Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

«Εξόντωσαν» τον βασικό μάρτυρα


Των ΣΩΤΗΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ & ΑΛΕΞΗ ΠΛΑΤΗ

Οι καταθέσεις του Αλέξη Κούγια ως μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση με τα «στημένα» παιχνίδια τελειώνουν κάπου εδώ, την ίδια ώρα που η Παναχαϊκή υποβιβάζεται και επιστρέφει στη Football League 2.
Η χθεσινή (με καθυστέρηση) απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Football League έχει δύο όψεις, αν παραμείνει ως έχει μετά και την εκδίκαση της έφεσης: οι Πατρινοί υποβιβάζονται στη Football League 2 ως «ένοχοι» για δωροδοκία στον αγώνα με τον Ολυμπιακό Χερσονήσου, ενώ ο Αλέξης Κούγιας μετά την τιμωρία του (αποκλεισμός από το ποδόσφαιρο για τα επόμενα πέντε χρόνια) δεν θα μπορεί να είναι μάρτυρας κατηγορίας στα «στημένα» παιχνίδια. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει δρόμο ακόμη, αφού επίκειται και νέο κύμα διώξεων, ο «αποκλεισμός» του προκαλεί ερωτηματικά, αφού στις νέες διώξεις δεν αποκλείεται να υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες του ποδοσφαίρου.


Σημειωτέον, δε, ότι στις υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί μέχρι στιγμής ο ιδιοκτήτης της Παναχαϊκής ήταν ο μοναδικός μάρτυρας. Ο Ντέμης Νικολαΐδης και ο Κυριάκος Θωμαΐδης δεν εμφανίστηκαν ποτέ σε αθλητικό δικαστήριο, ενώ ο διευθυντής στοιχήματος του ΟΠΑΠ Γιώργος Ηλιόπουλος είχε καταθέσει μόνο στις υποθέσεις του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας.

Σκεπτικό 6.000 λέξεων

Το σκεπτικό της απόφασης είναι περίπου 6.000 λέξεις και αιτιολογεί τους λόγους για τους οποίους η Παναχαϊκή κρίθηκε ένοχη για δωροδοκία στον αγώνα με τον Ολυμπιακό Χερσονήσου, για τον οποίο ο Πέτρος Σταθάκης είχε δώσει 4.900 ευρώ στον Μανώλη Κουβαρά, τότε γενικό αρχηγό των Κρητικών.

Η Παναχαϊκή ήθελε τέσσερις βαθμούς με Ολυμπιακό Χερσονήσου και Πλατανιά για να εξασφαλίσει την άνοδο. «Ο αγώνας μεταξύ των παραπάνω ομάδων Ολυμπιακός Χερσονήσου - Παναχαϊκή για την ΠΑΕ Παναχαϊκή ήταν καθοριστικά κρίσιμος, γιατί την τελευταία αγωνιστική Κυριακή αυτή αγωνιζόταν και πάλι εκτός έδρας στα Χανιά με αντίπαλο την πολύ ισχυρή ομάδα και πέμπτη στο βαθμολογικό πίνακα του ΑΟ Πλατανιά Χανίων» τονίζεται λανθασμένα στο σκεπτικό (!), αφού την τελευταία αγωνιστική η Παναχαϊκή ήταν γηπεδούχος με τον Πλατανιά και όχι φιλοξενούμενη (!).

Η επιτροπή κάνει μνεία σε δύο παίκτες των κρητικών, τον Αραβιάκη, κεντρικό αμυντικό, κι έναν δεξιό οπισθοφύλακα, που είχαν μειωμένη απόδοση, αλλά και στον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Χερσονήσου, που απέκρουσε δύο πέναλτι. «Προφανώς δεν είχε ενημερωθεί ότι το αποτέλεσμα του αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων ήταν προσυνεννοημένο μεταξύ των παραγόντων των παραπάνω δύο ομάδων» σημειώνεται.

Σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Κούγια, σημειώνεται ότι προέβη στη δωροδοκία αφού ήταν σίγουρος ότι η ομάδα του Βύζαντος Μεγάρων «θα επιχειρούσε την αλλοίωση της βαθμολογίας ώστε να ανακηρυχθεί αυτή πρωταθλήτρια του 1ου ομίλου και να ανέλθει στην ανώτερη κατηγορία». Και όλα αυτά εις βάρος της Παναχαϊκής.

