Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Στις 23 Δεκεμβρίου 2011 θα προκηρυχτεί ο διεθνής διαγωνισμός για τη Μονάδα Ολικής Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στις 23 Δεκεμβρίου 2011 θα προκηρυχτεί ο διεθνής διαγωνισμός για τη Μονάδα Ολικής Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011 στην έδρα της Περιφέρειας, στην οποία συμμετείχαν και οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου και Ανδρέας Πουλάς.
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για τη συνάντηση με το προεδρείο της ΠΕΔ και τόνισε με έμφαση την ευθύνη που Περιφέρεια και Δήμοι έχουν αναλάβει από τους πολίτες για να βγει η Περιφέρεια Πελοποννήσου πιο ισχυρή και δυνατή από την κρίση.
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η συναίνεση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι ζητούμενο, αλλά ήδη κατάκτηση. «Οι αντιξοότητες για τους πολίτες βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο κινδύνου και η άριστη συνεργασία μας αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα», δήλωσε ο κ. Τατούλης απευθυνόμενος προς τους Δημάρχους.
Το προεδρείο της ΠΕΔ από την πλευρά του εξέφρασε την χαρά και ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας με την Περιφέρεια και έθεσε ως προτεραιότητα το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων των Δήμων. Κάλεσε επίσης τον Περιφερειάρχη να συμμετάσχει στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί σύντομα για το θέμα αυτό. 
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι υπάρχει ισχυρή βούληση να παρθούν αποφάσεις και να επιλυθούν προβλήματα που ταλάνιζαν για δεκαετίες τον τόπο, ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους. Οι αρμοδιότητες είναι διακριτές για τον καθένα θεσμό, όπως επίσης και ο ρόλος του, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο νέος θεσμός του Καλλικράτη, πρόσθεσε ο κ. Τατούλης παρέχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού στην Περιφέρεια, γεγονός το οποίο προσδίδει φερεγγυότητα και αποτελεσματικότητα, αλλά και το μεγαλύτερο βαθμό νομιμοποίησης.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη είναι εξαιρετικά ευχάριστη η συναπόφαση Περιφέρειας και Δήμων, για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.   
Όπως ενημέρωσε ο κ. Τατούλης υπάρχει πλέον συμφωνία για Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για το διεθνή διαγωνισμό για τη Μονάδα Ολικής Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία αναμένεται και τυπικά να εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη θα ανακουφίσει από την αγωνία τους πολίτες και τους Δήμους, οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν το χρόνο τους και σε άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα με αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων στην τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία για τη χώρα. 
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης και στους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την αγροτική οικονομία και κτηνοτροφία και τον τουρισμό.
Την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της κτηνοτροφίας τις χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης ως το μεγάλο στοίχημα για την οικονομία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. «Εγκαταλείψαμε αυτό που ήξεραν πολύ καλά να κάνουν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας, αυτό που στις δύσκολες στιγμές μας έσωζε και καθιστούσε βιώσιμη την Περιφέρειά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού επανέλαβε τη δέσμευση του 20 % του τεχνικού προγράμματος του 2012 για υποδομές που θα αφορούν τη γεωργία και την κτηνοτροφία, όπως επίσης την κατεύθυνση του 70% και πλέον του ειδικού αναπτυξιακού νόμου στις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.
Για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος ο σκοπός, όπως τον έθεσε ο Περιφερειάρχης, είναι να καταστεί η Πελοπόννησος διεθνής προορισμός. Το brand name Πελοπόννησος στην προσπάθεια αυτή θα αποτελέσει πολύ σημαντικό εργαλείο. Για το αεροδρόμιο Καλαμάτας, όπως επανέλαβε ο κ. Τατούλης, έχουν εξασφαλιστεί 20 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του. Πληροφόρησε μάλιστα τους Δημάρχους ότι μετά από παρεμβάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου δημιουργούνται νέοι ορίζοντες για το αεροδρόμιο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ενώ έχουν επιτευχθεί συμφωνίες με δύο εταιρείες low cost, τη Ryan Air με 8 εβδομαδιαίες πτήσεις και την Easy Jet που θα συνδέσει την Καλαμάτα με το Λονδίνο.
Για το αεροδρόμιο της Τρίπολης ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε την ΠΕΔ ότι υπάρχει η συναίνεση όλων των αρμοδίων παραγόντων για τη μετατροπή του και σε πολιτικό αεροδρόμιο, αμιγώς Low Cost. Στις 15 Δεκεμβρίου, μάλιστα, θα κατατεθεί από τη μελετητική εταιρεία το πρώτο draft της οριστικής μελέτης και αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνάντηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τις περαιτέρω εξελίξεις.
Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν απεριόριστες πιστώσεις, αλλά λόγω της έλλειψης προγραμματισμού, χρησιμοποιήθηκαν με αναποτελεσματικό τρόπο. Τη χρονική αυτή στιγμή η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσεγγίζει το ΕΣΠΑ με ολοκληρωμένο τρόπο και για το λόγο αυτό παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα και υπερδέσμευση χρημάτων από τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Η πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το ΕΣΠΑ, όπως ανέφερε ο κ. Τατούλης, έχει γίνει αποδεκτή από τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Hann, αλλά και από την ομάδα δράσης για την Ελλάδα. Κάλεσε τέλος ο Περιφερειάρχης τους Δημάρχους να κινηθούν με ταχύτατους ρυθμούς για την ωρίμανση των έργων που αφορούν τους Δήμους τους και η Περιφέρεια θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.
«Είμαστε κατεξοχήν πολιτικός θεσμός με δυνατότητα παρέμβασης όχι μόνο στα τοπικά προβλήματα, αλλά και στα προβλήματα της χώρας. Οι Πελοποννήσιοι πρόταξαν διαχρονικά τα στήθη τους και έσωσαν τη χώρα. Και σήμερα λοιπόν η Πελοπόννησος δηλώνει παρούσα», δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι «πλανώνται πλάνη οικτρά όσοι πιστεύουν ότι η φωνή μας θα περιοριστεί στην Πελοπόννησο».