Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Τα χειρότερα και δυσκολότερα, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, Χριστούγεννα θα περάσουν φέτος οι Έλληνες αγρότες

O Επικεφαλής της Γραμματείας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Πέλλας, κ. Γιώργος Καρασμάνης, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:
«Τα χειρότερα και δυσκολότερα, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, Χριστούγεννα θα περάσουν φέτος οι Έλληνες αγρότες. Δεν τους είναι απαραίτητα τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) – που κάνουν λόγο για διψήφια μείωση φέτος του αγροτικού εισοδήματος στη χώρα μας – για να αντιληφθούν τη δεινή θέση, στην οποία έχουν περιέλθει.
           
            Φθάσαμε λίγα εικοσιτετράωρα πριν τα Χριστούγεννα και βρισκόμαστε μπροστά στο πρωτοφανές στα χρονικά γεγονός, να μην ξέρουν εάν θα εισπράξουν ή όχι την εξόφληση της φετινής ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης. Εάν θα έχουν χρήματα να περάσουν αυτοί και οι οικογένειές του τις Γιορτές. Εάν θα μπορέσουν να πληρώσουν μέχρι το τέλος του χρόνου τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ, για να ανανεώσουν το βιβλιάριο υγείας και να έχουν από την πρώτη του νέου έτους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
            Την ίδια ώρα, πέραν των άλλων υποχρεώσεών τους, πρέπει να καταβάλουν τα χαράτσια για τα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τα αυξημένα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, τα αυξημένα τέλη για τα αγροτικά τους μηχανήματα και να αντιμετωπίσουν ένα κόστος παραγωγής, αλλά και κόστος ζωής, που με τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, φόρους, εισφορές, Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης κ.α., έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
            Και όλα αυτά τη στιγμή, που καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, δεν «έτρεξε» ούτε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα στον αγροτικό τομέα, καθώς όλα εξακολουθούν να παραμένουν στο στάδιο των προκηρύξεων. Δεν μπήκε σε εφαρμογή ούτε ένα Σχέδιο Βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δεν έγινε ούτε μια ουσιαστική προσπάθεια για τον εξορθολογισμό του κόστους παραγωγής. Έχοντας απέναντί τους ένα υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η πολιτική ηγεσία του οποίου ασχολείται περισσότερο με τα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.
            Η Νέα Δημοκρατία θα φέρει την τραγική αυτή κατάσταση, που βιώνουν καθημερινά οι Έλληνες αγρότες, στη Βουλή, καταθέτοντας επερώτηση για το σύνολο της ασκούμενης αγροτικής πολιτικής, ενώ είναι έτοιμη να παρουσιάσει στον αγροτικό κόσμο τις βασικές κατευθύνσεις του αγροτικού της προγράμματος, που θα δίνουν διεξόδους από την κρίση».
Καθημερινά βλέπουν τα προϊόντα να παραμένουν απλήρωτα και τον κόπο τους να πηγαίνει χαμένος. Βλέπουν τις τιμές σε βασικά προϊόντα (πχ. ελαιόλαδο, βαμβάκι, φρουτολαχανικά, ζωοκομικά) να υποχωρούν, δίχως κανένα ενδιαφέρον και να διευρύνεται συνεχώς η ψαλίδα, σε σχέση με εκείνες που πληρώνουν οι καταναλωτές στο ράφι. Να τους χρωστάνε αποζημιώσεις από πέρσι και πρόπερσι (π.χ. πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, σπαράγγια, ελαιοκαλλιέργεια, κερασοκαλλιέργεια κ.α.).