Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να κάνω μια τοποθέτηση στο θέμα του δημοψηφίσματος. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να προσανατολίζεται στην επιλογή κάποιου διχαστικού δημοψηφίσματος. Μάλιστα αναφέρεται ότι, παρά τις αντιδράσεις ακόμα και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει δώσει σχετικές οδηγίες στον Υπουργό Εσωτερικών.
Το παράδοξο είναι ότι, ενώ αρχίζει προετοιμασία αορίστως για κάποιο δημοψήφισμα, δεν έχει αποφασιστεί ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί:
Δηλαδή, δεν υπάρχει κάποιο κρίσιμο ζήτημα που να οδηγεί σε μια τέτοια μεθόδευση. Αντίθετα, πρώτα επιλέγεται η μεθόδευση και ύστερα αναζητείται το ερώτημα. Το κάρο μπαίνει μπροστά από το άλογο. Δεν τους ενδιαφέρει η ουσία, αλλά το επικοινωνιακό παιχνίδι της διαδικασίας. Και αυτό δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο, παρά ένα ακόμη τέχνασμα.
Όπως έχουμε πει, ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα είναι διχαστικό και αποπροσανατολιστικό. Και βέβαια τα διλήμματα που κατασκευάζει η κυβέρνηση προκαλούν σύγχυση, δεν ωφελούν, αλλά βλάπτουν τον Τόπο.
Πάνω στη λανθασμένη πολιτική που βλάπτει την ελληνική οικονομία, πάνε να προσθέσουν και ένα δημοψήφισμα που διαιρεί τον Ελληνικό λαό.
Ελπίζουμε, όλες αυτές οι διαρροές να μείνουν σενάρια, για το καλό του τόπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή είστε κατά οποιουδήποτε δημοψηφίσματος;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν είναι συγκεκριμένο το ερώτημα δεν το απορρίπτετε………….

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Μιλάω με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι συγκεκριμένο έρθει θα τοποθετηθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δεν καταλαβαίνω. Όποιο και να είναι το ερώτημα εσάς γιατί σας ανησυχεί να επιλέξει ο Ελληνικός λαός με τον πιο άμεσο τρόπο και τον πιο ευθύ τρόπο που υπάρχει, όπως ένα δημοψήφισμα………..

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν, ποιος σας είπε ότι μας ανησυχεί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί εκ των πραγμάτων είστε κατά του δημοψηφίσματος. Περιμένετε πρώτα να ενημερωθείτε και μετά…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς λέμε ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, αυτά διχάζουν τον Ελληνικό λαό, βλάπτουν τον Τόπο και δεν προσφέρουν τίποτα. Και προσθέτω ότι δεν υπάρχει το ερώτημα. Μιλάνε γενικώς και αορίστως για ένα κάποιο δημοψήφισμα. Σας έχουμε πει και παλαιότερα, αν ήθελαν τη γνώμη του Ελληνικού λαού, ας την ρωτούσαν, όταν έβαζαν την υπογραφή τους στο Μνημόνιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση λέει, κάποια από τα στελέχη ότι με το δημοψήφισμα νομιμοποιούνται τα νέα μέτρα. 

