Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για θέματα κτηνοτροφίας, ο Βουλευτής Κορινθίας Kώστας Κόλλιας πραγματοποίησε παρέμβαση, στα πλαίσια της ομιλίας του, σχετικά με το θέμα της πιθανής αύξησης του φόρου προστιθέμενης αξίας στις ζωοτροφές. Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Στα πλαίσια της ομιλίας μου στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με θέματα που απασχολούν τον κτηνοτροφικό τομέα, θεώρησα επιβεβλημένο να αναφερθώ στο θέμα του φόρου προστιθέμενης αξίας στις ζωοτροφές. Είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει συνολικά την αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, ακόμα και εκείνων που σήμερα εντάσσονται στο καθεστώς του χαμηλού ΦΠΑ 13%, όπως οι ζωοτροφές.
Όπως είπα και στην ομιλία μου, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καμία πρόθεση να συνδράμει την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Μοναδικός του στόχος είναι να εισπράττει, χωρίς να υπολογίζει το κόστος για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία και, βεβαίως, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις μεγάλες προοπτικές που θα μπορούσαν να υπάρχουν για την κτηνοτροφία.
Εάν το Υπουργείο επιμείνει να συμπεριλάβει τις ζωοτροφές στις αυξήσεις του ΦΠΑ στο 19% ή το 23%, θα καταφέρει το τελειωτικό πλήγμα όχι μόνο στους κτηνοτρόφους, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των εγχώριων μονάδων παραγωγής ζωοτροφών. Διότι την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα οι ντόπιες ζωοτροφές θα επιβαρύνονται σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής τους με ΦΠΑ 19%-23%, στην Ευρώπη οι ζωοτροφές θα συνεχίσουν να παράγονται με ΦΠΑ 7%, όπως στη Γερμανία, 6%, όπως στην Ολλανδία ή ακόμα και 4%, όπως στην Ιταλία και στην Ισπανία.
Οι εγχώριες βιομηχανίες παραγωγής ζωοτροφών δεν θα μπορέσουν να σταθούν απέναντι σ’ έναν τέτοιο ανταγωνισμό, θα κλείσουν και, βεβαίως, οι εισαγωγές ζωοτροφών θα αυξηθούν ραγδαία. Και θέλω να επισημάνω ότι μόνο για αυτές τις εισαγωγές η χώρα πληρώνει ετησίως περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, επιβαρύνοντας το ήδη παθητικό ισοζύγιο. Καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα σήμαινε για την ανάπτυξη της Ελλάδας εάν αυτά τα χρήματα, αντί να τροφοδοτούν οικονομίες ξένων χωρών, πήγαιναν για την εγχώρια ανάπτυξη.
Το χειρότερο όμως είναι αυτό που θα συμβεί στην κτηνοτροφία μας. Μέσα σε δύο χρόνια, οι κτηνοτρόφοι μας έχουν αναγκαστεί να πληρώνουν 20% ακριβότερα την ενέργεια που χρειάζονται οι εκμεταλλεύσεις τους – και μιλώ για τη ραγδαία αύξηση τόσο στα καύσιμα, όσο βεβαίως και στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Συνολικά η αγροτική παραγωγή, γεωργία και κτηνοτροφία, κοστίζει σήμερα σχεδόν 13% ακριβότερα ότι το 2009. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία στιγμή που ο παραγωγός πουλά το αγελαδινό γάλα, που στο σούπερ μάρκετ πωλείται 1,5 ευρώ, για 40 λεπτά το λίτρο. Οι τιμές στο κρέας έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο κατά 25%.
Είναι προφανές ότι εάν ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές αυξηθεί, ολόκληροι παραγωγικοί κλάδοι που επηρεάζονται από αυτήν την αύξηση θα σβήσουν. Έχω δεσμευθεί ότι θα επιμείνω στο θέμα στα πλαίσια των συζητήσεων για το νέο φορολογικό, με στόχο μάλιστα όχι μόνο να μην αυξηθεί, αλλά να μειωθεί περαιτέρω ο συντελεστής. Θεωρώ ότι θα ήταν στρατηγικό λάθος να επιμείνει το Υπουργείο Οικονομικών στην αύξηση του ΦΠΑ σε αγαθά που τροφοδοτούν τον πρωτογενή τομέα, την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, με πρώτες ύλες. Διότι έτσι ακυρώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και, ως εκ τούτου, κάθε προσπάθεια ανόρθωσης και ανάπτυξης της οικονομίας.»