Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ισπανία: Καταποντίστηκαν οι σοσιαλιστές, στις περιφερειακές εκλογές - Άνοδος του Λαϊκού Κόμματος

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας υπέστη σήμερα μεγάλη ήττα στις περιφερειακές εκλογές κερδίζοντας το 27,98% των ψήφων, έναντι του 36,25% που κέρδισε το Λαϊκό Κόμμα (PP), με καταμετρημένο το 91% των ψήφων το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) προηγείται με 10 μονάδες, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές του 2007, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) είχε και πάλι χάσει από το PP με μικρή όμως διαφορά, 34,9% έναντι 35,6%.
Η διαφορά των περισσότερων από οκτώ μονάδων που παρατηρείται σήμερα μοιάζει με τιμωρία των Σοσιαλιστών, που βρίσκονται στην εξουσία από το 2004, λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές και την ώρα που η χώρα έχει βυθιστεί στην οικονομική κρίση.
Επιπλέον εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεσπάσει και ένα πρωτοφανές για τα ισπανικά δεδομένα κίνημα διαμαρτυρίας στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες νέοι και κινήματα της νεολαίας που διαμαρτύρονται για την οικονομική και κοινωνική κατάπτωση και δηλώνουν ότι έχουν κουραστεί από την ανεργία, «την διαφθορά των πολιτικών», «την κρίση».
Περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι στην πλατεία Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης το βράδυ του Σαββάτου επικρίνοντας έντονα τους χειρισμούς της κυβέρνησης, όπου ο καταυλισμός από λινάτσες και τέντες των "αγανακτισμένων" νέων έχει γίνει η καρδιά της αμφισβήτησης.Οι νεαροί διαδηλωτές που ανήκουν στο κίνημα των "Αγανακτισμένων" δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για ακόμη μια εβδομάδα.
Εν μέσω της οικονομικής κρίσης η οποία ξέσπασε το 2008, η ανεργία βρίσκεται στο 21,3% και μεταξύ των νέων μεταξύ 18 και 25 ετών εκτιμάται πως ξεπερνά το 40%.
Ο πρωθυπουργός Θαπατέρο αποδέχθηκε την ήττα του κόμματός του, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Ο Θαπατέρο απέδωσε την ήττα στην οικονομική κρίση λέγοντας πως αυτή "Κατέστρεψε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για μια κρίση που είχε πρωτοφανείς επιπτώσεις στο ηθικό των πολιτών. Γνωρίζω ότι πολλοί Ισπανοί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες και βιώνουν μεγάλο φόβο για το μέλλον τους".
Ο Ισπανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας έως το τέλος της θητείας του.
Σημειώνεται ότι οι γενικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2012.
Οι οπαδοί του Λαϊκού Κόμματος στο άκουσμα των αποτελεσμάτων πανηγύριζαν στους δρόμους.
Το ΡΡ φαίνεται ότι κερδίζει και τις 13 περιφέρειες, ενώ όπως φαίνεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχασε τους δήμους στη Βαρκελώνη και τη Σεβίλλη.
Μάλιστα στις  δημοτικές εκλογές το ΡΡ κέρδισε περίπου 2 εκατομμύρια ψήφους συγκριτικά με την οριακή νίκη του το 2007 που συγκέντρωσαν 150.000 ψήφους.