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Χρησιμοποιείτε φράσεις, όπως «διαρρέουν», «λένε», δεν υπάρχει τίποτα το επίσημο. Υπάρχει απλώς μια επιθυμία αορίστως να γίνει κάποιο δημοψήφισμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι καθαρά σαν νομιμοποίηση των μέτρων το δημοψήφισμα.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το ζήτημα δεν είναι να λέμε εγώ κι εσείς τη γνώμη μας. Το ζήτημα είναι τι θα συμβεί στην πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κάποιοι από την κυβέρνηση που λένε ότι, αν είναι να στηθεί κάλπη, καλύτερα είναι για τις εκλογές και όχι για δημοψήφισμα. Τι λέτε γι’ αυτό;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το θέμα των πρόωρων εκλογών έχουμε τοποθετηθεί επαρκώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μιχελάκη, επειδή είστε κόμμα εξουσίας, νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε ότι ο Ελληνικός λαός δεν εγκρίνει τα μέτρα, τουλάχιστον, όπως δείχνουν - να το πω έτσι σχηματικά - οι πλατείες τους τελευταίους μήνες. Από εκεί και πέρα, ας μην κρύβεστε πίσω από την κυβέρνηση. Εσείς σήμερα ποιο ερώτημα θα βάζατε στον Ελληνικό λαό;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Μα, δεν ζητάμε εμείς να γίνει κανένα δημοψήφισμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δεν πιστεύετε ότι υπάρχει διάσταση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και στη γνώμη του Ελληνικού λαού;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ναι υπάρχει. Από την πλευρά μας έχουμε αναπτύξει τις προτάσεις και τις θέσεις μας, οι οποίες είναι γνωστές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω σε τι πρέπει να ερωτηθεί, αν ερωτηθεί ο Ελληνικός λαός;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς λέμε ότι το δημοψήφισμα αυτή τη στιγμή δεν βοηθάει και δεν προσφέρει τίποτα. Αντίθετα είναι διχαστικό, διαιρεί τον Ελληνικό λαό και δεν κάνει καλό στον τόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το  θεσμό των δημοψηφισμάτων, τι λέτε;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Γενικώς στο θεσμό των δημοψηφισμάτων, δεν είμαστε εναντίον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ρώτησα επί της διαδικασίας. Για το πολιτικό ερώτημα που πρέπει να απευθύνει ένα κόμμα το οποίο είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση σήμερα στον Ελληνικό λαό, από τη στιγμή που υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία του ποσοστού που είχε η κυβέρνηση με αυτό το οποίο σήμερα εγκρίνει την πολιτική της κυβέρνησης. Ποιο πρέπει να είναι  το πολιτικό ερώτημα στον Ελληνικό λαό; Δε μιλάω για δημοψήφισμα.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Να θέσουμε πολιτικό ερώτημα στον Ελληνικό λαό; Για ποιο λόγο να το θέσουμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί μέχρι στιγμής ούτε η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά φαίνεται ότι την ίδια δυσαρέσκεια έχει απέναντι και στη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτή είναι η άποψή σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζω τις δημοσκοπήσεις.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ:  Τι λένε οι δημοσκοπήσεις; Λένε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση. Και είναι σαφές γιατί δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση. Είναι γιατί η πολιτική που εφαρμόζει δεν τους ικανοποιεί. Σε ό,τι αφορά τη στάση μας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία έχει κρατήσει μία πολύ υπεύθυνη στάση ως Αντιπολίτευση. Ακούω, μάλιστα, κόσμο που λένε ότι θέλουν πιο σκληρή Αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει αν κάνει μια υπεύθυνη Αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο φράσεις από τα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός για τις οποίες θα ήθελα το σχόλιό σας Η πρώτη λέει ότι το διακύβευμα, προφανώς για την κυβέρνηση, είναι η παραμονή μας ή όχι στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωζώνη. Συμφωνώ μαζί σας σε ό,τι αφορά το ότι όλα αυτά τα περί δημοψηφίσματος δεν είναι κάτι ξεκάθαρο, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτάμε με βάση αυτά τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας υπό τη μορφή σεναρίων. Ρωτώ: Εάν το δημοψήφισμα έχει να κάνει με αυτά που είπε ο πρωθυπουργός, μήπως σχολιάζετε τελικά τον τρόπο, το μέσο, αλλά δεν λέτε κάτι, τουλάχιστον μέχρι τώρα, για την ουσία; Θα ήθελα να μου πείτε αν μπαίνει για τη Νέα Δημοκρατία, για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θέμα διακυβεύματος σε ό,τι αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτά τα ακούσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα. Πάλι ο πρωθυπουργός είχε βγει, με μια συνέντευξή του στο «Έθνος» και είχε πει ότι κινδυνεύουμε να χρεοκοπήσουμε. Σας θυμίζω ότι το θέμα του δημοψηφίσματος το είχε αποδεχτεί από τότε ο κ. Πεταλωτής. Σας θυμίζω τις δηλώσεις της κας Δαμανάκη. Σας θυμίζω τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου στο «ΣΚΑΪ» ότι αρχές Ιουλίου, δεν θα έχουμε χρήματα και θα κατεβάσουμε ρολά ως χώρα. Προσπαθούν να φτιάξουν ένα κλίμα φόβου στην κοινωνία. Φαίνεται αυτή η επιχείρηση συνεχίζεται ακόμα. Δεν πρόκειται να δεχτούμε αυτές τις πιέσεις. Εμείς έχουμε τοποθετηθεί στο θέμα της «έλλειψης συναίνεσης». Σας έχω πει, πάρα πολλές φορές, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα «έλλειψης συναίνεσης» που να εμποδίζει την κυβέρνηση να κυβερνήσει. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει ότι συνυπογραφή στο λάθος δεν πρόκειται να υπάρξει. Ξεκάθαρα πράγματα. Επαναλαμβάνω - για μια ακόμη φορά - ότι βασικός μας στόχος είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από αυτό.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει άλλη μια φράση από τον κ. πρωθυπουργό χθες στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Δήλωσε αντιεξουσιαστής στην εξουσία. Το σχόλιό σας.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κανένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο θέμα της συναίνεσης που είπατε, έχουμε σήμερα νέα παρέμβαση των κυρίων Γιούνκερ και Όλι Ρεν που κάνουν έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδος να συναινέσουν.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Στο θέμα της συναίνεσης έχουμε απαντήσει επαρκώς.
