Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Καντάφι: “Νίκη ή θάνατος” - Νικαράγουα: "Δίνουμε άσυλο στον λίβυο ηγέτη"

Σύμβουλος του Προέδρου της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, είπε οτι αν ζητηθεί από την κυβέρνηση του να παράσχει άσυλο στον Καντάφι θα το κάνει.

Νωρίτερα:

Νίκη ή θάνατο ορκίστηκε ο Μουαμάρ Καντάφι στον πόλεμο του κατά του ΝΑΤΟ, απευθυνόμενος στο λαό της Λιβύης, μέσω τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, τονίζοντας πως η αποχώρηση του από το αρχηγείο του στην Τρίπολη, ήταν "κίνηση τακτικής", που αποφάσισε μετά από την ισοπέδωση της πρωτεύουσας που προκάλεσαν οι 64 νατοϊκές αεροπορικές επιδρομές.
Η δήλωση του Συνταγματάρχη μεταδόθηκε από το κανάλι Αλ -Ορούμπα σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ράι, χθες Τετάρτη, αποδεικνύοντας την ανένδοτη στάση του απέναντι στις παραινέσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά και του λιβυκού λαού, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστός, φυσικά, στο πνεύμα του Μουαμαάρ Καντάφι, ορκίστηκε με τη σειρά του, να μετατρέψει τη Λιβύη σε ηφαίστειο γεμάτο λάβα, και δήλωσε πως η κυβέρνηση μπορεί να αντισταθεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια στις επιθέσεις που δέχεται.
Δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι εκτόξευσαν πυραύλους και κατά της πόλης Ατζελάτ, που βρίσκεται δυτικά της Τρίπολης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια
Περισσότεροι από 400 νεκροί και τουλάχιστον 2000 τραυματίες , δήλωσαν χθες Λίβυοι επαναστάτες πως είναι ο τραγικός απολογισμός των προσχεδιασμένων ελέγχων των τελευταίων τριών ημερών που πραγματοποίησαν δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, στην Τρίπολη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια.
Οι αντικαθεστωτικοί εισέβαλαν στο αρχηγείο του Συνταγματάρχη στην περιοχή Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, στην προσπάθεια τους να αποκλείσουν από την εξουσία τον, εδώ και 42 χρόνια, Λίβυο ηγέτη.
Ανταποκριτές του Ρόιτερς δήλωσαν πως λίγο πριν νυχτώσει είδαν φωτιές να μαίνονται στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι δεκάδες πύραυλοι πυρπόλησαν την Τρίπολη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε απερίφραστα ότι οι ηγέτες των επαναστατών δεν πρόκειται να ζήσουν ειρηνικά στην πρωτεύουσα της Λιβύης.
Στο μεταξύ, οι πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεις, το βράδυ της Τρίτης, είχαν εκτοξεύσει πολλούς πυραύλους Σκουντ, στα περίχωρα της πόλης Σύρτη, απ΄όπου κατάγεται ο Λίβυος ηγέτης, και βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με το θύλακα Μισράτα, πόλη ελεγχόμενη από τους επαναστάτες.
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) των εξεγερμένων της Λιβύης θα μεταφέρει το γενικό του επιτελείο στην Τρίπολη--από το ανατολικό προπύργιο του στη Βεγγάζη--εντός δύο ημερών, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο Αχμεντ Μπάνι.
Ο Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να δικαστεί στην Λιβύη, πριν παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε ο Αμπντελ Χαφίζ Γόγκα, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης.
    Ο ίδιος τόνισε μιλώντας σε αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο πως ο Καντάφι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, βρίσκεται ακόμα στην Λιβύη και δεν υπάρχει πιθανότητα να διαφύγει.
    "Ο Καντάφι είναι στην Λιβύη. Αν δεν βρίσκεται στην Τρίπολη τότε θα έχει μετακινηθεί στην κεντρική ή νότια Λιβύη", επισήμανε ο Γόγκα.
    "Θέλουμε να συλλάβουμε τον Καντάφι και να τον δικάσουμε στη Λιβύη πριν προσαχθεί στο ΔΠΔ.
    Σε ερώτηση αν οι αντικαθεστωτικοί αφήσουν στον Καντάφι δρόμο διαφυγής, ο Γόγκα απάντησε: "αυτό είναι αδύνατον. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να διαφύγει. Ο Καντάφι δεν έχει επιλογές".
   Στο μεταξύ, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των αντικαθεστωτικών, κλήθηκε να εκπροσωπήσει τη Λιβύη στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Κάιρο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ Χάμαντ Μπεν Γιάσεμ αλ Τάνι.
  Στη σύνοδο θα συζητηθούν ανάμεσα σε άλλα θέματα οι εξελίξεις και η κατάσταση στη Λιβύη και την Συρία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Όμηροι του Καντάφι 37 ξένοι δημοσιογράφοι!

Δεν τους αφήνουν πλεον να βγούν από το ξενοδοχείο Rixos στην Τρίπολη.
Όπως μεταδίδουν, οι στρατιώτες που είναι πιστοί στον Καντάφι δεν τους επιτρέπουν σε καμμία περίπτωση να βγούν από το ξενοδοχείο, ενώ παγιδευμένοι μέσα σε αυτό είναι και ξένοι διπλωμάτες.
Το ξενοδοχείο είναι περικυκλωμένο από στρατιώτες πιστούς στον λίβυο ηγέτη και έχουν επιβάλλει στους δημοσιογράφους να συγκεντρωθούν όλοι στον 1ο όροφο.
"Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Το ξενοδοχείο είναι στόχος και έχουμε κρεμάσει έξω από τα παράθυρα σεντόνια που γράφουν: Τηλεόραση - Δημοσιογράφοι - Μην πυροβολείτε. Ολοι φοράμε αλεξίσφαιρα γιλέκα. Θέλουμε να βγούμε από το ξενοδοχείο αλλά δεν μας αφήνουν", είπε σε ανταπόκρισή του ο δημοσιογράφος Μαθιου Τσάνς στο CNN.
newsit.gr