Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

“Μπλόκο” σε μείωση αφορολόγητου και απολύσεις – 9ωρη θυελλώδης συνεδρίαση του Υπουργικού και στο βάθος... δημοψήφισμα

- Μένει στις 12.000 το αφορολόγητο για μισθωτούς συνταξιούχους, αλλά...
- Συζητείται έκτακτη εισφορά σε όλους
- Ανοιχτή η μείωση του αφορολόγητου ακίνητης περιουσίας στις 100.000
- Μετά τις 28 Ιουνίου και με 151 ψήφους το μεσοπρόθεσμο

"Είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμα και το θεσμό του δημοψηφίσματος, για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα. Για το λόγο αυτό θέλω άμεσα και από τον Υπουργό Εσωτερικών να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμόσουμε όταν χρειαστεί αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος" δήλωσε ο Πρωθυπουργός αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ωστόσο όλα δείχνουν ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Όπως αποκαλύφθηκε οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη ανοιχτές, ωστόσο η ψήφιση που ορίζεται για τις 28 του μήνα θα γίνει με απλή πλειοψηφία και όχι με την ψήφο 180 βουλευτών.
Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών, όπως τουλάχιστον περιέγραψε σε συνομιλία με δημοσιογράφους ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Αντιδράσεις και στο βάθος... νέο φορολογικό

Αυτός που ουσιαστικά δέχθηκε ερωτήσεις αλλά και τις παρατηρήσεις όλων καθ' όλη τη διάρκεια του υπουργικού ήταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Από όλους σχεδόν τους υπουργούς τέθηκε το θέμα του αφορολόγητου των μισθωτών και των συνταξιούχων. Εδώ για πρώτη φορά ο υπουργός φάνηκε ανοιχτό να παραμείνει το αφορολόγητο στις 12.000 επεσήμανε όμως ότι περιμένει προτάσεις που θα εξασφαλίσουν στο κράτος αντίστοιχα έσοδα.
Παράλληλα ακούστηκαν ενστάσεις όπωςτης αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, η πρόταση της υπουργού Εργασίας κυρίας Λούκας Κατσέλη για σύνδεση του αφορολόγητου με την τεκμαρτή κλίμακα και για συνεχή διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα του χρέους και τη στήριξη της απασχόλησης. Η Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε να υπάρξουν “παράθυρα” εξαίρεσης στην αναλόγία 1/10 στην πρόσληψη εκπαιδευτικών, θέμα που τέθηκε και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ενώ η κ. Διαμαντοπούλου διατύπωσε ενστάσεις και για τις περικοπές σε επιδόματα ανέργων.

Μειώσεις φόρων το Σεπτέμβριο

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πρόθεση να φέρει τον Σεπτέμβριο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει απλοποίηση του συστήματος, μειώσεις φορολογικών συντελεστών, μειώσεις της φορολογίας των επιχειρήσεων και μειώσεις του ΦΠΑ.
Για φέτος πάντως δήλωσε ότι εφόσον δεν κατατεθεί πρόταση ισοδύναμου αποτελέσματος, σχεδιάζεται μείωση του αφορολόγητου για την επιβολή ΦΜΑΠ στις 100.000 ευρώ.
newsit.gr