Δεν είναι η έλλειψη συναίνεσης που εμποδίζει την κυβέρνηση να κυβερνήσει.
Αντίθετα, η κυβέρνηση προσπαθεί πίσω από τη συζήτηση αυτή να κρύψει την αναποτελεσματικότητά της.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει ότι συνυπογραφή στο λάθος δεν πρόκειται να υπάρξει.
Άμεσος και βασικός στόχος μας είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Και θέλω να σας πω ότι στη θέση μας αυτή προσχωρούν όλο περισσότεροι.
Σας θυμίζω τις σχετικές αναφορές που έκανε σήμερα το πρωί, μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μίμης Ανδρουλάκης, όπως και τις δηλώσεις που έκανε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ραδιόφωνο «Real Fm».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες τέθηκε θέμα για αλλαγή του Εκλογικού Νόμου από την κυβέρνηση. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Η Νέα Δημοκρατία θα συμφωνήσει να ισχύσει ο όποιος νέος εκλογικός νόμος από τις ερχόμενες εκλογές;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν να δούμε τον εκλογικό νόμο που θα έρθει. Πράγματι, νομικά αν τον ψηφίσουν τα δυο μεγάλα κόμματα, αν τον ψηφίσουν πάνω από 200 βουλευτές, αυτός ο νόμος θα ισχύσει από τις επόμενες και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές. Όμως, το βασικό είναι να δούμε τι θα προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος όποτε θα έρθει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε στον κ. Ανδρουλάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης επίσης πρότεινε να υπάρξει μία μορφή συγκυβέρνησης και μετά εκλογές, ένα τέτοιο πράγμα, λίγο περίεργο. Για τη συγκυβέρνηση, τι λέτε; Δηλαδή, αν παραστεί ανάγκη, υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με την κυβέρνηση;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έχουμε απαντήσει επαρκώς για το θέμα αυτό και ο Πρόεδρος έχει τοποθετηθεί σχετικά.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ είναι σωστό - μάλλον πρέπει να είναι - υπάρχει μια θέση του κ. Παπακωνσταντίνου που λέει ότι από Σεπτέμβρη εξετάζει το ενδεχόμενο με νέο φορολογικό νομοσχέδιο να γίνει μείωση φορολογικών συντελεστών, Φ.Π.Α. και λοιπά. Νομίζω ότι είναι το βασικότερο σημείο διαφωνίας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και ίσως και το τελευταίο με το οποίο το ΠΑΣΟΚ έρχεται κοντά στις θέσεις σας. Υποθετικά, και εφόσον δεν είναι μονάχα στο πεδίο των καλών προθέσεων, αλλά υλοποιηθούν κιόλας τα όσα λέγονται, αυτό συνιστά για τη Νέα Δημοκρατία βάση συναίνεσης…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το θέμα της συναίνεσης έχουμε απαντήσει επαρκώς. Επί φανταστικών σεναρίων δεν θέλω να τοποθετούμαι. Όμως, μιας και αναφέρεστε στο συγκεκριμένο θέμα, θέλω να σας θυμίσω: πόσες αλλαγές, πόσες οβιδιακές μεταμορφώσεις έχουμε δει στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας; Σας θυμίζω τις πρώτες αντιδράσεις μετά το Ζάππειο II, όπου λέγανε ότι οι προτάσεις μας θα αυξήσουν το έλλειμμα. Υπήρχε μάλιστα και ένα Non Paper του Υπουργείου Οικονομικών που έλεγε ότι αυτές οι προτάσεις θα αυξήσουν το έλλειμμα. Αυτός ο ισχυρισμός έχει πεταχτεί πια στο καλάθι των αχρήστων από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Μετά είδαμε δηλώσεις υπουργών ότι όλα αυτά τα κουβεντιάζουν μεταξύ τους. Σας θυμίζω τη δήλωση του κ. Βενιζέλου, για παράδειγμα ο οποίος έλεγε ότι «αυτά είναι θέματα τα οποία κι εμείς εσωτερικά τα συζητάμε». Σας θυμίζω τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «κάποια τα σκεφτόμαστε κι εμείς να τα υλοποιήσουμε». Θέλω επίσης να σας θυμίσω τη δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που έλεγε ότι δέχεται να συζητήσει το φορολογικό. Μετά