Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

"Βρήκαν" 109.000 συνταξιούχους φαντάσματα - Το κράτος έχει μπει μέσα 15 δισ.!


 απογραφή του ΙΚΑ αποκάλυψε, για άλλη μια φορά, ένα... κοινό μυστικό: συνταξιούχους που δεν υπάρχουν και καθημερινά κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο κράτος, με συνέπεια άλλος να... πληρώνει τη νύφη.

Η προθεσμία απογραφής για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ τελείωσε. Κάποιοι δεν εμφανίστηκαν ποτέ και μάλλον δε θα το κάνουν καθόλου... Σήμερα, Παρασκευή, είναι η τελευταία μέρα και η απογραφή γίνεται μόνο από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στους τόπους κατοικίας τους.

Η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ξεκαθαρίσει πως όποιος δεν απογραφεί, δε θα πάρει σύνταξη.

109.000 συνταξιούχοι δεν εμφανίστηκαν πουθενά για να απογράφουν και... αναζητούνται. Εκτιμάται πως πρόκειται για συνταξιούχους «φαντάσματα», που κοστίζουν σε ετήσια βάση 1,3 δισ. ευρώ στο Ταμείο.

Σπύροπουλος: «Θα ψάξουμε όσους πήραν παράνομα συντάξεις»
«Δεν υπάρχει περίπτωση να μη διεκδικήσουμε ούτε ένα ευρώ» διεμήνυσε μέσω του Νewsit o διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος και πρόσθεσε πως προκειμένου να διασφαλιστεί ακόμη και το 1 ευρώ, η απογραφή θα ολοκληρωθεί και θα διαπιστωθούν οι περιπτώσεις που παράνομα λάμβαναν τις συντάξεις.

«Θα αναζητήσουμε τα πληρεξούσια πρόσωπα ή από τους παράνομους δικαιούχους της σύνταξης την επιστροφή όλων των χρημάτων ως παρανόμως καταβληθέντα. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε ούτε ένα ευρώ που να μη διεκδικήσουμε», πρόσθεσε.

«Μας ανησυχεί αναμφίβολα το υψηλό ποσοστό των αναπόγραφων. Αν ως υπόθεση εργασίας που το θεωρώ αδύνατον, πούμε ότι όλοι αυτοί οι δικαιούχοι δεν υπάρχουν, τότε τα ποσά που χάνει το ΙΚΑ ξεπερνούν το 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πως το ποσό δεν είναι αυτό», είπε.
Αναφερόμενους στους περισσότερους από 100.000 συνταξιούχους κύριας και επικουρικής σύνταξης που δεν... πέρασαν για να απογράφου, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως «αναμφίβολα θεωρούμε τον αριθμό πάρα πολύ υψηλό» και κάλεσε όσους δε μπήκαν στη διαδικασία της απογραφής, να το κάνουν άμεσα για να μη χάσουν άδικα τη σύνταξή τους.

«Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο και προκειμένου να μη στερηθούν το δικαίωμα της σύνταξης, άνθρωποι οι οποίοι αμέλησαν να απογραφούν, το αμέσως επόμενο διάστημα, μέσα σε έναν με δύο μήνες, θα πρέπει να απογραφούν.

Θα μπορούν να απευθύνονται στα υποκαταστήματα της περιοχής τους και αφού απογραφούν, είτε με φυσική παρουσία, είτε με πληρεξούσιο με νωπή υπογραφή του πληρεξούσιου και με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής, αμέσως μετά θα εκδίδεται ειδική εντολή πληρωμής για να λαμβάνουν τις συντάξεις τους. Άλλη διαδικασία δεν υπάρχει. Αυτή είναι και καλώ όλους να την ακολουθήσουν».

newsit.gr