Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν, να σας πω την αντίδραση της Ν.Δ. για την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο:
·        
Μίλησε:
Για ψηφιακό σχολείο, την ώρα που κλείνει σχολεία.
Για καλύτερη λειτουργία νοσοκομείων, όταν πρώτη φορά νοσοκομεία αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους.
Για νέες θέσεις εργασίας, όταν η ανεργία ξεπέρασε το 15% και πάει παραπάνω.
Για Χάρτα κοινωνικών δικαιωμάτων, όταν σε 18 μήνες, καταλύθηκε το κοινωνικό κράτος.
Για οδικό χάρτη, χωρίς να λέει που και πως πάει.
Για επανάσταση δικαιοσύνης στη φορολογία, όταν η φοροληστρική πολιτική δεν έχει προηγούμενο και οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, κ.λ.π.) πλήττουν πρωτίστως τους ασθενέστερους.
Μίλησε για νέο εκλογικό νόμο, την ώρα, που έκαναν στην πράξη… πειραματόζωο την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον «Καλλικράτη», ο οποίος καταρρέει.
Προφανώς, μιλούσε για άλλη χώρα.

Απαριθμώντας αυτά που έγιναν στους 18 μήνες, ισχυρίστηκε πως αν τα έλεγε από την αρχή κανείς δεν θα τον πίστευε.
Έχει δίκιο!
Ούτε θα τον πίστευε. Αλλά ούτε και τώρα υπάρχει άνθρωπος που τον πιστεύει.
Κανένας δεν θα πίστευε ότι θα πάνε τα spreads από 130 κοντά στις 1000 μονάδες βάσης.
Η ανεργία πάνω από το 15%.
Τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται.
Η ύφεση να είναι η χειρότερη που έζησε η χώρα από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και το κυριότερο:
Φοβήθηκε να πει ποια είναι τα νέα, επώδυνα μέτρα που σχεδιάζει και μετέθεσε την ανακοίνωσή τους για μετά το Πάσχα.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο που επέλεξε την επέτειο της βύθισης του «Τιτανικού» γι’ αυτή τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Προφανώς αισθάνεται ότι η κυβέρνησή του βυθίζεται.
Δεν θα βυθιστεί, όμως, μαζί τους και η χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να μας πείτε πως …. δεν θα βυθιστεί η χώρα μαζί τους;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θα πάρετε όλες τις απαντήσεις στο «Ζάππειο 2».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όταν θα γίνει, άμεσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν έχει βυθιστεί μέχρι τότε η χώρα;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η χώρα δεν θα βυθιστεί μαζί τους.

·   Χθες -όπως γνωρίζετε- υπήρξαν κάποια επεισόδια σε βάρος του υπουργού κ. Α. Λοβέρδου. Τα καταδίκασα, εκ μέρους της Ν.Δ., απερίφραστα. Όπως καταδικάσαμε και τα επεισόδια σε βάρος άλλων υπουργών. Επαναλαμβάνοντας, σε κάθε περίπτωση, την αταλάντευτη θέση μας ότι καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, εναντίον όποιου και εάν στρέφεται, όποια αιτία κι αν έχει, όποια πρόφαση κι αν επιστρατεύει.
Θέλω, όμως, να σημειώσω ότι πέρα από αυτά, εμφανίζονται επεισόδια βίας και σε βάρος διακεκριμένων επισκεπτών μας, που εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Ένα τέτοιο γεγονός συνέβη στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, σε βάρος του βραβευμένου με Νόμπελ Ιατρικής J. Watson. Καταδικάστηκε από τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, αλλά όχι και από την κυβερνητική πλευρά.
Σας δίνω το χθεσινό δελτίο της ΔΑΠ. Και περιμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Μιλάμε για ένα διακεκριμένο επιστήμονα. Πήγε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας να κάνει μια ομιλία. Μπήκε μέσα μια ομάδα και έκανε όσα έκανε. Δεν είδα καμία αντίδραση, καμία ευαισθησία, πέρα από αυτή της ΔΑΠ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ομάδα αυτή μπήκε για να διαμαρτυρηθεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επειδή παλαιότερα είχε δηλώσει ότι …..

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ας τοποθετηθεί η κυβέρνηση. Να βγει να το πει και θα πάρουν την απάντησή τους.

·         Ένα άλλο θέμα τώρα:
Όπως γνωρίζετε, η Ν.Δ. έχει πάρει ξεκάθαρες θέσεις και αναπτύσσει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει πυρηνικό εργοστάσιο στη σεισμογενή περιοχή του Ακούγιου.
Μία από τις πρωτοβουλίες αυτές ανελήφθη από τον Αντιπρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – Τουρκίας, Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκο και οδήγησε στην απόφαση ουσιαστικής έρευνας από την πλευρά της Ε.Ε. σχετικά με τις συνθήκες ασφάλειας και τον αντίκτυπο που θα έχει ένα τέτοιο εργοστάσιο. Υπάρχει για το θέμα, δήλωση του κ. Κουμουτσάκου από χθες.
Σας θυμίζω ότι είναι η 2η φορά, που επανέρχομαι σε αυτό το ζήτημα. Σας θυμίζω ότι σας είχα δώσει και την ερώτηση, που είχε καταθέσει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Τσουκαλάς για την ίδια υπόθεση, την οποία, βεβαίως, θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε.