από μερικές μέρες ακούσαμε στην ομιλία του στην Πελοπόννησο να αναφέρει ότι «δεν μπορούμε τώρα να το κάνουμε». Ξαφνικά, μαθαίνουμε μέσω διαρροών ότι «αυτό θα γίνει του χρόνου». Βλέπουμε, δηλαδή, συνεχώς αλλαγές. Δεν υπάρχει κάτι σταθερό, για να τοποθετηθούμε. Γι’ αυτό σας λέω ότι δεν μπορούμε να μιλάμε επί φανταστικών σεναρίων. Για μας οι προτάσεις του Ζαππείου II είναι το κλειδί που θα κάνει την επανεκκίνηση στην Οικονομία. Είναι τα εφτά βήματα που θα μπορέσουν να βγάλουν την Οικονομία από το τέλμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ξέρετε ότι το θέμα αυτό με τη συναίνεση έχει μια προέκταση. Η κυβέρνηση φέρνει το Μεσοπρόθεσμο και θα το ψηφίσει. Εσείς εάν γίνετε κυβέρνηση ή όταν γίνετε, τι θα κάνετε;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς θα ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Δεν είναι κάτι που δεν έχει γίνει. Σας θυμίζω ότι συνέβη, για παράδειγμα, στην Ιρλανδία. Είχε υπογραφεί, είχε συμφωνηθεί, έγινε η επαναδιαπραγμάτευση και οι Ιρλανδοί πέτυχαν συγκεκριμένα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά θα εφαρμόζεται το Μεσοπρόθεσμο…..

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αμέσως μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας θα ζητήσουμε την επαναδιαπράγματευση του Μνημονίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε δεδομένο ότι η τρόικα και οι ξένοι θα δεχτούν την επαναδιαπράγματευση. Αν σας πουν όχι; Η κυβέρνηση έχει δεχτεί ένα πακέτο αισχρών μέτρων. Εσείς γίνεστε κυβέρνηση αύριο και σας λένε δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση ή το συζητάμε και θα δούμε σε 2-3 μήνες. Αυτά τα μέτρα τα οποία θα έχει λάβει αυτή η κυβέρνηση εσείς θα τα υιοθετήσετε;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ξεκινάμε με το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Μιλάμε για πράγματα που σε άλλες χώρες - στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία - έχουν γίνει δεκτά. Από εκεί και πέρα, σας έχω πει ότι επί φανταστικών σεναρίων δεν απαντώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για διαπραγμάτευση αλλά στην Πορτογαλία ο αρχηγός του Κεντροδεξιού κόμματος ο κ. Κοέλιο είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την υιοθέτηση των δεσμεύσεων προς την τρόικα.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο κ. Κοέλιο συμμετείχε σε μια διαπραγμάτευση Συμμετείχαμε εμείς σε καμία διαπραγμάτευση; Γιατί σας θυμίζω,ότι στην Πορτογαλία δεν υπήρχε κυβέρνηση. Υπήρχε υπηρεσιακή κυβέρνηση και ο κ. Κοέλιο συμμετείχε στη διαπραγμάτευση. Άρα, εκεί, η διαπραγμάτευση έγινε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να υποθέσω, κ. Εκπρόσωπε, ότι τώρα που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους θα τους εξηγήσει ότι η «σύλληψή» τους για το Μνημόνιο  - στο βαθμό που συμμετέχουν στην τρόικα ως Ευρωπαϊκή Ένωση - είναι λάθος;  Και θα τους πει ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το έχει διατυπώσει αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέω. Ότι αυτά θα πει και στις συναντήσεις που θα έχει.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Οι θέσεις του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά είναι σαφείς. Οι οικονομικές προτάσεις έχουν αναπτυχθεί στο Ζάππειο ΙΙ, για το οποίο  - σας θυμίζω - ότι ήδη οι Ευρωπαίοι και όλοι είναι ενήμεροι. Όλες οι θέσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι γνωστές εντός και εκτός συνόρων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου πείτε για φανταστικά σενάρια πάλι. Το ερώτημα όμως, είναι η επαναδιαπραγμάτευση αν έχει υιοθετηθεί για το Ζάππειο II ποια ακριβώς θα είναι; Σε ποιο θέμα;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δηλαδή, να έχει υιοθετηθεί η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και οι θέσεις που εκφράζουμε στο Ζάππειο II;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εφτά θέσεις αυτές. Άρα δεν θα υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση περαιτέρω. Αυτό θέλω να πω. Θα έχει τελειώσει το θέμα.