Εισήγηση στη συνέντευξη τύπου
Ένας χρόνος λειτουργίας του Καλλικράτη είναι αρκετός για ν’ αποδειχθεί η ορθότητα των εκτιμήσεών μας οτι, η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κεντρικής Διοίκησης, του αστικού κράτους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο ότι έχουν αποστολή να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, δηλ. την κερδοφορία του κεφαλαίου, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις των εργαζομένων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης των μονοπωλιακών ομίλων.
Στον ένα χρόνο εφαρμογής του Καλλικράτη επιβεβαιώνονται οι θέσεις μας για το περιεχόμενο και την κατεύθυνση των αντιδραστικών για το λαό μεταρρυθμίσεων, αφού:
·
· Ενίσχυσαν την επιχειρηματική δράση στη λειτουργία των Δήμων και της Περιφέρειας. Ανάθεσαν και το πιο μικρό έργο σε εργολάβους, ανάθεσαν σε ιδιώτες ακόμα και την οργάνωση των Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, τη νομική στήριξη της Περιφέρειας τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, ακόμα και την Καθαριότητα των δημοσίων κτιρίων σε ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας.
· Στήριξαν, αδειοδότησαν και διαμορφώνουν τις υποδομές για την επέκταση των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα, στον Τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και του τουρισμού, υπονομεύοντας παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες (όπως, την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή), το ζωϊκό κεφάλαιο, το φυσικό περιβάλλον αλλοιώνοντας το οικιστικό τοπίο. Δε δίστασαν αυτά να τα επιβάλουν με διαδικασίες εξπρές, φοβούμενοι τις λαϊκές αντιδράσεις ή και να παρανομούν παραβιάζοντας ακόμα και τους δικούς τους νόμους και διαδικασίες, όπως, έγινε με τις εγκρίσεις των μελετών περιβαντολλογικών επιπτώσεων της MIND COMPASS στην Ερμιονίδα, του ιδιωτικού χωριού στην Πετροθάλασσα της Ερμιονίδας, του νέου τσιφλικιού και της φάρμας στις Κολλίνες, που ακόμα και οι αρμόδιες δικές τους υπηρεσίες γνωμοδοτούν αρνητικά.
· Δημιούργησαν, ακόμα, πιο ευνοϊκούς όρους αναπαραγωγής του κεφαλαίου και θωράκισης της ανταγωνιστικότητας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, εντάσσοντας στα συμφέροντά τους το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το ΕΣΠΑ, το «ΕΛΛΑΔΑ» κλπ. Σάλιο δεν υπάχρει για το μισθωτό, τοπ συνταξιούχο, τον αυτοαπασχολούμενο, τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, δεκάδες, όμως, εκατομμύρια ευρώ βρίσκονται μέσω του ΕΣΠΑ για το λιμάνι στο Γύθειο, εκατοντάδες για οδικούς άξονες, για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.
· Διευκολύνουν την παράδοση σε επιχειρηματικά συμφέροντα του φυσικού πλούτου στην Πελοπόννησο, τη συγκέντρωση της γης και την αλλαγή της χρήσης γης. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γόνιμης γης στην Πελοπόννησο φυτεύονται με ιδιωτικά φωτοβολταϊκά, γεμίζουν οι βουνοκορφές με ανεμογεννήτριες των καπιταλιστών.
· Εγκαινίασαν τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα με διαδικασίες εξπρές για παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους, που αυτοί θα επιλέξουν ακόμα και τη μέθοδο (προφανώς την καύση), θα χωροθετήσουν, θα μελετήσουν, θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν το όλο σύστημα. Θα πληρώνει, δηλαδή, ο λαός πανάκριβα για να κερδοσκοπήσουν οι καπιταλιστές.
· Πρωτοστατούν στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση παραπέρα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας. Οι Δήμοι και η Περιφέρεια λειτουργούν ως κρατικοί φορείς προώθησης ενός ελάχιστου και ανεπαρκέστατου πακέτου υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας για τα εξαθλιωμένα στρώματα, κυρίως, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Πρόκειται για στρατηγική επιλογή, προκειμένου να αντικατασταθούν μ’αυτόν τον τρόπο οι άγριες περικοπές των κρατικών πόρων και να προχωρήσει παραπέρα η εμπορευματοποίησή τους.
Την πολιτική, λοιπόν, που χρόνια ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, την πολιτική που μας έφερε εδώ που μας έφερε, όχι μόνο στη χώρα, αλλά και στην ΕΕ, αυτήν τη βάρβαρη πολιτική με ακόμα πιο αποφασιστικό τρόπο προσπαθούν να επιβάλλουν.
Από κοινού οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψήφισαν ένα χρόνο τώρα τις βασικές αποφάσεις στο ΠεΣΥ.
Από κοινού οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου συνδιοικούν, υλοποιούν αυτήν την πολιτική. Δεν πείθουν κανένα οι τακτικισμοί να συμπαρίσταται κανείς στο λαό για τα χαράτσια της ΔΕΗ και την ίδια στιγμή να εφαρμόζει φορομπηχτική πολιτική φόρων και τελών σε τοπικό επίπεδο.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες των δυνάμεων που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ και το ΛΑΟΣ που συμφώνησαν στη διαγραφή των 12 δις ευρώ παρακρατηθέντων πόρων, αποδεχόμενοι έναντι αυτών το ποσό των 1,711 δις ευρώ και μάλιστα σε 8 ετήσιες ισόποσες δόσεις.
Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής είναι η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό – περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που έχει ως θεμέλιό της, την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής που στηρίζετε στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό, που έχει για κίνητρο όχι το κέρδος του καπιταλιστή, αλλά την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτός εξασφαλίζει το σχεδιασμό της ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αντιμετωπίζει την περιφεριακή ανισομετρία. Στηρίζεται στην εργατική και λαϊκή συμμετοχή, στον έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω.
Στη βάση αυτής της αντίληψης της αναγκαιότητας του εργατικού – λαϊκού δρόμου ανάπτυξης προβάλλουμε και διεκδικούμε το πιο κάτω πλαίσιο στόχων πάλης:
· Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
· Επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
· Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας
· Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού
· Αντιπαλεύουμε τη γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.
· Κατάργηση των επιχειρήσεων που καθιστά την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση επιχείρηση. Ενταξη των εργαζομένων των επιχειρήσεων που κλείνουν στις υπηρεσίες των Περιφερειών με μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
· Διεκδικούμε Εργα Υποδομής και Πόρους που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα, των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία. Ο σχεδιασμός, μελέτη και κατασκευή των έργων θα γίνει από ένα αποκλειστικά δημόσιο κατασκευαστικό φορέα με ευθύνη του κράτους.
· Για τους αιρετούς της Τοπικής Διοίκησης: Κατάργηση των αποζημιώσεων των αιρετών και στο επίπεδο της Περιφέρειας και των Δήμων για τη συμμετοχή τους στα συμβούλια, τις επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα. Να υπάρξει ασυμβίβαστο στη μισθοδοσία αιρετών (πχ αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων, προέδρων συμβουλίων και νομικών προσώπων κλπ) στην περίπτωση που μισθοδοτούνται ή δουλεύουν συγχρόνως και στον επαγγελματικό τους χώρο (δημόσιο, ιδιωτικό, ελεύθερο επάγγελμα). Να καταργηθεί με αναδρομική ισχύ η συνταξιοδότηση αιρετών (Δημάρχων, πρώην Νομαρχών) εφόσον έχουν σύνταξη από άλλο ταμείο επαγγελματικού φορέα.