Φωτιά στα σενάρια για πρόωρες εκλογές στις 26 Ιουνίου βάζει η συνάντηση Παπανδρέου-Παπούλια, την Τετάρτη. Ο Παπανδρέου φάινεται να πετάει το μπαλάκι της συναίνεσης στο Σαμαρά για να έχει άλλοθι για κάλπες. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού συζητούν πολύ έντονα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε αυτό βοηθά και το επικίνδυνο κλείσιμο της ψαλίδας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, με τον χρόνο να κυλά αρνητικά για το κυβερνών κόμμα. Την Τετάρτη στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Παπανδρέου μπορεί να ανακοινώσει το κλείσιμο της Βουλής και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Όλα θα εξαρτηθούν από την στάση του Σαμαρά αλλά και από την στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στην περίπτωση που πάμε σε πρόωρες εκλογές, το πιθανότερο σενάριο είναι οι εκλογές την Κυριακή 26 Ιουνίου 2011. Και ας έχει προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής. Αναμένονται εξελίξεις.
Στο μεταξύ νέα σενάρια για πρόωρες εκλογές δημοσιεύουν οι Financial Times. Τι γράφει η γνωστή εφημερίδα για εκλογές στην Ελλάδα πριν το τέλος της τετραετίας. Μπορεί ο κ. Παπακωνσταντίνου να υπογράμμισε χθες σε συνέντευξή του ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές πριν την λήξη της τετραετίας, όμως οι Financial Times έχουν αντίθετη άποψη.
Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα, «ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, έχει πλέον δουλειά να πείσει τους πολίτες που δεν ευνοούνται από την κατάσταση, ότι θα κερδίσουν από τις αλλαγές. Επίσης, πρέπει να πείσει τους πολιτικούς ότι δεν απειλείται η πολιτική τους καριέρα εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων. Για να αλλάξει το κλίμα δεν αποκλείεται να καλέσει σε εκλογές νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας».
«Το κλίμα στην Ελλάδα κινείται πιο πολύ προς την ανησυχία και το φόβο για το μέλλον παρά προς το θυμό για τα μέτρα λιτότητας, αφού όλοι και περισσότεροι Έλληνες χάνουν την δουλειά τους», αναφέρει επίσης το δημοσίευμα με αφορμή τις διαμαρτυρίες των προηγούμενων ημερών.
Παρ’ όλα αυτά, έμπειροι πολιτικές αναλυτές επιμένουν οτι μετά τη δημοσκόπηση της RealNews απομακρύνεται το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές.
Στις πληροφορίες για πρώρες εκλογές έρχονται τώρα να προστεθούν και εκείνες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με τους Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου να δέχονται τα βέλη στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης. Και όλα αυτά, με τα δύο μεγάλα κόμματα να ομφαλοσκοπούν και να αλληλοσπαράζονται, ενώ η χώρα βρίσκεται σε μια πρωτοφανή κρίση.
Μετά και τα τελευταία φαινόμενα ασυνεννοησίας μεταξύ των υπουργών, ο πρωθυπουργός μελετά διάφορα σενάρια, μεταξύ αυτών ριζικό ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο, αλλά και πρόωρες εκλογές. Ειδικά οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών βρίσκονται στο στόχαστρο στελεχών του παλιού ΠΑΣΟΚ, που τους αποδίδουν τις ευθύνες για την αρνητική δημόσια εικόνα της κυβέρνησης. Μετά το ζήτημα συντονισμού της κυβέρνησης που έθεσε ο αντιπρόεδρός της Θεόδωρος Πάγκαλος, προκαλώντας την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως «συντονιστής στην κυβέρνηση υπάρχει και είναι ο πρωθυπουργός», ο κ. Πάγκαλος επανήλθε την Τρίτη, λέγοντας πως «δεν θα ήθελα να αναλάβω υπουργός Οικονομικών και να βάζω φόρους, τώρα, στο τέλος της ζωής μου». Η δήλωσε έγινε κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, με την πρόεδρο της συνέλευσης και γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ Μαργαρίτα Αντωνάκη να του απαντά ότι «θα θέλαμε πολύ να αναλάβετε τη συγκεκριμένη θέση για να μπoρούμε να έχουμε διάλογο».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, με δηλώσεις του στο ρ/σ «ΒΗΜΑ FM», σημείωσε πως «αδικούμε την κυβέρνηση και τις προσπάθειες των υπουργών εάν εμφανίζουμε ως πρόβλημα συντονισμού ένα θέμα που αφορά το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και του κάθε υπουργείου ξεχωριστά». Το τελευταίο ερμηνεύτηκε ως αιχμή κατά του υπουργού Εσωτερικών, στο υπουργείο του οποίου σημειώθηκε το κρούσμα ασυνεννοησίας με αφορμή την εγκύκλιο για τους ημιυπαίθριους χώρους.
Την ανάγκη για «καθαρές εξηγήσεις» στον κόσμο υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, προσθέτοντας πως «κάποια πράγματα πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε και να τα πούμε καθαρά και απλά. Και να τα πούμε εμείς στον ελληνικό λαό, ούτε τρόικες, ούτε τίποτα». Δήλωσε σχετικά με τα περί έλλειψης συντονισμού ότι «Το ότι δεν μπορούσε ένας υφυπουργός να συνεννοηθεί με τον υπουργό και με τον άλλο υπουργό για μια εγκύκλιο, είναι θέμα συντονισμού; Δεν είναι θέμα συντονισμού. Είναι θέμα στοιχειώδους αυτοπροστασίας και λειτουργίας του καθενός».
Γκρίνια και στη ΝΔ, καθώς η εικόνα δεν είναι καλύτερη στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να εµφανίζονται επιφυλακτικοί για την τακτική που ακολουθεί η ΝΔ, τονίζοντας πως η τελευταία δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στη γραµµή της λεγόµενης λαϊκής Δεξιάς. «Η Ν.Δ. δεν είναι κόµµα διαµαρτυρίας. Οφείλει να συνεισφέρει στον πολιτικό διάλογο όχι απλά καταγγελτικά όπως τα κόµµατα της Αριστεράς, αλλά καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης πάλι στράφηκε κατά στελεχών του νέου περιβάλλοντος Σαμαρά, δηλώνοντας πως «Κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν θεσµικό ρόλο σήµερα, έχουν αναγορευθεί ως εκφραστές της φωνής του κ. Σαµαρά. Αυτό δεν νοµίζω ότι βοηθάει», προσθέτοντας ότι ο Κώστας Καραµανλής «δεν έχει πει την τελευταία του λέξη…».
Για την όλη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, πάντως, η ΝΔ, δια στόματος του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχαλάκη απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ τα σχετικά σενάρια. «Αυτοί βγαίνουν, αυτοί τα διαρρέουν, αυτοί τα μαζεύουν, αυτοί τα ξαναβγάζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τώρα ξεκινούν τις διαρροές για ανασχηματισμό. Οι άνθρωποι έχουν φτάσει προ αδιεξόδου».
Πηγή: fimes.gr