Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Οι καταναλωτές θα πληρώσουν το κόστος των κυβερνητικών αστοχιών στην αγορά ενέργειας»

Με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση νέων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Όταν η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, μέσα στη φοροεπιδρομή που εξαπέλυσε επί δικαίων και αδίκων, πήρε την απόφαση να αυξήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, η Νέα Δημοκρατία είχε επισημάνει ότι αυτή η επιλογή θα είχε καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για τους καταναλωτές, αλλά και για τη ΔΕΗ και συνολικά για την αγορά ενέργειας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών έχει έτοιμη έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει αυτήν την εκτίμηση. Αναφέρει ότι η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ κατά 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ και απώλεια 46.450 θέσεων εργασίας, διότι αποτελεί απαραίτητο υλικό για την παραγωγική διαδικασία σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Είναι αυτονόητο ότι, σε περίοδο ύφεσης, έλλειψης ρευστότητας και μειωμένης ζήτησης, η επιβολή ενός μέτρου που αυξάνει το κόστος παραγωγής θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα και νέες απολύσεις.
Αυτό ακριβώς έχει συμβεί και με τη ΔΕΗ, η οποία καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων του φυσικού αερίου. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ακόμα τώρα, αν και δεν είναι πια Υπουργός Οικονομικών, εξακολουθεί να παίζει το ρόλο του εισπράκτορα, προετοιμάζει αυξήσεις το λιγότερο 10% και ενδεχομένως έως 15% στην τιμή του ρεύματος, πιθανότατα για όλους τους καταναλωτές, με το επιχείρημα ότι η ΔΕΗ πρέπει να πληρώσει τα χρέη της.
Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις ήταν η μοιραία και αναμενόμενη επίπτωση της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα, η οριακή τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καλπάζει και αυτό δημιουργεί ζημιά στη ΔΕΗ, η οποία θα μετακυληθεί στους καταναλωτές. Το τραγελαφικό είναι ότι, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, τα 2/3 των επιδιωκόμενων φορολογικών εσόδων από τον ΕΦΚ, δηλαδή τα 122 από τα 200 εκατομμύρια που υπολόγιζε να εισπράξει η Κυβέρνηση, θα χαθούν εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων του μέτρου στο σύνολο της οικονομίας.
Αυτήν την πολλοστή αστοχία της Κυβέρνησης Παπανδρέου θα την πληρώσει και πάλι ακριβά ο Έλληνας πολίτης, το νοικοκυριό, ο επαγγελματίας, η μικρομεσαία επιχείρηση. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της Κορινθίας έβγαλε στη δημοσιότητα μία έκκληση απόγνωσης, καλώντας το Υπουργείο να μην αυξήσει άλλο την τιμή του ρεύματος. Επισημαίνουν ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη μία στις τρεις επιχειρήσεις έχει οφειλές προς ΔΕΚΟ. Επισημαίνουν ότι τα όρια αντοχής και ανοχής όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά και των νοικοκυριών, εξαντλήθηκαν. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η Κυβέρνηση πρέπει να την αντιληφθεί άμεσα.
Αντιλαμβάνομαι ότι οι άκυρες αποφάσεις της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ έχουν οδηγήσει και την τωρινή Κυβέρνηση, σε αδιέξοδο, διότι και η οικονομική θέση της ΔΕΗ κινδυνεύει και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έχει δυσκολέψει. Αυτό όμως λίγο ενδιαφέρει την κοινωνία, η οποία επιβαρύνεται διαρκώς με το κόστος νέων μέτρων και η οποία περιμένει από αυτήν την Κυβέρνηση δίκαιη μεταχείριση και κατανομή των βαρών. Ελπίζω να κάνει ακριβώς αυτό, διότι, αν αποτύχει, ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της για να εκπληρώσει τον ρόλο που της ανατέθηκε θα τελειώσει πολύ γρήγορα.»