·         Επίσης, θέλω να σας δώσω το κείμενο επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης οι βουλευτές της Ν.Δ. από όλους τους Νομούς της Κρήτης, βουλευτές του κόμματος που κατάγονται από την Κρήτη, ο αρμόδιος Τομεάρχης για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά και ο Γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος. Η επίκαιρη επερώτηση έχει θέμα: «Την απαξίωση της Κρήτης από τη σημερινή κυβέρνηση».
Οι επερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν την αδιαφορία και την εγκατάλειψη που γνωρίζει σε καθημερινή βάση το νησί από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εδώ και 18 μήνες.
Δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι η Κρήτη είναι ένα νησί με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και καλούν την κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για κρίσιμα θέματα, όπως -μεταξύ άλλων- είναι η πορεία των έργων υποδομής, τα προβλήματα στα νοσοκομεία και στο ΙΚΑ, η απουσία στοχευμένης πολιτικής στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων και η χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».
Θα σας διανεμηθεί και η επίκαιρη επερώτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί στην Κερατέα, το τελευταίο διάστημα, και αν η Ν.Δ. συμφωνεί με τις πράξεις πλήρους ανομίας, όπως για παράδειγμα, όλα αυτά που έγιναν χθες με το σκάψιμο του οδικού δικτύου της περιοχής.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας παραπέμπω στη δήλωση που έκανα προηγουμένως για τα θέματα της βίας. Και αυτό ισχύει κάθετα για οποιαδήποτε πράξη βίας. Μιλάω για τη βία από όπου και αν προέρχεται, με όποια πρόφαση και αν χρησιμοποιείται. Ειδικότερα, όμως, για το συγκεκριμένο θέμα θέλω να πω ότι η κυβέρνηση δεν έχει προσέλθει σε διάλογο. Έχει αφήσει την Αστυνομία εκεί, χωρίς να υπάρχει συνομιλητής με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τους κατοίκους. Οι κάτοικοι έχουν συγκεκριμένες προτάσεις.
Σας θυμίζω ότι, σε άλλες περιπτώσεις, η κυβέρνηση έδωσε άφθονο χρόνο και έστειλε τους υπουργούς της να διαπραγματευθούν. Για παράδειγμα στο θέμα της Υπατίας. Στην Κερατέα δεν έχει πάει ένας άνθρωπος να συζητήσει με τους κατοίκους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε αν τον κ. Σαμαρά θα τον συνοδεύσουν στην περιοδεία του στη Θράκη βουλευτές του κόμματος. Γιατί την περασμένη φορά, στη Ν. Ιωνία, ήταν εμφανής η απουσία βουλευτών της περιοχής. Και, δεύτερον, επειδή κάνατε και ένα σχόλιο, σχετικά με τις υποψηφιότητες των βουλευτών της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές: Θα υπάρξουν ηλικιακά κριτήρια ή όχι;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν, οι βουλευτές των νομών συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Ν.Δ.  Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, είχα απαντήσει ότι τα δημοσιεύματα για ηλικιακά κριτήρια είναι ανοησίες. Τα μόνα που θα ισχύσουν θα είναι κριτήρια αξιοσύνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα κριτήρια αξιοσύνης……

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κανένα άλλο σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω: Ο κ. Παπανδρέου είπε ουσιαστικά ότι θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Ποια είναι η άποψη της Ν.Δ., η θέση της Ν.Δ.;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Να δούμε ποιες αλλαγές θα φέρει και αναλόγως θα τοποθετηθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν φοβάστε μήπως αυτό σημαίνει πρόωρες εκλογές;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όποτε και αν τις κάνει, είναι καλοδεχούμενες. Είμαστε πανέτοιμοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει σήμερα μια δήλωση σχετικά με  το πρόσφατο νομοσχέδιο, όπου λέει ότι είναι αδιανόητο να συζητάμε το θέμα καν...

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας θυμίζω μια δήλωση που έχουμε κάνει, στην οποία αναφέρουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε αντίθετοι στην καζινοποίηση της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαρακτηρίζει αδιανόητο το να γίνει…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας λέω ότι είμαστε αντίθετοι στην καζινοποίηση της χώρας. Και θεωρούμε ότι αν αυτό γίνει μόνο και μόνο ως πηγή εσόδων -σας παραπέμπω σε εκείνη τη δήλωση- δεν το δεχόμαστε. Ωστόσο, επειδή αυτό το νομοσχέδιο έχει πάρα πολλές ρυθμίσεις, όταν θα έρθει στην τελική του μορφή, θα τοποθετηθούμε αναλυτικά. Αλλά για το συγκεκριμένο θέμα, σας επαναλαμβάνω πάλι τη φράση που χρησιμοποιήσαμε στην ανακοίνωση: Είμαστε αντίθετοι στην καζινοποίηση της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και ο λόγος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βλέπω εδώ ότι είπε, πριν από λίγο, στην τοποθέτησή του στη ΝΕΤ ότι δυσκολεύεται να δει τη Ν.Δ. να μην ψηφίζει το Σύμφωνο για το Ευρώ. Εσείς, ως Εκπρόσωπος του κόμματος, δυσκολεύεστε να το δείτε αυτό;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας έχω πει και για το θέμα αυτό ότι όταν έρθει στην οριστική του μορφή θα τοποθετηθούμε.
.
Ακούσαμε μια έκθεση ιδεών, εκτός τόπου και χρόνου.