Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάσης Νάκος, μετά την κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή, για την ανάγκη διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμα κινδύνου για την ασφάλεια του απορρήτου των επικοινωνιών και των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αποτελούν οι καταγγελίες που έκανε στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, o πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) κ. Αν. Λαμπρινόπουλος. Οι καταγγελίες αυτές δίνουν για την Ελλάδα την εικόνα μιας χώρας ανοχύρωτης σε κάθε είδους υποκλοπές των επικοινωνιών, των επιστολών, της ασφάλειας των δικτύων και των ηλεκτρονικών πληροφοριών. Σε τελική ανάλυση δημιουργούν την αίσθηση ότι οι Έλληνες πολίτες είναι απροστάτευτοι, από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος της πλέον αρμόδιας Αρχής ομολογεί την πλήρη αδυναμία διασφάλισης του απορρήτου.
Ειδικότερα, ο κ. Λαμπρινόπουλος έκανε λόγο για ανύπαρκτη εθνική πολιτική για την ασφάλεια των επικοινωνιών, αποκαλύπτοντας ότι έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά παραβίασης της ασφάλειας των επικοινωνιών μέσω των ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, όπου βρέθηκαν μαγνητοφωνάκια! Επέστησε ακόμα την προσοχή και στο θέμα της ασφαλείας των τραπεζικών συναλλαγών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για υποκλοπές στοιχείων ηλεκτρονικών καρτών, αλλά και σχετικά με την ασφάλεια των ταχυδρομικών συναλλαγών, καθώς δεν έχει ληφθεί έως σήμερα κανένα από τα συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας που έχει προτείνει η ΑΔΑΕ.
Αίσθηση προκαλούν, τέλος, και τα όσα είπε ο πρόεδρος της Αρχής σχετικά με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αφού υποστήριξε ότι είναι δύσκολο για την ΑΔΑΕ να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ σε ό,τι αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να κάνει έλεγχο στην ΕΥΠ!
Όλα τα παραπάνω, ειδικά μέσα στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνουμε όλοι, κρούουν εκκωφαντικά τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτούν άμεσες απαντήσεις: Τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Υποδομών, σκοπεύουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να εξασφαλίσουν το απόρρητο των επικοινωνιών στη χώρα μας, και ποιες είναι αυτές; Πώς σχεδιάζουν να προστατεύσουν τους πολίτες από την ανεξέλεγκτη παραβίαση της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών και των ταχυδρομικών συναλλαγών;
Το απόρρητο των επικοινωνιών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και ως εκ τούτου ύψιστο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση οφείλει να το προασπίσει άμεσα και αποτελεσματικά!»