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εάν έχουν δεχτεί όλες τις θέσεις μας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν σήμερα ο κ. Σαμαράς καθίσει στο ίδιο τραπέζι μαζί με τον Μπαρόζο και τον Ρομπάι και του πουν αυτοί η κυβέρνηση Παπανδρέου στις 28 ψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο, στις 29 ο Παπανδρέου φεύγει, εάν αύριο γίνουν εκλογές και κερδίσετε εσείς, θα το εφαρμόσετε ή όχι;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έχουμε δηλώσει ότι απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν απατώμαι, έχετε δηλώσει επανειλημμένως ότι η Νέα Δημοκρατία εάν γίνει κυβέρνηση, δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της χώρας και τιμά τις υπογραφές που έχει βάλει η προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί το κράτος έχει συνέχεια. Το Μεσοπρόθεσμο, όμως, θα είναι ένα σχέδιο στο οποίο θα έχει βάλει την υπογραφή της η κυβέρνηση.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι για μας υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης. Είναι το νούμερο ένα. Από εκεί και πέρα ξεκινάμε για όλα τα υπόλοιπα.
Στο σημείο αυτό να σας πω  ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, επικοινώνησε τηλεφωνικά με το νικητή των Πορτογαλικών εκλογών κ. Πέντρο Πάσος Κοέλιο και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη. 
Μαζί μας είναι ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρ. Σταϊκούρας και θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας καθώς και συγκριτικά στοιχεία για την  περίοδο Σεπτέμβριος 2009 – Μάιος 2011. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η εισήγηση του κ. Χρ. Σταϊκούρα για λόγους διευκόλυνσης τσων συντακτών διανέμεται με χωριστό δελτίο.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, κυρίως, απ΄ ό,τι πρόλαβα εδώ να δω, δυο τρία πράγματα, τα οποία απ΄ ό,τι βλέπω το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση τα χρησιμοποιεί για να αποδείξει ότι έχει πετύχει κάποιους στόχους  και ότι από εδώ και πέρα θα πάει καλύτερα. Χρησιμοποιώ τον πίνακα για το έλλειμμα, που ναι μεν δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος, αλλά όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση το έχει μειώσει πάρα πολλές μονάδες. Και άρα πρόκειται για μεγάλο άθλο, ασχέτως αν ο στόχος θα έχει επιτευχθεί ως προς το -3,9%......   

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ:  Ένα πρώτο σχόλιο: Πρώτ’ απ’ όλα η κυβέρνηση λέει ότι έχει πετύχει πρωτόγνωρη μείωση του ελλείμματος για το ’10. Ο πίνακας που βλέπετε όπου έχουμε διεύρυνση του ελλείμματος, είναι για τους 4 πρώτους μήνες του ’11. Δεύτερο σχόλιο: Ακόμα και στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι έχει μειωθεί το έλλειμμα κατά 5 μονάδες, μπορεί κάποιος να ανατρέξει στα παραρτήματα του Ζαππείου ΙΙ και να δει ότι η πραγματική μείωση του ελλείμματος είναι πολύ μικρότερη. Για μια σειρά από λόγους. Ένα στοιχείο μόνο θα αναδείξω σήμερα: Ότι η κυβέρνηση δεν έχει υπολογίσει για το ’10, τις οφειλές που έχει το Δημόσιο προς ιδιώτες και νοικοκυριά, ύψους, τότε, 5,3 δις ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει το κυβερνητικό επιχείρημα ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθούν αυτά στην καταγραφή του ελλείμματος.  