Ετσι «αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα ίδια με τους αντιπάλους του και εχθρούς του αθέμιτα μέσα και να δώσει εντολή στον μέχρι τότε έμπιστό του και στενό του συνεργάτη Πέτρο Σταθάκη να δωροδοκήσει τον Εμ. Κουβαρά με το φαινομενικά ευτελές, για τα δεδομένα όμως της ομάδας του Ολυμπιακού Χερσονήσου και των παραγόντων αυτής ικανοποιητικό ποσό των 5.000 ευρώ, ευτελίζοντας έτσι τους ευτελισμένους ήδη στη συνείδησή του ως άνω παράγοντες του Ολυμπιακού Χερσονήσου».

Τονίζεται, επίσης, ότι ο Αλ. Κούγιας προέβη στην κίνηση αυτή ώστε να εξασφαλίσει την άνοδο, αφού «ήδη ο σκληρός πυρήνας των οπαδών της Παναχαϊκής ήταν εξαγριωμένος και είχε στραφεί εναντίον του προφανώς για τη μέχρι τότε αγωνιστική πορεία της ομάδας».

«Αθώωσε» τον Κομπότη ο Κούγιας

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο Κομπότης έστησε το παιχνίδι αυτό» είπε ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης των φερόμενων ως στημένων αγώνων, Αλέξης Κούγιας, στην κατάθεσή του στην Πειθαρχική Επιτροπή της Ενωσης Β'-Γ' Εθνικής, στην οποία ολοκληρώθηκε χθες η εκδίκαση της υπόθεσης του αγώνα Ηλιούπολης - Λεβαδειακού 2-4.

Ο κ. Κούγιας ήταν αθωωτικός για τον πρόεδρο των Βοιωτών, για τον οποίον είπε ακόμη: «Ο Κομπότης είναι από τους λίγους που έχουν έρθει εδώ και έχουν επάγγελμα και φορολογική δήλωση».

Για τον αγώνα, βέβαια, που τον είχε χαρακτηρίσει «σεμινάριο σε πανεπιστήμιο για ''στημένα'' ματς», ο Αλέξης Κούγιας επανέλαβε και χθες τα ίδια πράγματα: «Διαβάστε αυτά που έγραψαν οι εφημερίδες την επομένη μέρα. Ολες οι εφημερίδες ζητούσαν παρέμβαση εισαγγελέα. Ηταν η πρώτη φορά που γινόταν αυτό».

Ερωτηθείς για μια συνάντηση Κομπότη - Τσακογιάννη στη Λιβαδειά, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ο Αλέξης Κούγιας απάντησε: «Αν υπάρχει τέτοια συνάντηση, αναθεωρώ όλα όσα πιστεύω και είπα για τον Κομπότη».

Μάρτυρας υπέρ του κ. Κομπότη κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος Λιβαδειάς, κ. Ρούσαρης, και έξι παίκτες του Λεβαδειακού, οι Κόλτσος, Πόποβιτς, Ναπολεόνε, Ψωμάς, Κυριακίδης και Μουλόπουλος, που αρνήθηκαν ότι το εν λόγω ματς ήταν «στημένο».

Ο ίδιος ο κ. Κομπότης αρνήθηκε τις κατηγορίες, είπε ότι δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Γιώργο Τσακογιάννη και πρόσθεσε: «Αν βρεθεί ένα στοιχείο απ' αυτά που γράφονται στο κατηγορητήριο, ότι δήθεν είχε γίνει συμφωνία πως θα είναι άσος ημίχρονο, διπλό τελικό ή σκορ 2-4, τότε, ναι, φταίμε... Δεν υπάρχει τίποτα».

Στη συνέχεια εκδικάστηκε η υπόθεση των αγώνων Καβάλα - Αγροτικός Αστέρας 4-1 και Αγροτικός Αστέρας - Καβάλα 0-2 με κατηγορούμενο και τον πρόεδρο της ομάδας, Κώστα Ριαβόγλου. Ο ποδοσφαιριστής του Αστέρα, Τσουκαλίδης, που κατέθεσε ως μάρτυρας, είπε πως «ποτέ ο Ριαβόγλου δεν μας είπε να κάτσουμε να χάσουμε κάποιο ματς. Ο Ριαβόγλου είναι έντιμος, υπάρχουν 350 παιδιά στις ακαδημίες της ομάδας».

sentragoal.gr