Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

«Ναυτιλία: η Παγκόσμια Δύναμή μας – Νησιωτικότητα: μια Οριζόντια Εθνική Πολιτική».


Με την κοινή συνεδρίαση της Γραμματείας Προγράμματος και του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης για την Εμπορική Ναυτιλία και την Νησιωτική Πολιτική, συνεχίστηκε μετά από οδηγίες του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, η διαδικασία Εσωτερικής Διαβούλευσης για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος.
Ο Γραμματέας Προγράμματος και βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αρμόδιος Τομεάρχης και βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης πλαισιωμένοι από τους κ.κ. Δημήτρη Σταμάτη, Αν. Γραμματέα Προγράμματος και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Παντελή Σκλιά, Διευθυντή Γραμματείας Προγράμματος, Σπύρο Ευσταθόπουλο, Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών, και τους ειδικούς συνεργάτες κ.κ. Γιάννη Τσάρα, Νίκο Αναστασόπουλο, Μάνο Κόνσολα και Πέτρο Αρβανίτη επεξεργάστηκαν το πλαίσιο προγράμματος για την Εμπορική Ναυτιλία και τη Νησιωτική Πολιτική με τίτλο «Ναυτιλία: η Παγκόσμια Δύναμή μας – Νησιωτικότητα: μια Οριζόντια Εθνική Πολιτική».

Η ομάδα εργασίας:

  • Ανέλυσε την εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική ναυτιλία σήμερα, επισημαίνοντας τις συνέπειες της κατάργησης του αρμόδιου Υπουργείου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
  • Προσδιόρισε τους κεντρικούς στόχους  που θέτει η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας:
    • Ανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με πληρότητα αρμοδιοτήτων.
    • Εγγύηση της σταθερότητας και της διαχρονικότητας του Συνταγματικού και Νομικού πλαισίου που διέπει την Ναυτιλία.
    • Επένδυση στη Ναυτική Εκπαίδευση.
    • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Εθνικού Νηολογίου.
    • Στήριξη του ρόλου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).
  • Επισήμανε την ανάγκη να καταστεί ο Πειραιάς Διεθνές Ναυτιλιακό, Εμπορευματικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο.
  • Διαμόρφωσε πολιτικές στήριξης της Ακτοπλοΐας.
  • Προσδιόρισε πολιτικές ανάπτυξης της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού.
  • Ανέπτυξε ολοκληρωμένες πολιτικές για τα 12 μεγάλα λιμάνια της χώρας και τα 35 Λιμενικά Ταμεία.
  • Σχεδίασε την προοπτική της ναυπηγοεπισκευαστικής πολιτικής.
  • Διαμόρφωσε μια Οριζόντια Εθνική Πολιτική για τη Νησιωτικότητα.
Η Γραμματεία Προγράμματος, μαζί με τον αρμόδιο Τομέα κατέθεσε στον Πρόεδρο του Κόμματος, το βασικό κείμενο Προγράμματος για τη Ναυτιλία και τη Νησιωτικότητα υποστηριζόμενο από τέσσερις επιστημονικές – κλαδικές μελέτες, προκειμένου να ξεκινήσει επ’ αυτού η Δημόσια Διαβούλευση.
Σε σχετική δήλωση του ο Γραμματέας Προγράμματος και βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε: «Το κυβερνητικό Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αναγνωρίζει τη Ναυτιλία ως την Παγκόσμια Δύναμή μας. Εμπιστευόμαστε την Ελλάδα της Θάλασσας και επενδύουμε σ΄ αυτήν. Πιστεύουμε ότι μέσα από μια έξυπνη πολιτική λιμένων, που θα αξιοποιεί τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα διευκολύνει την Ακτοπλοΐα και θα στηρίζει την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού, η Ελλάδα θα μπορέσει να αξιοποιήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Παράλληλα, για μας είναι χρέος η εφαρμογή μιας Οριζόντιας Εθνικής Πολιτικής για τη Νησιωτικότητα, που θα άρει τους αποκλεισμούς και θα δυναμώνει τη νησιωτική Ελλάδα.
Ο υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης επισήμανε: «Η έμφαση στην Εμπορική Ναυτιλία, έναν από τους πυλώνες της Εθνικής μας οικονομίας, είναι άμεσα συνυφασμένη με την επιτυχία της προσπάθειας εξόδου της Ελλάδας από την πρωτόγνωρη κρίση την οποία βιώνει. Είναι απαράδεκτο, αν όχι καταστροφικό, να μην υπάρχει σαφής πολιτική βούληση και στοχευμένες ενέργειες σε έναν τόσο ζωτικής σημασίας τομέα. Να βιώνουμε –εδώ και σχεδόν δύο χρόνια- το απόλυτο “τίποτα” και αντί να θεμελιώνουμε το μέλλον, να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Εάν άμεσα δε δείξουμε τη δέουσα προσοχή, τότε οι ίδιοι ναρκοθετούμε το μέλλον μας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πειραματισμούς και λάθη, κάτι που οφείλει να αντιληφθεί επιτέλους η Κυβέρνηση».