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Μα, αν δεν μπαίνουν στην καταγραφή του ελλείμματος γιατί η κυβέρνηση αναγκάστηκε στο πρώτο τετράμηνο του ’11 να αυξήσει πολύ τις επιστροφές ΦΠΑ, σε σχέση με τις προβλέψεις; Και μάλιστα να δηλώσει, η ίδια η κυβέρνηση, ότι εδώ ερχόμαστε και βάζουμε επιστροφές ΦΠΑ από παρελθούσες χρήσεις; Ουσιαστικά δηλαδή δεν είχε επιστρέψει ΦΠΑ πέρσι για να είναι καλύτερη η εικόνα του ελλείμματος και αναγκάζεται και ρίχνει τώρα ένα κομμάτι από αυτές τις επιστροφές του ΦΠΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα είναι πλασματικό αυτό το οποίο παρουσιάζει η κυβέρνηση ως ποσοστό μείωσης του ελλείμματος, …...

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Έχουμε παρουσιάσει για το 2010, στο Ζάππειο ΙΙ, ακριβώς ποια είναι η πραγματική μείωση του ελλείμματος, με βάση συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, το έλλειμμα για τη Ν.Δ. πόσο είναι;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Στο πρώτο παράρτημα το Ζαππείου ΙΙ, θα δείτε ακριβώς τα ποσοτικά στοιχεία με τα οποία φαίνεται πόση είναι η πραγματική μείωση του ελλείμματος. Ανέφερα εδώ ένα βασικό ποσοτικό στοιχείο, το μεγαλύτερο, που είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οφείλει κανένας να δει και άλλα ποσοτικά στοιχεία για να αντιληφθεί πόσο πραγματικά είναι. Άλλωστε να σας θυμίσω, ότι πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος, έχει δηλώσει ότι το πραγματικό έλλειμμα του 2010 υπερβαίνει το 13%, του ΑΕΠ.    

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον πίνακα που αναφέρει το βιοτικό επίπεδο - και ξαναλέω χρησιμοποιώ πράγματα που έχω ακούσει από την κυβέρνηση και τα βλέπω εδώ - λέει λοιπόν ότι από το πρώτο τρίμηνο του ’11 φαίνεται να έχει αρχίσει έστω και μια μικρή αύξηση στον πίνακα του βιοτικού επιπέδου, σε εκατομμύρια ευρώ, μιλάμε πάντα. 

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι ότι υπάρχει θετικό πρόσημο το πρώτο τρίμηνο του ’11 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του ’10. Να θυμίσω, όμως, ότι η κυβέρνηση αναθεώρησε το τελευταίο τρίμηνο του ’11, από το 6,6% στο 7,4%. Έτσι προκύπτει η διαφορά.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω το εξής: Βλέπω ότι όλα τα στοιχεία που παρουσιάζετε είναι αρνητικά. Για τον απλό πολίτη που το διαβάζει, λέει ότι δεν πάμε καλά. Οδηγούμαστε πιθανώς σε χρεοκοπία, πιθανώς οπουδήποτε, ……Αλλά είναι με αρνητικό πρόσημο αυτή η οδός. Δεν ακούμε τίποτα όμως για τις τράπεζες. Γιατί είχαν ληφθεί μέτρα τα τελευταία χρόνια  - και επί κυβερνήσεως της Ν.Δ. και μετά - που ενίσχυαν τις τράπεζες για να μην καταρρεύσουν λόγω της συγκεκριμένης κρίσης. Φοβάστε ότι βάσει αυτών των στοιχείων και βάσει των προβλέψεων που κάνετε, θα έχουμε καταρρεύσεις τραπεζών το επόμενο διάστημα;  

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Εμείς δεν έχουμε πει κάτι τέτοιο. Άλλωστε, ξέρετε πολύ καλά, ότι εντός Κοινοβουλίου έχουμε υπερψηφίσει τις πρωτοβουλίες που έχουνε ληφθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας μέσα από τα πιστωτικά ιδρύματα. Τα πιστωτικά ιδρύματα παίρνουν εγγυήσεις και εμείς στην κατεύθυνση αυτή έχουμε πει πως προτιθέμεθα  - και ήδη το έχει κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς στην πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στον κ. Τρισέ - να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των τραπεζών, μέσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από την άλλη πλευρά όμως, ζητάμε και οι ελληνικές τράπεζες στο σύνολο τους, όλες μαζί, να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία διοχετεύοντας ένα κομμάτι από αυτή την ρευστότητα προς την Αγορά.