Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Δ' Εθνική με έξι ομίλους των 16 ομάδων και Football League 2 με δύο ομίλους των 12 ομάδων.

Δ' Εθνική με έξι ομίλους των 16 ομάδων και Football League 2 με δύο ομίλους των 12 ομάδων (που την αμέσως επόμενη χρονιά θα γίνει ένας των 18) προβλέπει για την περίοδο 2012-13, το σχέδιο αναδιάρθρωσης των κατηγοριών, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το ΔΣ της ΕΠΟ και θα τεθεί προς ψήφιση στη γενική συνέλευση της 3ης Ιουνίου.
Οι δύο κατηγορίες τη σεζόν που μας έρχεται (2011-12) θα παραμείνουν ως έχουν, όμως προτού περάσουμε στην ανάλυση του τι θα συμβεί αναφορικά με την άνοδο και των υποβιβασμό των ομάδων, αξίζει να αναφέρουμε πως κύκλοι της ομοσπονδίας μίλαγαν για άκρως θετικό αντίκτυπο. Συγκεκριμένα, αφουγκραζόμενοι τις αντιδράσεις και τα «θέλω» των ενώσεων υψηλά στελέχη της ΕΠΟ τόνιζαν πως το σχέδιο που κατέθεσαν σε συνεργασία ο πρόεδρος της Ενωσης της Football League και της Football League 2, Σπύρος Καλογιάννης, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πρωταθλήματος της Δ' Εθνικής, Γιώργο Σαρρή, θα υπερψηφιστεί στην επερχόμενη γενική συνέλευση.
Θα πέφτουν οκτώ από κάθε όμιλο, θα ανεβαίνουν οι μισοί
Πάμε τώρα, λοιπόν, στο θέμα που... καίει τις ομάδες της Δ' Εθνικής και φυσικά αφορά τον υποβιβασμό στα τοπικά και την άνοδο στην τρίτη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία της χώρας. Ως γνωστόν η Δ' Εθνική την προσεχή σεζόν θα διεξαχθεί με 10 ομίλους των 14 ομάδων. Εφόσον δεν υπάρξουν διαρροές (αποχωρήσεις), από κάθε όμιλο θα υποβιβάζονται οκτώ ομάδες (μπορεί να μειωθεί ο αριθμός μόνο στους ομίλους που θα μετέχουν λιγότεροι των 14 συλλόγων). Επίσης, όπως είχαμε γράψει από τις 10 Μαΐου, τον προβιβασμό τους στη Football League 2 θα κερδίσουν οι μισοί από τους πρωταθλητές των 10 ομίλων, δηλαδή πέντε στον αριθμό (θα προκύψουν από αγώνες μπαράζ).
Μπαράζ στις ενώσεις
Από τα τοπικά πρωταθλήματα, τώρα, θα ανέρχονται στη Δ' Εθνική 28 σύλλογοι. Συγκεκριμένα, οι 53 πρωταθλητές και οι τρεις δευτεραθλητές των ενώσεων της Μακεδονίας, της Αθήνας και του Πειραιά θα μπουν σε διαδικασία μπαράζ (πιθανόν 14 όμιλοι των τεσσάρων -με γεωγραφικά κριτήρια επιλεγμένων- ομάδων, εκ των οποίων θα ανεβαίνουν οι δύο), ώστε το «εισιτήριο» να κερδίσουν ακριβώς οι μισοί, δηλαδή οι 28.
Επίσης, από τη Football League 2 με τα τωρινά δεδομένα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων ΤΑΠ και ΠΑΕ θα υποβιβαστούν στο τέλος της σεζόν 2011-12 16 έως 17 ομάδες.
Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε πως υπάρχουν και... αντιφρονούντες πρόεδροι ενώσεων που επιθυμούν οι κατηγορίες να παραμείνουν ως έχουν και για τις επόμενες χρονιές, αλλά η «φωνή» που θα σηκώσουν είναι άγνωστο αν θα έχει το επιθυμητό για εκείνους αποτέλεσμα. Αυτό, βεβαίως, θα το μάθουμε στις 3 Ιουνίου.