Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝ​Η στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Στη φάση αυτή, αυτό που νομίζω ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, είναι ότι βρισκόμαστε πραγματικά στο “και πέντε”, ότι η χώρα μας είναι στο “κόκκινο” και ότι πρέπει, οπωσδήποτε, να υπάρξει μια ευρύτερη δυνατή συμφωνία όλων των κομμάτων, παρά να έρθει η Ευρώπη να το ζητήσει και να το επιβάλλει. Είναι ρεζιλίκι -επιτρέψτε μου να πω-, δεν μπορεί να έρχονται οι άλλοι, να σου λένε τι είναι καλό για τη χώρα σου...».

Δημοσιογράφος: Όταν υπάρχει και ένας κακός χειρισμός από την πλευρά της κυβέρνησης, δηλαδή, κρατήθηκε τόσο μυστική η σύσκεψη, δεν μπορούσε κανένας υπουργός να εξηγήσει περί τίνος πρόκειται, όταν υπάρχει το δημοσίευμα του Spiegel, που κατά το ήμισυ επιβεβαιώθηκε με τη σύσκεψη. Επικοινωνιακό «Βατερλό», έτσι;

Ντ. Μπακογιάννη: «Συμφωνώ μαζί σας. Η βασική ευθύνη είναι στον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει την πρωτοβουλία, ο πρωθυπουργός οφείλει να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων -κυρίως, δηλαδή, την αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί η Αριστερά έχει χαράξει το δικό της δρόμο-, να καλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση και να πει “κύριοι, αυτά είναι τα δεδομένα, έχετε κάποια πρόταση;” Η Δημοκρατική Συμμαχία πήγε και κατέθεσε πρόταση στον Ολι Ρεν, για αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Πήγαμε και του είπαμε ότι “κοίταξε να δεις, εσύ θέλεις έσοδα, εμείς θέλουμε έσοδα, δύο πράγματα πρέπει να γίνουν: η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μια ριζική αναδιάρθρωση του μηχανισμού και 20% “FLAT TAX”. Γιατί μπόρεσε, δηλαδή, να πετύχει σε όλες τις χώρες του κόσμου και δεν μπορεί να πετύχει σε εμάς;».

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε, με αυτή την έννοια, να πει και η Νέα Δημοκρατία ότι «κι εγώ έχω πρόταση. Είχα το “Ζάππειο 1”, μεθαύριο έχω το “Ζάππειο 2”. Ακολουθείστε την πολιτική μου». Όμως, δεν είναι έτσι. Ακολουθείστε τη δική μου ή την άλλη...

Ντ. Μπακογιάννη: «Υπάρχει πάντοτε ο καλόπιστος διάλογος. Η μεν Νέα Δημοκρατία περιμένει. Επί δύο μήνες, διαβάζω για το “Ζάππειο 2”. Λες και ο χρόνος έχει σταματήσει και περιμένει τη Νέα Δημοκρατία. Δεν έχει σταματήσει, όμως, ο χρόνος. Ο χρόνος τρέχει, οι αποφάσεις στην Ευρώπη λαμβάνονται...».

* Για το δημοσίευμα του Spiegel:

«Νομίζω πως είναι ένα από τα χιλιάδες σενάρια, τα οποία διάφοροι τεχνοκράτες των τριάντα ετών -που έχουν μαζευτεί σε διάφορα υπουργεία- κατασκευάζουν, για να δικαιολογήσουν κιόλας την ύπαρξή τους. Έχω τη χείριστη άποψη για όλους αυτούς τους δήθεν ειδικούς αναλυτές της λαίλαπας... Το “των τριάντα ετών” δεν το λέω απαξιωτικά, γιατί τριάντα ετών είναι σχεδόν όλοι μου οι συνεργάτες».

Δημοσιογράφος: Εννοείτε ,χωρίς πείρα;

Ντ. Μπακογιάννη: «Χωρίς πείρα, για το τι πραγματικά σημαίνει αυτό όταν δημοσιεύεται για μια χώρα. Πρέπει να έχεις και μια αίσθηση, ότι μιλάς για μια χώρα, της οποίας ο λαός υποφέρει...».

Δημοσιογράφος: Γιατί λέτε ότι η χώρα θα οδηγηθεί, μοιραία, σε πρόωρες εκλογές; Το «μοιραία» είναι μια κουβέντα βαριά. Πώς το λέτε αυτό;

Ντ. Μπακογιάννη: «Το λέω, διότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ή τα κόμματα θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και στο ύψος της σοβαρότητας της στιγμής ή η δική μας γενιά πολιτικών θα έχει πάρει και τη βούλα της απόλυτης αποτυχίας...
Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πρωτοφανές. Έχουμε δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία σήμερα πορεύονται με την ίδια λογική που είχαν προ της κρίσης...».

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να βάζουμε το μικροκομματικό συμφέρον του καθενός μας πάνω από το συλλογικό. Δεν τη χαλαλίζουμε αυτή την πατρίδα... Δεν μπορούμε και σήμερα, στο “παρά πέντε”, να είμαστε κατώτεροι των ευθυνών... Θα έρθουν οι Ευρωπαίοι και θα ζητήσουν το ίδιο πράγμα, το οποίο ζήτησαν από την Πορτογαλία...».

Δημοσιογράφος: Ποιο εννοείτε;

Ντ. Μπακογιάννη: «Τη συνεργασία, την αποδοχή του κοινού προγράμματος. Θα υποχρεωθούν όλοι...».

Δημοσιογράφος: Όταν έχουμε εκλογικά αποτελέσματα -σαν αυτά που έδωσε χθες η δημοσκόπηση της MARC στην εφημερίδα «Το Έθνος»-, με περίπου επτακομματική, οκτακομματική Βουλή ή κάτι τέτοιο, η λύση είναι κοινής συνεργασίας...

Ντ. Μπακογιάννη: «Θα την επιβάλλει ο λαός».

Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω πόσο ισχυρότερες θα είναι αυτές...

Ντ. Μπακογιάννη: «Πάντως, το χάλι της σημερινής, είναι δύσκολο να το πιάσει. Δηλαδή, όταν σήμερα βλέπετε μια μονοκομματική κυβέρνηση, η οποία έχει 156 βουλευτές -άρα, δηλαδή έχει σημαντική πλειοψηφία στη Βουλή- και φτάνει να έχει  τον ένα υπουργό μετά τον άλλο να διαψεύδει εαυτόν και τους συναδέλφους του, από τους τζιτζιφιόγκους μέχρι τα φαινόμενα Μπιρμπίλη, αν ήσασταν ένας απλώς παρατηρητής, θα γράφατε χιλιάδες χρονογραφήματα και θα είχε την πλάκα του ενδεχομένως, αν αυτό το πράγμα δεν έριχνε την Ελλάδα στα “βράχια”».

Δημοσιογράφος: Γιατί στη συνέντευξή σας στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», αναφέρετε ότι η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές εμμονές; Κι αν εξηγείται -ας πούμε- κάπως, το «ακροδεξιές» με βάση κάποιες απόψεις, το «αντιευρωπαϊκές» πόθεν τεκμαίρεται;

Ντ. Μπακογιάννη: «Από τα κείμενα. Εάν διαβάσετε τα τελευταία κείμενα της Νέας Δημοκρατίας, θα δείτε ότι υπάρχει ένας λανθάνων αντιευρωπαϊσμός, ο οποίος ουσιαστικά οφείλεται στην πίεση την οποία ο λαός νιώθει και χρεώνει στην Ευρώπη διάφορα πράγματα. Αλλά, αντί ένα κόμμα σαν τη Νέα Δημοκρατία να βγει να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή λογική -διότι, τελικώς, εγώ δεν βλέπω και τίποτα άλλο για την Ελλάδα, δηλαδή δεν καταλαβαίνω πού αλλού μπορεί να πάει η Ελλάδα εκτός από το να έχει την Ευρώπη ως στήριγμα-, της οποίας κάποτε ήταν συστατικό στοιχείο, αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει σε κανενός είδους τοποθέτηση. Οφείλεται, ενδεχομένως, στην απομόνωση της Νέας Δημοκρατίας, την ευρύτερη, από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Οφείλεται, ενδεχομένως, στο ότι οι επαφές έχουν ελαχιστοποιηθεί. Δεν ξέρω πού οφείλεται, αλλά πάντως, είναι βέβαιο ότι όποιος διαβάζει με προσοχή τα κείμενα, το βλέπει».

