Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Μπλόκο του ΠΑΜΕ σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας



 Επί πολλές ώρες, από πολύ νωρίς το πρωί συνδικαλιστές αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για ένα δίκαιο αίτημά τους αλλά με λάθος τρόπο.

Απέκλεισαν τις εισόδους 3 μεγάλων ξενοδοχείων στην καρδιά της Αθήνας αναστατώνοντας τους ενοίκους και παρουσιάζοντας μια εικόνα αποτρεπτική για ακόμα μια φορά για όποιον θέλει να επσικεφθεί την Ελλάδα.
Κανείς δεν θα έλεγε σε έναν σκληρά και κάτω από δύσκολες συνθήκες εργαζόμενο οτι έχει άδικο να διαμαρτύρεται όταν χάνει τα κεκτημένα του.

Όμως την στιγμή που η οικονομία της χώρας είναι σε τόσο ευαίσθητη φάση, την στιγμή που ο τουρισμός αυτή την περίοδο είναι σε σχετική άνθηση, κάποιοι επιλέγουν λάθος τρόπο να διαμαρτυρηθούν.

Μετά τον πρωινό αποκλεισμό πήγαν σητν πλατεία Κλαυθμώνος που είχε αποφασιστεί συγκέντρωση. Εμειναν για λίγο και ξαναέφυγαν για το Σύνταγμα. Εκεί έστησαν μικροφωνική έξω από την πόρτα της Μ. Βρετανίας και αφού έκαναν τις ομιλίες τώρα ξεκίνησαν από την οδό Πανεπιστημίου προς το υπουργείο Απασχόλησης.

Το χρονικό
Γύρω στις 06:30 μέλη του ΠΑΜΕ προχώρησαν στην συνηθισμένη τους τακτική. Στο να αποκλείουν χώρους και κτίρια. Αυτή την φορά στόχος τους τρία κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας και συγκεκριμένα στην πλατεία Συντάγματος. Aπό εκείνη την ώρα με ντουντούκες και συνθήματα βρίσκονται έξω από τις εισόδους των ξενοδοχείων.

Γιατί διαμαρτύρονται
Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Στο πλαίσιο αυτό, η Oμοσπονδία του κλάδου κάνει 24ωρη προειδοποιητική απεργία και συλλαλητήριο, στις 11 πμ στην πλατεία Kλαυθμώνος. Οι συνδικαλιστές δηλώνουν ότι θα κρατήσουν κλειστές τις εισόδους των ξενοδοχείων έως τις 10.30 πμ.
H Oμοσπονδία έχει αποφασίσει να προχωρήσει και σε δεύτερη 24ωρη απεργία, με "ανοικτή" ημερομηνία και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβει η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης.

Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή», το θέμα των ΒΑΕ για τον κλάδο είναι πολύ σοβαρό και τα μπλόκα στα ξενοδοχεία είναι η εύκολη λύση.

Όπως σημείωσε ο κ. Καββαθάς, «δεν είμαι με τη μεριά των συνδικαλιστών και των εργαζομένων σε αυτή τους την κινητοποίηση. Είναι η εύκολη λύση. Να αντιμετωπίσουμε λίγο πιο σοβαρά το θέμα του τουρισμού, είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας, είναι η εικόνα μας στο εξωτερικό και ο πλούτος μας».

Ο κ. Καββαθάς επισήμανε ακόμη ότι πολλές ειδικότητες στον τουρισμό, όπως οι μάγειροι και οι σερβιτόροι, δεν θα έπρεπε να είναι σήμερα στα ΒΑΕ. «Σε καμία περίπτωση δεν είναι ίδιες οι συνθήκες εργασίας σήμερα με αυτές πριν 30 χρόνια» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι το 35% των εργαζομένων στον τουρισμό απασχολούντα με μαύρη εργασία και το 65% με αεροπλάνα από αγορές του εξωτερικού. «Δε νομίζω ότι οι καμαριέρες κάνουν βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα, τι θα πουν αυτοί που δουλεύουν στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα και στα απορρίμματα» ανέφερε.


Οι κινητοποιήσεις γίνονται με αιτήματα την παραμονή όλων των ειδικοτήτων του κλάδου στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και τη διατήρηση των προϋποθέσεων για το επίδομα ανεργίας των εποχικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, το πόρισμα της Επιτροπής Κρίσεων για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα του υπουργείου Εργασίας, θέτει εν αμφιβόλω την παραμονή στη λίστα βασικών ειδικοτήτων του κλάδου, όπως είναι οι σερβιτόροι, οι καμαριέρες, οι μάγειροι, οι ζαχαροπλάστες, οι ψήστες και οι λαντζέρηδες.

Ο κ. Προύτζος υποστήριξε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στις συνηθήκες απασχόλησης των εργαζομένων στον τουρισμό, οι οποίοι υφίστανται, στην υγεία τους, τις ίδιες επιπώσεις και ανέφερε χαρακτηριστικά τις μυοσκελετικές παθήσεις που ταλαιπωρούν τους σερβιτόρους, τις υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες εκτίθενται οι μάγειροι και τα χημικά που εισπνέουν οι καμαριέρες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έκταση της ανασφάλιστης εργασίας και κατήγγειλε ότι από τους 550.000 εργαζομένους στον κλάδο, υπάρχουν 130.000 ανασφάλιστοι, στον τομέα του επισιτισμού και 98.000 στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο η απεργία να θεωρηθεί ως «σαμποτάζ» στον τουρισμό - που θεωρείται βαριά βιομηχανία της χώρας - ο κ. Προύτζος χαρακτήρισε το επιχείρημα ως «κινδυνολογία» και προέβλεψε μικρή συμμετοχή στην απεργία, εξαιτίας της ενδεχόμενης ενεργοποίησης «απεργοσπαστικών», όπως τους αποκάλεσε, μηχανισμών και της εν γένει κατάστασης, η οποία επικρατεί στον κλάδο.

Η απεργία της 23ης Αυγούστου θεωρείται προειδοποιητική, ενώ η Διοίκηση της Ομοσπονδίας έχει αποφασίσει και δεύτερη εικοσιτετράωρη, την ημερομηνία της οποίας θα ορίσει, εν καιρώ, το Εκτελεστικό Συμβούλιο, ανάλογα με την τελική έκβαση των διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Εργασίας.

Η διαβούλευση για τη νέα λίστα με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά θα διαρκέσει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, έως το τέλος Αυγούστου και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΑΒΕΛΑΣ

newsit.gr