρέου είπε επίσης ότι ισχυρισμοί που έχουν γίνει από Ελληνες πολιτικούς για μη τήρηση των όρων του μνημονίου δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα του η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές να δράσει με υπευθυνότητα.
Αναφορικά με την Ισπανία ο κ.Παπανδρέου δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για ανακεφαλοποίηση των ισπανικών τραπεζών και ότι πολιτικοί πρέπει να πάρουν αποφάσεις για να ηρεμήσει η αγορά.
Τέλος, υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες του προς τη χώρα είχαν προσωπικό κόστος. «Έκανα ό,τι μπορούσα. Τώρα εξαρτάται από την επόμενη κυβέρνηση να αναλάβει αυτό το πακέτο και να το διαχειριστεί», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός