Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Πάνος Παναγιωτόπουλος:«η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή του Καστελόριζου»

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών κ.  Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Τουρκική στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, που θα διαρκέσει από σήμερα έως και τις 25 Μαΐου, δείχνει  ότι η Άγκυρα επιμένει να αμφισβητεί  κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή, κρίνοντας ότι είναι, περίπου, δικό της «οικόπεδο».Επειδή η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι προϊόν της συγκυρίας, αλλά υπηρετεί  μόνιμες επιδιώξεις και στρατηγικούς στόχους μακράς πνοής, η Ελληνική αντίδραση πρέπει να είναι άμεση, καλά προετοιμασμένη και να καλύπτει όλα τα πεδία αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων και όλων των διεθνών οργανισμών, που έχουν αρμοδιότητα και συνάφεια με το θέμα. Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει  την άρνησή της να ανακηρύξει, τώρα,  την Ελληνική ΑΟΖ και να επανεξετάσει την πρόταση,  που έκανε δημόσια ο Αντώνης Σαμαράς, καλώντας την να προχωρήσει άμεσα στην ενέργεια αυτή.Η συνεχιζόμενη απουσία των καταλλήλων κινήσεων ή η δρομολόγηση μεμονωμένων και ατελών πρωτοβουλιών, εκλαμβάνονται από την Τουρκία ως ενδείξεις αδυναμίας και γιγαντώνουν  το Τουρκικό  θράσος.Είναι πασιφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή του Καστελόριζου, κατοχυρώνοντας δικά της ανύπαρκτα και παράνομα συμφέροντα, που αποβλέπουν, μεταξύ των άλλων, στη διεκδίκηση δήθεν Τουρκικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, που θα φθάνει μέχρι την Αίγυπτο και την Κύπρο».

Επίσης ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού των Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα, σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς στη Δυτική Θράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση :
 «Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι η ανακοίνωση του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας υποχρέωσε τον συνήθως αδρανή και άφωνο κ. Δημήτρη Δρούτσα να πάρει δημόσια θέση και να ασκήσει κριτική στις προκλητικές δηλώσεις, που έκανε στη Δυτική Θράκη ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας κ. Μπαγίς. Κατά τα άλλα η επιθετικότητα του κ. Δρούτσα εναντίον της Νέας Δημοκρατίας δεν μας εκπλήσσει. Αποτελεί προπέτασμα καπνού για να καλυφθούν οι μεγάλες ευθύνες που έχει για τους απαράδεκτους κυβερνητικούς χειρισμούς στα Εθνικά μας Θέματα».