Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου - Σαμαρά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τηλεφωνική συνομιλία με αντικείμενο το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ΑΕΙ-ΤΕΙ που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να ψηφίσει το νομοσχέδιο: να υπάρξει κατάργηση του ασύλου και ο πρύτανης να εκλέγεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, μετά από σχετικές προτάσεις του Συμβουλίου.

Τελικά το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία.
Από το βήμα της Βουλής, τόσο ο Κ.Μητσοτάκης όσο και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος είχαν προαναγγείλει τις εξελίξεις.

Αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει το κόμμα του να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο: «Θα επιθυμούσα το νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί και από τη ΝΔ, εφόσον μπορούμε να βρούμε έναν κοινό τόπο συνεννόησης», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε αντιταχθεί στη «μεταρρύθμιση Γιαννάκου», ενώ υπογράμμισε την προσωπική του άποψη, να μην ψηφίζουν οι φοιτητές στις εκλογές των πρυτάνεων, λέγοντας ότι «κατά την άποψή μου, οι φοιτητές δεν πρέπει να συμμετέχουν καθόλου στις εκλογές των πρυτάνεων και οι φοιτητικές νεολαίες, με την παρούσα μορφή, δεν βοηθάνε το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος, έθεσε τρεις όρους: την πλήρη κατάργηση του ασύλου, τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας στην εκλογή πρυτάνεων μετά από την προεπιλογή του Συμβουλίου και τη συμβολική συμμετοχή κατά 5% των φοιτητών στην εκλογή πρυτάνεων.

«Όλοι πρέπει να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις για να είμαστε περήφανοι αν καταφέρουμε για πρώτη φορά συναίνεση στο χώρο της Παιδείας. Για αυτό λεω, πράγματι η υπουργός έκανε φιλότιμες προσπάθειες και από τη δική μας την πλευρά έγιναν προσπάθειες, μετά όμως και την ομιλία του πρωθυπουργού είναι στο δικό τους χέρι. Θέλετε συναίνεση στο χέρι σας είναι να βγούμε με συναίνεση» κατέληξε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Μικρές διαφοροποιήσεις υπήρξαν και από το ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής Ηλείας Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 16 του νομοσχεδίου που προβλέπει συνταξιούχοι καθηγητές να μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα επ’ αμοιβή.

Τη διαφωνία της με ρυθμίσεις του εξέφρασε και η Λούκα Κατσέλη, καλώντας την υπουργό Παιδείας να εξετάσει τη δυνατότητα βελτιώσεων στον τρόπο επιλογής πρυτάνεων και εκλογής κοσμητόρων.

Η ίδια κατέθεσε έξι βελτιωτικές προτάσεις καλώντας την κυρία Διαμαντοπούλου «να εξετάσετε έστω και αυτή την ύστατη ώρα τη δυνατότητα αποδοχής τροπολογιών που θα βελτιώσουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία.

Στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, παρά τις αντιρρήσεις.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ευχήθηκε να μην εφαρμοστεί ο νόμος «και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση, με τον όρο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας, των φοιτητών και των πανεπιστημιακών».

Η ίδια επέκρινε τον πρωθυπουργό για τους χαρακτηρισμούς του ότι έχουμε ένα σοβιετικό τύπου εκπαιδευτικό σύστημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπανδρέου «είτε είναι μακριά νυχτωμένος, είτε σκόπιμα αλλοιώνει την πραγματικότητα, προκειμένου, με ιδεολογική τρομοκρατία, να κάμψει τις κοινωνικές, φοιτητικές και πανεπιστημιακές αντιδράσεις».

«Η θέση του ΚΚΕ είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις κι αυτός ο νόμος να μην εφαρμοστεί στο σύνολο του. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό έρχεται εναντίον της δημοκρατίας. Και με τους κανόνες, όμως, της αστικής δημοκρατίας έχουν δικαίωμα οι κοινωνικές ομάδες να αντιπαλέψουν για ανατροπές»