Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Συμπληρωματική Συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου 22 Νοεμβρίου».


Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πολιτικό και όχι υπηρεσιακό όργανο

"Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πολιτικό και όχι υπηρεσιακό όργανο" σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου της Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011, συνέχεια του ΠΕΣΥ της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου που δεν ολοκλήρωσε τη συζήτηση επί όλων των θεμάτων. Η τοποθέτηση αυτή του Περιφερειάρχη τέθηκε κατά την συζήτηση επί των γνωμοδοτήσεων για έγκριση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λατομείου σχιστολιθικών πλακών, μονάδας εναλλακτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων, φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και του εξωτερικού υδραγωγείου του Δήμου Πύλου – Νέστορος ο οποίος σημείωσε προς του Περιφερειακούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων ότι «ανεξάρτητα των εισηγήσεων, οι αποφάσεις είναι πολιτικές». Ο Πέτρος Τατούλης ξεκαθάρισε ωστόσο ότι "το Περιφερειακό Συμβούλιο δέχεται τις εισηγήσεις των υπηρεσιών, διαμορφώνει ωστόσο τη δική του άποψη με αντικειμενικά κριτήρια και σε αυτή τη λογική εντάσσεται η πραγματοποίηση αυτοψιών για άμεση και επιτόπια γνώση όλων των παραμέτρων προτού του Περιφερειακό Συμβούλιο προβεί σε έγκριση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων".
Δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα με την προγραμματική σύμβαση για το 2ο Δημοτικό σχολείο Σπάρτης
Κατά τη συζήτηση για τη σύναψη προγραμματική σύμβαση για το 2ο Δημοτικό σχολείο Σπάρτης, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλάνιζε την πόλη της Σπάρτης, μετά από συντονισμένες προσπάθειες και ιδίως μάλιστα από την ευκαιρία που δίνεται για ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
Ομόφωνα εγκρίθηκε η υποβολή του έργου Ψηφιακή Πελοπόννησος 
Στο θέμα της συμμετοχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου για υποβολή προτάσεων στην πρόσκληση 30 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλιση, και το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η δημιουργία μιας δομής που θα την καταστήσει σύγχρονη, έξυπνη και ψηφιακή με καινοτομίες στη συνάντησή της με το αύριο. «Η συμμετοχή της Περιφέρειας στο πρόγραμμα αυτό θα προσδώσει ικανότητα σε ένα οργανισμό, που κουβαλά ένα σημαντικό φορτίο, να αντιμετωπίσει με επιτυχία το αύριο», δήλωσε ο κ. Τατούλης.
Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα Ψηφιακή Πελοπόννησος θα είναι η παροχή προηγμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες για την διευκόλυνση των συναλλαγών τους με τις υπηρεσίες, ένα  σύστημα διαχείρισης έργων για την διαφάνεια υλοποίησης των έργων, καθώς και ένα καινοτόμο πρόγραμμα  αποτύπωσης του ενεργειακού δυναμικού και ελκυστικότητας επενδύσεων σε ΑΠΕ. Τα τρία αυτά προγράμματα, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, «αλλάζουν το τοπίο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες. Υπάρχει άμεση ανάγκη συνεργασίας με τους επικεφαλείς της εκπαίδευσης για μετάφραση της δυνατότητας των υποδομών σε εργαλείο χρήσης από τους πολίτες».
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που το Περιφερειακό Συμβούλιο συντάσσεται παρά τις αντιθέσεις του σε κοινό όραμα. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στη λειτουργία και οργάνωση του ηλεκτρονικού δημοπρατηρίου, όπως επίσης και στην άλλη αντίληψη στην τουριστική προβολή και στις τουριστικές υπηρεσίες, με τον αγροτουρισμό, τον οινοτουρισμό και τις πολιτιστικές και ιστορικές αναφορές. Ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι η νέα τεχνολογία θα είναι ανοιχτή προς όλους, απαιτεί ωστόσο την υποστήριξη από κρίσιμες μάζες για να ευοδώσει.

Αναξιόπιστη η κυβέρνηση στο θέμα των απορριμμάτων.

Αναξιόπιστη χαρακτήρισε την κεντρική κυβέρνηση στο θέμα των απορριμμάτων,  ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην συνεδρίαση του ΠΕΣΥ τη Τρίτη 22 Νοεμβρίου, σημειώνοντας ότι η στάση αυτή έχει δημιουργήσει φοβίες στους πολίτες. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου προχώρησε ακόμα περισσότερο τη θέση του αυτή αναφέροντας ότι είναι λάθος οι Περιφέρειες να μην έχουν την αρμοδιότητα χωροθέτησης των χώρων διαχείρισης όλων των ειδών των αποβλήτων.
"Εμείς ως Περιφέρεια Πελοποννήσου υπακούμε σε εντελώς διαφορετική αντίληψη από αυτή της κυβέρνησης" συνέχισε ο Πέτρος Τατούλης υπογραμμίζοντας ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα έχουν κλείσει όλοι οι ΧΑΔΑ. Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε ακόμα το σώμα του ΠΕΣΥ ότι υπήρξε πληροφόρηση από τη Επιθεώρηση Περιβάλλοντος για 10 νέες χωματερές στην Πελοπόννησο και ότι έδωσε άμεση εντολή προς όλες τις υπηρεσίες να τηρήσουν απαρέγκλιτα το νόμο.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε την ικανοποίησή του ακόμα για το γεγονός ότι όλοι οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου έχουν αποδεχτεί ως προσωρινή λύση τη λειτουργία των δεματοποιητών προκειμένου να αποφευχθούν τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ζήτησε τέλος από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Τατούλης ομοφωνία πάνω στο θέμα της ανάπτυξης δραστηριοτήτων για τη διαχείριση όλων των αποβλήτων που παράγονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τονίζοντας ότι ο χώρος αυτός αποτελεί νέο τομέα οικονομίας.