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, είχατε κατεβάσει τους φορολογικούς συντελεστές για τα κέρδη των επιχειρήσεων, από το 35 στο 25%. Από αυτή τη ρύθμιση πόσο αυξήθηκε το έλλειμμα. Ανταπεικονίστηκε διαχρονικά στη συνέχεια, αλλά θέλω να πω, πως μειώσατε το έλλειμμα και πόσο άδειασαν τα κρατικά ταμεία από αυτή τη ρύθμιση, αν το έχετε υπολογίσει, αν έχετε κάποια στοιχεία, αν δεν είστε πρόχειρος δεν χρειάζεται να μου το πείτε τώρα, πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και τι αντίκτυπο είχε στην ανάπτυξη, αφού φτάσαμε σε ύφεση;     

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Είναι λάθος να συνδέουμε τους φορολογικούς συντελεστές με το έλλειμμα. Οι φορολογικοί συντελεστές συνδέονται με την πορεία των εσόδων. Και η πορεία των εσόδων συνδέεται με το έλλειμμα. Άρα, είναι έμμεση επίπτωση στο έλλειμμα. Όταν μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές τα έσοδα αυξήθηκαν. Φέτος, με αυξημένους φορολογικούς συντελεστές, τα έσοδα μειώνονται. Φέτος, με αυξημένους φορολογικούς συντελεστές, το επαναλαμβάνω - το είδατε στο διάγραμμα - τα έσοδα είναι μείον 9%. Άρα, προφανώς, το μείον 9% επιδρά στη διόγκωση του ελλείμματος του 2011. Και εδώ θα ήθελα να σας πω ένα στοιχείο, το οποίο παρακαλώ να το συγκρατήσετε: Ένας προϋπολογισμός έχει δύο σκέλη: Τον τακτικό προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γενικά χρησιμοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις, σε όλο τον κόσμο, ως «μαξιλαράκι» για να καλύπτει ένα κομμάτι από την υστέρηση του τακτικού προϋπολογισμού. Εάν βγάλουμε, συνεπώς, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του έτους, έχει αυξηθεί, όχι 14αλλά κατά 50%. Το είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ΣΕΒ, φέτος. Άρα, η διόγκωση του ελλείμματος είναι πολύ μεγαλύτερη. Και σε ό,τι αφορά την ανεργία δεν χρειάζεται να πει κανένας πολλά πράγματα. Αρκεί να δει τους ποσοτικούς δείκτες για να διαπιστώσει ότι η ανεργία ήταν στο 9% με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές επί Ν.Δ. Υπάρχουν στα παραρτήματα οι πίνακες.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε υπολογίσει πόσα χρήματα έχουν περικοπεί με τα προγράμματα που έχει κάνει η κυβέρνηση και τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα, ποιο είναι το συνολικό ποσό και μαζί με το εσωτερικό χρέος για να δούμε πόσα από αυτά τα χρήματα μείωσαν το έλλειμμα;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Θα σας δώσω κάποια στοιχεία και νομίζω ότι με αυτά απαντώ στο ερώτημά σας. Το ’10 πήραν μέτρα 23,5 δις. Μνημόνιο και πριν από το μνημόνιο μέτρα ύψους  23,5 δισ. Σε αυτά πρέπει να προσθέσει κανένας, για το ’11, άλλα μέτρα ύψους 20,5 δις. Το άθροισμα αυτό κάνει 44 δις ευρώ μέχρι σήμερα. Και άλλα 22 για την περίοδο 12 -15, μας κάνει σύνολο 66 δις ευρώ. Άρα, ουσιαστικά μέσα στο μνημόνιο και έξω από το μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει πάρει ή θα πάρει μέτρα ύψους 66 δις ευρώ. Το μνημόνιο - σας θυμίζω  - έλεγε για 30 δις ευρώ.