Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Θα δικαιωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές της Νεμέας»

Με αφορμή την κατάθεση αγωγής από 115 αμπελοκαλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής της Νεμέας για τις αποζημιώσεις από τις ισχυρές βροχοπτώσεις του 2009, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Έπειτα από τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, τις πρωτόγνωρες διαδικασίες, τις κωλυσιεργίες και τις αδικίες που υπέστησαν οι αμπελοκαλλιεργητές της Κορινθίας στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων του 2009, η δικαστική προσφυγή ήταν αναμενόμενη. Επί σχεδόν δύο χρόνια, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμπαίζει τους παραγωγούς μας, προβάλλοντας αστήρικτες δικαιολογίες προκειμένου να μην τους καταβάλει αυτά που κατά το νόμο δικαιούνται. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 που οι βροχοπτώσεις κατέστρεψαν τα αμπέλια του Νομού, οι αγρότες μας έχουν ακούσει υποσχέσεις, συμβιβαστικές λύσεις, δικαιολογίες, προφάσεις. Αυτό που εντέλει εισέπραξαν δεν ήταν αποζημιώσεις, αλλά εμπαιγμός.
Είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη θα αναγνωρίσει τη νομιμότητα των αιτημάτων των παραγωγών μας και θα καταδικάσει τις μεθοδεύσεις των αρμοδίων. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για παρατυπίες και λάθη, τα οποία άλλωστε έχει παραδεχθεί και ο Υπουργός. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου, σε σχετική μου ερώτηση, ότι η διαδικασία ήταν πέρα και έξω από κάθε νομικό και κανονιστικό πλαίσιο. Παραδέχθηκε επί λέξει ότι υπήρξαν λάθη διοικητικής μορφής και ότι «η μέθοδος η οποία επιλέχθηκε για να γίνουν οι εκτιμήσεις είχε κάποια στοιχεία πραγματικά ανεξάρτητα που δεν προβλέπονταν καθόλου από τον κανονισμό».
Το ζήτημα είναι ότι αυτή η επιλογή ζημίωσε ανεπανόρθωτα τους αμπελοκαλλιεργητές και εξαιτίας αυτού εγείρουν σήμερα αξιώσεις. Είναι προφανές ότι εάν είχε δοθεί λύση δεν θα γινόταν αγωγή. Θεωρώ όμως ότι η αντίδραση των παραγωγών μας δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της αδικίας που υπέστησαν στο θέμα των αποζημιώσεων. Θεωρώ ότι υπάρχει και μία ηθική διάσταση. Πιστεύω δηλαδή ότι εάν το Υπουργείο είχε δείξει ειλικρινή διάθεση να δώσει λύση στο πρόβλημα, οι αγρότες μας θα είχαν αντιδράσει διαφορετικά. Ωστόσο, από τον Φεβρουάριο του 2010, ήδη έξι μήνες μετά την καταστροφή, φάνηκε ότι το Υπουργείο δεν είχε καμία πρόθεση να επανορθώσει τα προβλήματα που προέκυψαν με δική του ευθύνη από τις απαράδεκτες και αναίτιες καθυστερήσεις των εκτιμήσεων που κατέστησαν αδύνατο τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ζημιών. Κάθε εβδομάδα έπεφταν στο τραπέζι νέα νούμερα και νέες υποσχέσεις. Εντέλει, ενάμιση χρόνο αργότερα, 1.172 είχαν πέσει θύματα ενός αυθαίρετου υπολογισμού της επιστροφής ΦΠΑ, αφού έγινε με βάση όχι στοιχεία που τηρούν οι ΕΑΣ και οι ΔΟΥ, αλλά του ΚΕΠΥΟ, και 1.327 παραγωγοί βρέθηκαν να έχουν μηδενική επιστροφή ΦΠΑ για το 2009 και αποκλείστηκαν. Το Υπουργείο υποσχέθηκε να διορθώσει τις αδικίες, όμως η διαδικασία που επιλέχθηκε ήταν και πάλι η ίδια, εξίσου αυθαίρετη και εξίσου αναποτελεσματική.
Στην προοπτική νέας επανεξέτασης, νέων ενστάσεων, νέων χρονοβόρων διαδικασιών με αμφίβολα αποτελέσματα οι αμπελοκαλλιεργητές μας ήταν αναμενόμενο να αγανακτήσουν. Όπως προανέφερα, έχω την πεποίθηση ότι τα υπάρχοντα στοιχεία και οι δημόσιες παραδοχές του ίδιου του Υπουργού, θα οδηγήσουν τα δικαστήρια στη δικαίωση των παραγωγών μας. Και επειδή η σημερινή Κυβέρνηση επανειλημμένα έχει δείξει ασυνέπεια, προκαλώντας ασυνέχεια στο κράτος και σύγχυση στους πολίτες, θέλω να διαβεβαιώσω για το αυτονόητο: εφόσον η Νέα Δημοκρατία κληθεί ως Κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου, οι αμπελοκαλλιεργητές μας μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα αποζημιωθούν στο ακέραιο.»