Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Η Αρκαδια στις φλόγες ( νεώτερα)- Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση , θυμίζει ημέρες του 2007

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στην Αρκαδία με τους κατοίκους πολλών χωριών να ζουν ημέρες του 2007.
Λόγω της μεγάλης και ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς που προκαλεί άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι τοπικές κοινότητες Πάπαρι, Αγριακόνα, Δάφνη, Καλτεζές και Μαυρόγιαννη.
Η φωτιά έχει προκαλέσει προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή, ενώ η ΔΕΗ για λόγους ασφαλείας έχει διακόψει την παροχή ρεύματος.
Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Πάπαρη απ' όλες τις πλευρές και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες οι μπουλντόζες από την βόρεια πλευρά δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ζώνη προστασίας.
Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Κώστας Κατσαφάνας δήλωσε ότι, η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Μανιάτη κι έχουν καεί σπίτια, χωρίς όμως να γνωρίζει τον αριθμό.
Είπε επίσης ότι η φωτιά πέρασε και από το χωριό Δάφνη που έχει εκκενωθεί, αλλά δεν υπάρχει εικόνα για το αν έχουν προκληθεί ζημιές, ενώ τόνισε πως είναι δύσκολο το έργο της κατάσβεσης λόγω του δυνατού αέρα που κινεί τη φωτιά ανεξέλεγκτα.
Ο Δήμος Τρίπολης ενημερώνει τους πληγέντες της περιοχής ότι έχουν ειδοποιηθεί ξενοδοχεία στην πόλη και είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν ανθρώπους που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, ενώ ανοικτό είναι το δημαρχείο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 43, προκειμένου να παράσχει βοήθεια και να κατευθύνει τους πληγέντες σε ό, τι χρειαστούν.
Παράλληλα με εντολή του Δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη, ακυρώθηκαν όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες είχαν προγραμματιστεί σήμερα και τις επόμενες ημέρες, στο δήμο Τρίπολης.
Το μέτωπο είναι τεράστιο και στη μάχη της κατάσβεσης παίρνει μέρος μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής με 30 άνδρες, 12 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν και 4 αεροσκάφη. Στο σταθμό διοδίων Ασέας βρίσκονται λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αρκαδίας για εκκένωση κι άλλων χωριών εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Υπό μερικό έλεγχο στην Αχαϊα Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε λίγο πριν τις 20.00 η φωτιά που ξέσπασε στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλούνται πλέον το Χαϊκάλι και η Περιστέρα, εξακολουθεί όμως να βρίσκεται σε εξέλιξη η φωτιά στη ΒΙΠΕ. Οι φλόγες στο Χαϊκαλι έγλειψαν τις αυλές των σπιτιών και οι κάτοικοι έδωσαν μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους.
Μικρότερης έκτασης πυρκαγιές ξέσπασαν νωρίτερα στις περιοχές, Συχαινά και Μποζαϊτικα Πατρών, αλλά γρήγορα τέθηκαν υπό έλεγχο.
Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 4 σε δάσος στο Μαλανδρίνο της Αμφισσας. Επι τόπου 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα 1 ελικόπτερο και 2 αεροπλάνα.
Μια ακόμα φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στην Μεταξάδα Μεσσηνίας όπου και αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν απειλεί όμως κατοικημένες περιοχές. Στην μάχη της κατάσβεσης επιχειρούν 2 Πεζεντέλ 9 οχήματα της Π.Υ με 18 πυροσβέστες και τα πυροσβεστικά του Δήμου Πύλου – Νέστορος