Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

«Σάλπι»σμα ελπίδας ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΙΣΟΠΑΛΙΑ 1- 1 ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ - Ορθια στη Βαρσοβία η Ελλάδα.

http://content-aka.sentragoal.gr/filesystem/images/20120608/engine/pegasus_LARGE_t_1041_105715972_type12438.jpg
Η Ελλάδα απέσπασε ισοπαλία 1-1 στην πρεμιέρα του Euro 2012 από τη διοργανώτρια, Πολωνία, αν και αγωνιζόταν από το 44' με δέκα παίκτες έχοντας, βέβαια, ευκαιρία στο 71' να πάρει και το τρίποντο με το χαμένο πέναλτι του Καραγκούνη.
Η εθνική παρουσίασε δύο διαφορετικά πρόσωπα, το κακό στο πρώτο ημίχρονο, το καλό στο δεύτερο και έδειξε ικανή να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση.
Για 35 λεπτά η Εθνική αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα τόσο στα μετόπισθεν όσο και στην ανάπτυξη της. Ειδικά στα αριστερά ο Πίστσεκ με τον Μπλαστσικόφσκι έβαλαν στη μέση τον Χολέμπας και δημιουργούσαν συνέχεια κινδύνους στην εστία του Χαλκιά με αποτέλεσμα ένας απ' αυτούς να φέρει την αλλαγή των ισορροπιών. Ηταν το 17', όταν ο Πίστσεκ έκανε σέντρα-διαβήτη και ο Λεβαντόφσκι με κεφαλιά έγραψε το 1-0 υπέρ των οικοδεσποτών.
Η Ελλάδα ήθελε, αλλά δεν μπορούσε να απειλήσει την εστία των Πολωνών με το κλήμα να στραβώνει ακόμα περισσότερο στο 44', όταν ο Ισπανός ρέφερι, Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο απέβαλλε με 2η κίτρινη τον Παπασταθόπουλο, ο οποίος δικαιούται να φωνάζει και να διαμαρτύρεται και για τις δυο κάρτες που αντίκρισε. Η Εθνική έπαιζε, πλέον, με δέκα και έβλεπε τον διαιτητή του ματς να την αδικεί κατάφορα για 2η φορά μέσα σε λίγα λεπτά κλείνοντας τα μάτια σε χέρι-πέναλτι του Περκίς σε σέντρα του Νίνη. Ετσι το 1-0 έμελλε να είναι το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.
Με την έναρξη της επανάληψης ο Φερνάντο Σάντος άλλαξε τον αρνητικό στο πρώτο ημίχρονο Νίνη βάζοντας στη θέση του τον Σαλπιγγίδη και μέσα σε έξι λεπτά δικαιώθηκε. Στο 51' ο «Σάλπι» εκμεταλλεύτηκε την ασταθή απόκρουση του Σέζνι στη σέντρα του Τοροσίδη και την παρεμβολή του Γκέκα και με κάτι σαν πλασέ ισοφάρισε για την Εθνική μας ομάδα.
Η Ελλάδα έφερε στο 1-1 ένα ματς που στο ημίχρονο έμοιαζε χαμένο με δεδομένο το αριθμητικό μειονέκτημα, την απώλεια του Αβραάμ Παπαδόπουλου με τραυματισμό, αλλά και τη μέτρια εικόνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.
Πλέον, η Ελλάδα αποκτούσε και ψυχολογικό πλεονέκτημα έναντι των Πολωνών που ελέω απειρίας των περισσότερων ποδοσφαιριστών, πράγμα που έχει παραδεχθεί και ο Σμούντα, έδειχναν σαστισμένοι.
Και η Ελλάδα των δέκα όχι μόνο ισοφάριζε, αλλά στο 68' βρισκόταν μία ανάσα από το 2-1. Ηταν η φάση, όπου ο Φορτούνης στην πρώτη του επαφή με την μπάλα έβγαζε στην πλάτη της άμυνας τον Σαλπιγγίδη που είχε προλάβει να την τσιμπήσει κερδίζοντας το πέναλτι και την αποβολή του Σέζνι.
Το 2-1, όμως, δεν ήρθε ποτέ… Διότι ο νεοεισελθών, Τιτόν είδε τον Καραγκούνη να εκτελεί ένα κακό πέναλτι με το 1-1 να παραμένει έως το τελευταίο σφύριγμα του Καρμπάγιο.
ΠΟΛΩΝΙΑ: Σέζνι, Μπένις, Βασιλέφσκι, Περκίς, Πίστσεκ, Μουράφσκι, Πολάνσκι, Μπλαστσικόφσκι, Ρίμπους (70' Τίτον), Ομπράνιακ, Λεβαντόφσκι.
ΕΛΛΑΔΑ: Χαλκιάς, Τοροσίδης, Χολέμπας, Α. Παπαδόπουλος (36' λ.τρ. Κ. Παπαδόπουλος), Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Μανιάτης, Καραγκούνης, Σαμαράς, Νίνης (46' Σαλπιγγίδης), Γκέκας (68' Φορτούνης).