Τη Κυριακή θα συζητηθεί τελικά το νομοσχέδιο για την εφεδρεία στο δημόσιο, μετά τη νομική και συνταγματική εμπλοκή που προέκυψε για την εφαρμογή του στον στενό δημόσιο τομέα και την αναγκαιότητα, όπως επισημάνθηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, να γίνουν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις. Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Συζητήθηκε ωστόσο, το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που αλλάζει δραστικά και πιθανότητα θα τεθεί σε ισχύ μετά την ψήφισή του, μέσα στον επόμενο μήνα. Το νομοσχέδιο έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας.
Το «θρίλερ» με την εφεδρεία
Πάντως, αργά το βράδυ της Τετάρτης, παίχτηκε ένα θρίλερ, καθώς το θέμα της εργασιακής εφεδρείας αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά από την ημερήσια διάταξη του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης, εξέφρασαν τη διαφωνία τους, επικαλούμενοι αξεπέραστα συνταγματικά προβλήματα, ειδικά για την εφαρμογή του μέτρου στο στενό δημόσιο τομέα, καθώς προσκρούει στις διατάξεις περί μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ζήτησε προθεσμία ώστε να επαναδιαπραγματευθεί το θέμα με το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα από χθες το βράδυ. Σήμερα το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος, δήλωσε –όπως μετέδωσε η ΝΕΤ- ότι τελικώς το θέμα θα συζητηθεί. Αυτό βέβαια, δεν αποκλείει το να γίνει επαναδιαπραγμάτευση ακόμη και σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο κ. Βενιζέλος με τα μέλη της τρόικας.
Ενιαίο μισθολόγιο
Το νομοσχέδιο για το ενιαίου μισθολόγιο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο και σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, προβλέπεται μείωση των μισθολογικών δαπανών του δημοσίου κατά 25%. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το μισθολογικό καθεστώς για την πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων. Ανέφερε επίσης ότι το 14,5% των υπαλλήλων θα υποστεί μεγάλες μειώσεις, ενώ το 78% δεν θα υποστεί αλλαγή στον μισθό. Για το 7,5% θα υπάρξει αύξηση μισθού. Συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ανώτατος μισθός χωρίς τα επιδόματα, διαμορφώνεται στα 2.200 ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν το πριμ παραγωγικότητας και το επίδομα θέσης ευθύνης θα φτάσει τα 2.700 ευρώ, μέγιστο.
Το νέο νομοσχέδιο θα φέρει μειώσεις αποδοχών έως και 1.500 ευρώ μηνιαίως στους υψηλόμισθους ενώ θα ανεβάσει τον κατώτατο βασικό μισθό των 711 ευρώ (για την κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης), στα 780 ευρώ που ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα «Νέα», η κυβέρνηση σκοπεύει να περάσει το ενιαίο μισθολόγιο μαζί σε ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, ώστε να το έχει ψηφίσει ως τις 20 Οκτωβρίου. Στο πολυνομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνεται το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το οποίο θα κατατεθεί ως ξεχωριστό νομοσχέδιο στη Βουλή για να ψηφιστεί αμέσως μετά το πολυνομοσχέδιο.
Επίσης, υπέρ των προωθούμενων ρυθμίσεων για τις αποδείξεις και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τάχθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλ. Μόσιαλου, μετά το υπουργικό συμβούλιο, πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ενώ «σε καμία περίπτωση δεν θα φορολογηθούν οι αποταμιεύσεις των ελλήνων πολιτών».
Ο πρωθυπουργός
Στην σύντομη ομιλία του κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
Αναφέρθηκε στις συναντήσεις του στη Γερμανία λέγοντας πως «ήταν παραγωγικές, επιβεβαίωσαν τη βούληση όλων των εμπλεκομένων να δοθεί λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, μια κρίση που αφορά βεβαίως, πρώτα απ΄ όλα, την ίδια τη χώρα μας. Εγώ τόνισα, όπως θα είδατε, για άλλη μια φορά, τη βούλησή μας να φανούμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, στις δεσμεύσεις μας, γιατί πρώτα απ΄ όλα εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα και να μπούμε σε μια τροχιά σιγουριάς και ασφάλειας».
Τόνισε πως «η «σεναριολογία», η προσμονή, αν θέλετε, κάποιων διεθνών ή ευρωπαϊκών εξελίξεων, για πολλούς παράγοντες - φορείς στην ελληνική κοινωνία, λειτουργεί συχνά ως άλλοθι για αδράνεια ή ακόμα και για αντίσταση σε μεγάλες αλλαγές. Γίνεται επίσης εύκολα ένα θέμα, με βάση το οποίο εμείς φαίνεται να είμαστε απλώς οι θεατές. Αυτό πρέπει να το ανατρέψουμε και στην ελληνική κοινωνία, αλλά και, σαφώς, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάσει τη δική μας δουλειά, τη δουλειά της Κυβέρνησης».
Γερμανική βοήθεια στον «Καλλικράτη»…
Τη συνεργασία με στελέχη από τη Γερμανία στην αυτοδιοίκηση, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός: «Έχουμε κάνει μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση με τον «Καλλικράτη», όμως, υπάρχει ακόμα τεράστιο έργο που πρέπει να γίνει για την πλήρη υλοποίησή του και εξακολουθούμε να παραμένουμε ίσως η πιο συγκεντρωτική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και σε σύγκριση με τα πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Είπαμε, λοιπόν, ότι η Γερμανία, που έχει μία σημαντική εμπειρία αποκεντρωμένων θεσμών, ακόμα και φορολογικών μηχανισμών, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς της Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να δούμε στρατηγικά πώς αλλάζει το σύστημα, ώστε να γίνει πιο αποκεντρωμένο. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά θα πρέπει να ακολουθήσουμε το γερμανικό μοντέλο, γιατί έχει τις ιδιαιτερότητές του, αλλά ότι πρέπει να δούμε κι άλλα πρότυπα, όπως είναι και η Ιταλία και η Αυστρία».
Μικρές αποκλίσεις στον προϋπολογισμό
«Από τη δική μας πλευρά, όμως, αυτό σημαίνει να είμαστε απόλυτα συνεπείς. Και αυτό κάνουμε, διορθώνοντας ακόμα και αποκλίσεις που είναι ωστόσο μικρές. Σκεφτείτε ότι όταν δεν υπήρχε ουσιαστικά κανένας έλεγχος το 2009 από την Ευρωπαϊκή Ένωση -γεγονός που δείχνει τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- οι αποκλίσεις αυτές κατέληξαν σε ένα έλλειμμα 36 δις - μιλάμε δηλαδή για πάνω από 30 δις απόκλιση. Ενώ τώρα ελεγχόμαστε για απόκλιση, το πολύ ενός ή δύο δις ευρώ για τις οποίες και πρέπει να παίρνουμε επιπρόσθετες αποφάσεις. Είναι δύσκολες αποφάσεις, πολλές φορές επώδυνες, αλλά απαραίτητες για να μη βάλουμε τη χώρα σε περιπέτεια και για να «ξεκλειδώσουμε» τις προοπτικές που ανοίγουν με τη συμφωνία του Ιουλίου.
Θα ήθελα με την ευκαιρία να χαιρετίσω και τη γενναία στάση όλων των βουλευτών μας, που έλαβαν προχθές μία απόφαση δύσκολη μεν, αλλά αναγκαία, καθώς διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον».
eklogika. gr