Δημοσιογράφος: Παρ' ότι έχετε κάνει αυτοκριτική για την προσωπική σας πορεία στο παρελθόν και στην προηγούμενη κυβέρνηση, τι σας έκανε να υπερασπιστείτε τις αποφάσεις Καραμανλή, Αλογοσκούφη, σε αυτή την κόντρα για την απογραφή, που προέκυψε από τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά;

Ντ. Μπακογιάννη: «Δεν υπερασπίστηκα την απογραφή. Την αλήθεια υπερασπίστηκα. Ότι δεν δικαιούται κανένας να λέει, ότι η απογραφή δεν ήταν κεντρική πολιτική απόφαση της Νέας Δημοκρατίας. Αν ήταν σωστή ή λάθος, μπορούμε να συζητάμε πάρα πολλές ώρες. Αλλά κανείς δεν μπορεί να λέει, ότι ήταν προσωπική απόφαση του κ. Αλογοσκούφη, για την οποία όλοι οι υπόλοιποι δεν είχαν άποψη ή δεν είχαν σχέση. Τέτοιου είδους δηλώσεις προκαλούν το εγκεφαλικό πηλίκον των πολιτών. Οι πολίτες δεν είναι χαζοί. Οι πολίτες ξέρουν πάρα πολύ καλά. Μια μείζων απόφαση, σαν αυτή της απογραφής, επάρθη από έναν υπουργό Οικονομικών;».

Δημοσιογράφος: Καταλαβαίνετε, όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία βλέπει καθημερινά -και αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις ακόμα-, ότι τα βαρίδια της διακυβέρνησης του 2004 – 2009 δεν μπορεί να τα παραμερίσει με τίποτα. Είναι βαρίδια, βαρίδια...

Ντ. Μπακογιάννη: «Να πει, όμως, αν θέλει την αλήθεια, ότι “κύριοι, πήραμε μια απόφαση την οποία τη γνωρίζαμε όλοι και σήμερα αποδεικνύεται ότι είναι λάθος”. Αν θέλει να το πει αυτό, δεν υπάρχει θέμα. Το να λέει, όμως, ότι ήταν προσωπική απόφαση του Αλογοσκούφη, πώς να το κάνουμε; Είναι χονδροειδέστατη βλακεία».

* Για το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, 27 - 29 Μαΐου:

«Θα υπάρξει συνολική πολιτική πρόταση εξόδου από την κρίση. Δηλαδή, τι προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία, χωρίς ωραιοποιήσεις και δημαγωγίες. Με τη λογική τη δική μας, που λέει ότι “δεν μπορείς να κρύψεις το παραμικρό, δεν σου επιτρέπεται να κρύψεις το παραμικρό από την ελληνικό λαό”. Κι αυτή η πρόταση θα παρουσιαστεί, θα τεθεί σε ψηφοφορία, συν όλα τα επιμέρους, διότι εμείς έχουμε μπει σε λεπτομέρειες, σε θέματα Παιδείας -που είναι τελείως επαναστατική η προσέγγισή μας-, σε θέματα Υγείας κλπ.  Έχουμε μια σειρά προβλημάτων, δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα προβλήματα της χώρας, δεν θέλω να δώσω μια τέτοια αίσθηση...».

press.office@athina984fm.gr