Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Κωνσταντίνος Τσιάρας: Οι βαρύγδουπες δηλώσεις για “πράσινη ανάπτυξη”, αποδεικνύονται ανακόλουθες και παραπλανητικές.

Ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


«Οι βαρύγδουπες δηλώσεις για “πράσινη ανάπτυξη”, που για δυο χρόνια ακούγαμε συστηματικά από τη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά και η δημιουργία προσμονής και προσδοκίας για πρόσθετα εισοδήματα στους αγρότες μας, με την εγκατάσταση αγροτικών φωτοβολταικών μονάδων, αποδεικνύονται ανακόλουθες και παραπλανητικές.
Σήμερα, οι επιφυλάξεις και οι φόβοι, που από την πρώτη στιγμή διατύπωσε η Νέα Δημοκρατία, πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα - έτσι όπως προωθείται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και του ΥΠΕΚΑ - δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη λύση για την αποφασιστική ενίσχυση του διαρκώς συρρικνούμενου αγροτικού εισοδήματος, επαληθεύονται. Η ανικανότητα, η ανετοιμότητα και η προχειρότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξει δυναμικά τις υποβαλλόμενες προτάσεις οδήγησε σήμερα σε πολύ μικρό αριθμό ολοκληρωμένων έργων. 
Οι πολυδιαφημισμένες επενδύσεις  για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σύμφωνα με τις οποίες οι αγρότες θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στα χωράφια τους, σήμερα καρκινοβατούν, ταλαιπωρώντας και βυθίζοντας τους αγρότες σε οικονομικό μαρασμό.  
Η πολυπλοκότητα της διαδικασίας και τα διάφορα στάδια κατάθεσης φακέλων, ο υπερβολικός αριθμός εγγράφων που πρέπει να τα συνοδεύουν (περίπου 50 έως 60 ενέργειες και κατάθεση εγγράφων),  η σύγχυση των αρμοδιοτήτων και ο αριθμός των υπηρεσιών που απαιτούνται προκειμένου να εγκριθεί και να ολοκληρωθεί, η εγκατάσταση ενός φωτοβολταικού πάρκου, δημιουργεί αδιέξοδα και σύγχυση στους αγρότες. 
Η οικονομική δυστοκία και οι κλειστές στρόφιγγες χρηματοδότησης που συναντούν σήμερα οι αγρότες μας για μια επένδυση που ίδια η ηγεσία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ παρότρυνε, καταδεικνύει τον εμπαιγμό της απέναντι σε ένα  τόσο σημαντικό τομέα της εθνικής μας οικονομίας.
Απόρροια της τραγελαφικής αυτής διαδικασίας είναι μεγάλος αριθμός αγροτών να εγκαταλείπει σήμερα την προσπάθεια, που τελικά τους αφήνει ένα ανυπολόγιστο κόστος.
Είναι επιτακτική ανάγκη να επιλυθούν τα προβλήματα ρευστότητας και γραφειοκρατίας, να απλουστευθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις των αγροτών μας».