Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Δημοσκοπήσεις MRB και RASS: Οριακή έως μηδενική η διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Μόλις 0,9% προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS για το ΠΑΡΟΝ, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για την Real news η διαφορά των δύο κομμάτων έχει μηδενιστεί, αν και τα ποσοστά τους παραμένουν χαμηλά. Στην έρευνα της MRB οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό με 26,1%, ενώ στην έρευνα της Rass η αδιευκρίνιστη ψήφος έρχεται στην τρίτη θέση με 22,1%.
Πιστοποιείται πάντως για μία ακόμη φορά η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και η αδυναμία των κομμάτων να παρουσιάσουν θέσεις που θα πείθουν και θα έλκουν τους πολίτες.
Στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την έρευνα της RASS για το ΠΑΡΟΝ, παίρνουν:
ΠΑΣΟΚ 24,5%, ΝΔ 23,6%, ΚΚΕ 7,5%, ΛΑΟΣ 5,4%, ΣΥΡΙΖΑ 3,1%, Οικολόγοι Πράσινοι 3,2%, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1,8%, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 1,9%, ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ1,7%, άκυρο-λευκό 2,5%, αδιευκρίνιστη ψήφος 22,1%.
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να προηγείται του Α. Σαμαρά αλλά η διαφορά έχει μειωθεί στο 0,7%.
Στη δημοσκόπηση της MRB για την Real news, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παίρνουν από 21,5% και ακολουθούν: ΚΚε 8,1%, ΛΑΟΣ 6%, ΣΥΡΙΖΑ 4,1%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3,2% , ΔΗΜΑΡ 2,3%, ΔΗΣΥ 2%, άλλο κόμμα δηλώνει το 3,9% ενώ αδιευκρίνιστη ψήφος έρχεται «πρώτο κόμμα» με 26,1%. Καταλληλότερος  πρωθυπουργός θεωρείται ο «κανένας» με 45,2% ενώ το προβάδισμα του πρωθυπουργού  Γ. Παπανδρέου έναντι του Αντ. Σαμαρά έχει μειωθέι στο 0,2% (26,5% έναντι 26,3%)


Δημοσκοπήσεις Marc, Rass & Public Issue: Σύγκρουση απόψεων στο θέμα της συναίνεσης



Συναίνεση ζητούν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οι 6 από τους 10 ερωτώμενους σύμφωνα με έρευνα της MARC για το «Εθνος της Κυριακής» ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS για το ΠΑΡΟΝ το ίδιο ποσοστό θεωρεί τη συναίνεση συνενοχή.
Στη δημοσκόπηση της Marc το 62,8% των ερωτηθέντων απαντά θετικά στο ερώτημα εάν «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της χώρας πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για συναίνεση των μεγάλων κομμάτων», με το 32,2% να διαφωνεί και το 5% να μην απαντά. Εντυπωσιακό είναι ότι από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 75,4% υποστηρίζει την επιδίωξη της συναίνεσης, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ υπάρχει διχογνωμία, αφού συμφωνεί το 55,9% έναντι του 39,4% που απορρίπτουν τη συναίνεση..
Το 71,6% δηλώνει ότι δεν επιθυμεί η απουσία συναίνεσης να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, με μόλις το 26,2% να πιστεύουν ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί να δώσουν λύση.
Το 51,9% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι πρέπει να συναινέσει με την κυβέρνηση, σε αντίθεση με το 37,6% που θεωρεί ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει να επιμείνει στο δικό του πακέτο προτάσεων που περιλαμβάνονται στο Ζάππειο 2.
Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το 77,3% ζητεί από την κυβέρνηση να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις Σαμαρά, και μόνο το 14,0% ζητάει να υποστηρίξει το πρόγραμμά της. Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ζητά την υιοθέτηση προτάσεων του Α: Σαμαρά, το 74,1%!
Στην έρευνα της RASS στο θέμα της συναίνεσης τα αποτελέσματα είναι ακριβώς τα αντίθετα αφού σε ποσοστό 62,4% οι ερωτηθέντες θεωρούν τη συναίνεση συνενοχή και μόνο το 32,8% εκτιμά ότι η κυβέρνηση επιζητά πραγματική συνεργασία και κινείται με καλές προθέσεις.
Σε άλλη δημοσκόπηση, της Public issue για το ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή της Κυριακής» το 66% των πολιτών θεωρεί την επιστροφή στη δραχμή αρνητική εξέλιξη.
Πάντως η ξεκάθαρη αποδοχή του ευρώ προσεγγίζει το 58%, ενώ το 16% τάσσεται υπέρ της δραχμής.
Το 28%, πάντως, θεωρεί πιθανή την αποχώρηση της Ελλάδας από την ΟΝΕ.

Από eklogika.g​r