Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

"Ελεύθερος και ωραίος" ο αιχμάλωτος γιος του Καντάφι



 
Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι εκτόξευσαν σήμερα τρεις πυραύλους Σκουντ από τα προάστια της Σύρτης, προπύργιο του καθεστώτος και γενέτειρα του λίβυου ηγέτη, προς την κατεύθυνση της πόλης Μιζουράτα, η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους, ανακοίνωσε σήμερα το NATO, που καταδίκασε την "ανεύθυνη" αυτή ενέργεια.
"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες που αφορούν την εκτόξευση τριών πυραύλων εδάφους-εδάφους Σκουντ από την περιοχή της Σύρτης", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου.
"Έπληξαν την παραθαλάσσια περιοχή στη Μιζουράτα", πρόσθεσε, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

Εξ άλλου εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο Μπαμπ αλ Αζιζία, το αρχηγείο του Μουάμαρ Καντάφι όπου πιστεύεται ότι μπορεί να βρίσκεται, καθώς οι εξεγερμένοι συνεχίζουν την προσπάθειά τους να ελέγξουν πλήρως την Τρίπολη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Η περιοχή Μπαμπ αλ Αζιζία αποτελεί εστία των μαχών στην Τρίπολη και οι ηγέτες των εξεγερμένων λένε ότι δεν θα πέσει εύκολα.

Εξεγερμένοι ενεπλάκησαν επίσης σε μάχες με πιστές στον Καντάφι δυνάμεις περίπου 80 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, είπαν στελέχη τους. Οι μάχες επικεντρώθηκαν σε περιοχές γύρω από την πόλη αλ Ατζάιλατ.


"Η Τρίπολη είναι κάτω από το δικό μας έλεγχο", δήλωσε ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι Σαίφ αλ-Ισλαμ, από ξενοδοχείο της Τρίπολης, σε ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί.
Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλ-Ισλαμ, τον οποίο υποτίθεται οτι είχαν συλλάβει Λίβυοι επαναστάτες, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του BBC, εάν ο πατέρας του, είναι ασφαλής και καλά στην Τρίπολη, απάντησε "Φυσικά".
Ο Σαίφ αλ-Ισλαμ, εμφανίστηκε νωρίς σήμερα, σε ξενοδοχείο που φιλοξενεί ξένους δημοσιογράφους και, όπως ανέφερε το CNN, ήταν φανερό πως δεν βρισκόταν υπό επιτήρηση επαναστατών, δήλωσε: "Η Τρίπολη είναι κάτω από το δικό μας έλεγχο. Όλος ο κόσμος μπορεί τπ επιβεβαιώσει. Όλα πάνε καλά".
Μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο γιος του συνταγματάρχη, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, είχε συλληφθεί από Λίβυους επαναστάτες, είδηση που είχε επιβεβαιώσει και ο δικαστικός του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο – Οκάμπο.
Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε πριν από τα ξημερώματα, την περιοχή της κατοικίας του Μουαμάρ Καντάφι, μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο πηγές των επαναστατών. Οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί, ακολουθούν της χθεσινής ρίψης πυραύλων τύπου Σκουντ, από κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης, στην περιοχή του Συνταγματάρχη Καντάφι, Σίρτι.
Οι Λίβυοι επαναστάτες εξακολουθούν μέχρι σήμερα Τρίτη, να στέλνουν ομοϊδεάτες τους από τη Βεγγάζη, στην Τρίπολη, προκειμένου να ενισχύσουν την κυριαρχία των αντικαθεστωτικών στην πρωτεύουσα της χώρας.
Η μάχη για την ανάληψη του ελέγχου του κτιριακού συγκροτήματος στο οποίο βρίσκεται ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη θα είναι άγρια, αλλά οποιοσδήποτε βρίσκεται μέσα έχει λίγες ελπίδες να γλιτώσει, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
"Δεν πιστεύω ότι το συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια θα πέσει εύκολα και φαντάζομαι ότι θα γίνει μια άγρια μάχη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Αμπντελχαφέζ Γόγκα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο.
"Οι αντικαθεστωτικοί στήνουν σημεία ελέγχου στις εισόδους της Τρίπολης και δεν πιστεύω ότι αυτός (ο γιος του Καντάφι Μοχάμαντ) θα μπορεί να διαφύγει από την Τρίπολη και το ίδιο ισχύει και για τον ίδιο τον συνταγματάρχη (Μουάμαρ) Καντάφι", σημείωσε.

Η εποχή του Μουάμαρ Καντάφι φτάνει στο τέλος της, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας πως ο λίβυος ηγέτης πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία.

"Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του. Το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται στα χέρια του λαού της",
τόνισε ο Ομπάμα, αλλά προειδοποίησε του λίβυους αντικαθεστωτικούς πως ο αγώνας τους δεν έχει ακόμα τελειώσει.

"Η κατάσταση παραμένει ασταθής. Υπάρχει ανησυχία και ορισμένα στοιχεία του καθεστώτος Καντάφι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή", είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες ημέρες πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Καντάφι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες υπήρξαν προσπάθειες από πολλά πρόσωπα που ισχυρίζονταν ότι αντιπροσώπευαν τον Καντάφι. Τις τελευταίες 24 με 48 ώρες οι προσπάθειες αυτές ήταν πιο απελπισμένες", δήλωσε η Βικτόρια Νιούλαντ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

"Καμιά από αυτές τις προσπάθειες δεν ήταν σοβαρή, γιατί καμία δεν δεχόταν ως προϋπόθεση την αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία", πρόσθεσε η ίδια.
 
newsit.gr