Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Μαριέττα Γιαννάκου "Ένα ισχυρό κοινό νόμισμα χρειάζεται έναν ισχυρό προϋπολογισμό"

                                                        
                                                                                        
                                                                                           Στρασβούργο, 8 Ιουνίου 2011
Υπερψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, η έκθεση Garriga  για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς. Η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου, αφού συνεχάρη τον εισηγητή για την ολοκληρωμένη έκθεσή του προχώρησε στην εξής δήλωση: " Με δεδομένες τις μεγάλες εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ίδια η Ένωση αλλά και οι πολίτες της και λαμβάνοντας υπόψη τον ενισχυμένο διεθνή χαρακτήρα της, αντιλαμβανόμαστε ότι κύριος στόχος της πολιτικής της ΕΕ πρέπει να είναι η μείωση των υφισταμένων κοινωνικών, οικονομικών και εδαφικών ανισοτήτων. Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός είναι ότι το Κοινοβούλιο υπερψήφισε δύο προτάσεις- κλειδιά: πρώτον, τη δημιουργία μιας ενδιάμεσης κατηγορίας περιφερειών που φεύγουν από το στόχο ένα, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξής τους και, δεύτερον, ο συντονισμός και η συνέργια ανάμεσα στα διαρθρωτικά ταμεία προκειμένου ενισχυθεί η πολιτική συνοχής".
Η κα Γιαννάκου παραδέχθηκε ότι η επιτυχημένη πολιτική συνοχής αποτελεί από μόνη της ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία. Με την έννοια αυτή το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, επταετούς διάρκειας, θεμελιώνεται  στις δράσεις της στρατηγικής Ευρώπη 2020 και έχει ως γνώμονα  την ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση με την προώθηση έξυπνης, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.  Ως πολιτικές προτεραιότητες και στόχοι ορίζονται η προώθηση της απασχόλησης, η ενίσχυση της καινοτομίας, της έρευνας και της ανάπτυξης, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η βελτίωση των επιπέδων εκπαίδευσης και η προώθηση της κοινωνικής ένταξης, ιδίως με τη μείωση της φτώχειας, οι πολιτικές για τη μετανάστευση και η εξασφάλιση πόρων για την ανάπτυξη δύσβατων και ακριτικών περιοχών.
¨Όπως σημείωσε στη συνέχεια η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ: "ο προϋπολογισμός της Ένωσης αποτελεί κύριο μηχανισμό ενεργοποίησης της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και ισχυρό εργαλείο μιας μεταρρύθμισης, η οποία θα μπορούσε να κινητοποιήσει πρόσθετους ιδιωτικούς και δημόσιους χρηματοδοτικούς πόρους προς υποστήριξη των επενδύσεων, λειτουργώντας ως καταλύτης όσον αφορά στην πολλαπλασιαστική επίδραση των δαπανών της ¨Ένωσης. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα πρέπει να αυξηθεί και να βασιστεί σε πραγματικούς ίδιους πόρους. Αν θέλουμε μια Ευρώπη ισχυρή για τους πολίτες της και έναντι όλου του κόσμου πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο προϋπολογισμός της ¨Ένωσης αποτελεί εργαλείο συνολικής και ολοκληρωμένης ανάπτυξης σε μια στιγμή που τα κράτη μέλη μόνα τους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό. ¨Ένα ισχυρό κοινό νόμισμα χρειάζεται έναν ισχυρό προϋπολογισμό που ισορροπημένα θα στηρίζει την πολιτική συνοχής".
Η κα Γιαννάκου ολοκλήρωσε την παρέμβασή της υπογραμμίζοντας ότι το Κοινοβούλιο ζητάει από το Συμβούλιο να δεχθεί την πρότασή του αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη θέσπιση των πολιτικών προτεραιοτήτων ενός ολοκληρωμένου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, καθώς οι προβλέψεις για περιοδική προσαρμογή των προγραμμάτων δαπανών στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και περιστάσεις έχουν αποδειχθεί μέχρι σήμερα ανεπαρκείς. Η πρόταση του Κοινοβουλίου μέσω της έκθεσης Garriga μπορεί να διασφαλίσει τη διαφανή και αποτελεσματική χρηματοδότηση των πολιτικών της Ένωσης προς το αμιγές συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών.