Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Δ. Αχαΐα: Δήμος & έμποροι «απεργούν» για την απαξίωσή τους από Πολιτεία

Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στην δυτική Αχαΐα, με αφορμή την συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από το καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.
Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας θα κλείσει τις υπηρεσίες του, ενώ οι έμποροι θα κλείσουν για δύο ώρες τα καταστήματά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην Πολιτεία, διότι όπως υποστηρίζουν, η περιοχή τους έχει εγκαταλειφθεί. Οι φορείς ζητούν μεταξύ άλλων να ενταχθεί η περιοχή στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης. να ολοκληρωθεί η παροχή αρωγής προς τους σεισμόπληκτους, να παραταθεί η απόφαση αποπληρωμής των δανείων για όσες επιχειρήσεις πήραν σεισμοδάνεια και να ανεγερθεί νέο δημαρχείο.
Σύμφωνα με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Αχαΐας, έχει αποφασιστεί:
  • Κλείσιμο σήμερα του δήμου με τη συμμετοχή και συμπαράσταση του εμπορικού συλλόγου και των φορέων της περιοχής.
  • Μετάβαση του δημοτικού συμβουλίου και του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου στο γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Ιονίου και Δυτικής Ελλάδος για παράσταση διαμαρτυρίας και επίδοση ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ για την εγκατάλειψη του δήμου μας.
  • Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με συνάντηση των δημάρχων των σεισμόπληκτων δήμων και παράσταση διεκδίκησης στο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Ιονίου και Δυτικής Ελλάδος.
  • Να απευθύνει έκκληση προς τις δημόσιες υπηρεσίες της πόλης μας όπως συμπαρασταθούν - έστω και συμβολικά - στον αγώνα του δήμου.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, εισηγούμενος την πρότασή του για κλείσιμο του δήμου, μεταξύ άλλων, είπε:
«...Σε λίγες ημέρες, στις 8 Ιουνίου, συμπληρώνονται τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τον καταστροφικό για την πόλη της Κάτω Αχαΐας - και έδρα ήδη του Καλλικρατικού δήμου μας, του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και μετονομαζόμενου, επίσημα πλέον, συντόμως σε Δήμο Δυμαίων - και για ολόκληρη την περιοχή σεισμό. Σεισμό με ανθρώπινα θύματα. Σεισμό που άφησε την πόλη χωρίς δημαρχείο, χωρίς εκκλησία, χωρίς σχολεία. Σεισμό που έπληξε ανεπανόρθωτα την εμπορική ζωή και τον εμπορικό κόσμο της Κάτω Αχαΐας. Σεισμό που επέφερε πολύ μεγάλες ζημιές σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια σε όλη την περιφέρεια του δήμου. Σεισμό που κατέστρεψε τις εκκλησίες και τα σχολεία των χωριών με αποτέλεσμα οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ.
»Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά και παρά τις εξαγγελίες και υποσχέσεις των τότε κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και των τότε αντιπολιτευομένων και στη συνέχεια αναλαβόντων τη διακυβέρνηση - και με πρόσχημα την εν τω μεταξύ ενσκήψασα κρίση - κανένα πρόγραμμα και σχέδιο ανασυγκρότησης δεν εκπονήθηκε για την σεισμόπληκτη περιοχή μας, όπως είχε γίνει στο παρελθόν για άλλες περιοχές (Καλαμάτα, Αίγιο, κ.λ.π).
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις, επισκέψεις και παραστάσεις που πραγματοποιήσαμε σε υπουργούς, υφυπουργούς και σε κάθε αρμόδιο κυβερνητικό ή υπηρεσιακό παράγοντα η κατάσταση παραμένει ίδια.

»Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, ο δήμος μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στέγασης των υπηρεσιών του, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του δήμου, να δυσχεραίνεται και να καθυστερεί η οργανωτική του ανάπτυξη και φυσικά να «στραγγαλίζεται» ο δήμος οικονομικά από το δυσβάσταχτο βάρος των ενοικίων που είναι υποχρεωμένος να πληρώνει για τις στεγαστικές του ανάγκες. Οφείλουμε να εκφράσουμε τη δικαιολογημένη αγανάκτησή μας και τη βροντερή διαμαρτυρία μας  προς πάσα κατεύθυνση για την παντελώς άδικη μεταχείριση την οποία υφίσταται η περιοχή μας από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς.
»Οφείλουμε να διεκδικήσουμε και να αγωνιστούμε για το δικαίωμα μας    στην ισοπολιτεία και στην ίση μεταχείριση.
»Οφείλουμε να διεκδικήσουμε και να αγωνιστούμε για το δικαίωμά μας να τύχουμε της ίδιας αντιμετώπισης με αυτή που είχαν άλλες σεισμόπληκτες πόλεις και περιοχές στο παρελθόν.
»Οφείλουμε να διεκδικήσουμε και να αγωνιστούμε για το δικαίωμά μας στην εκπόνηση σχεδίου ανασυγκρότησης για την περιοχή μας και στην κάθε είδους κρατική βοήθεια και συμπαράσταση προκειμένου να λύσουμε  οριστικά το στεγαστικό  πρόβλημα του δήμου μας με την ανέγερση νέου σύγχρονου δημαρχείου...»
Δήλωση Κατσιφάρα
για τα 4 χρόνια μετά το σεισμό

Με αφορμή την συμπλήρωση, σήμερα, τεσσάρων χρόνων απ' τον καταστρεπτικό σεισμό του 2008 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τέσσερα χρόνια μετά τον σεισμό του 2008 και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στην καταβολή της δωρεάν κρατικής αρωγής αλλά και στην αποκατάσταση δημόσιων δικτύων και υποδομών εξακολουθούν, μ' ευθύνη της Πολιτείας, να είναι μεγάλες. Πολίτες που υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που, ομοίως, επλήγησαν απ' τον σεισμό περιμένουν ακόμη, τέσσερα χρόνια μετά, την ενίσχυση του κράτους.
»Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, απ' τις αρχές ήδη του 2011, έθεσε σε προτεραιότητα το ζήτημα της αποκατάστασης των πληγέντων και της τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων. Και οι πιέσεις που ασκήθηκαν, παρά την κακή οικονομική συγκυρία, απέδωσαν σ' έναν βαθμό καθώς περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ εκταμιεύθηκαν προς τους δικαιούχους, τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο του 2011.
»Όμως, δεν σταματήσαμε. Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2012 ήσαν αλλεπάλληλες οι οχλήσεις μας προς την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση τακτοποίηση και των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων. Χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση έως σήμερα.
»Είναι αυτονόητο ότι η Πολιτεία έχει χρέος να αποκαταστήσει άμεσα- και το τονίζω αυτό- την ροή χρηματοδότησης προς τους σεισμόπληκτους και να κλείσει οριστικά μια εκκρεμότητα που χρονίζει. Στο πνεύμα αυτό, δεν σταματήσαμε ποτέ να θέτουμε, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το ζήτημα των σεισμοπλήκτων  στα συναρμόδια Υπουργεία.
»Σε ό,τι αφορά στις δημόσιες υποδομές είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Δήμου Δυμαίων που από το 2008 δεν διαθέτει Δημαρχείο ενώ αντίστοιχη καθυστέρηση παρατηρείται και σε περιπτώσεις σχολείων και ιερών ναών στις σεισμόπληκτες ζώνες.
»Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν πρόκειται να υποστείλει τις διεκδικητικές της πιέσεις αν δεν εκταμιευθεί και το τελευταίο ευρώ προς τους δικαιούχους. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τους σεισμόπληκτους της Δυτικής Ελλάδας αλλά και για τους πυρόπληκτους καθώς, είναι προφανές, ότι ελάχιστη πρόοδος έχει συντελεστεί στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ηλείας και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Μολυβιάτη».

Για τη δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα, 4 χρόνια μετά τους σεισμούς, και την κατάσταση που επικρατεί στην περιφερειακή ενότητά του, εδώ.
Bookmark and Share