Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Κοζάνης, κ. Γ. Κασαπίδη και ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα, κ. Κ. Κόλλιας, με αφορμή την καθυστέρηση στην έκδοση των νέων Κανονισμών Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:
«Εδώ και κάποιες εβδομάδες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνει τον εισπρακτικό μηχανισμό για να εξασφαλίσει ότι ο ΕΛΓΑ θα βάλει την εισφορά του αγρότη στο ταμείο.
Αντίθετα, εδώ και επτά μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου και τέσσερις μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου για τον ΕΛΓΑ, η Κυβέρνηση ακόμα δεν έχει δημοσιοποιήσει Κανονισμούς Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής και Ζωικού Κεφαλαίου.
Οι παραγωγοί μας καλούνται να πληρώσουν προκαταβολικά την αυξημένη εισφορά του ΕΛΓΑ χωρίς να γνωρίζουν:
- Ποιοι είναι οι υποχρεωτικά ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι, εκείνοι δηλαδή που καλύπτονται από την ειδική εισφορά.
- Ποιο είναι το ποσοστό απαλλαγής κάτω από το οποίο ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει.
- Ποιες θα είναι οι διαδικασίες αναγγελίας ζημιάς και εκτιμήσεων.
Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το τι επιφυλάσσουν οι νέοι Κανονισμοί στους αγρότες μας διότι:
- Ο νόμος αναφέρει τους κινδύνους που υπάγονται στην ασφάλιση χωρίς να διευκρινίζει εάν είναι υποχρεωτικά ασφαλιζόμενοι ή όχι.
- Στο προσχέδιο του Μαΐου υπήρχε σαφής διαχωρισμός υποχρεωτικά και προαιρετικά ασφαλιζόμενων κινδύνων – από τους υποχρεωτικά ασφαλιζόμενους απουσίαζαν οι εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές στη φυτική παραγωγή και όλες οι ασθένειες από το ζωικό κεφάλαιο.
- Ο νόμος παραπέμπει στο νέο κανονισμό ασφάλισης για τον προσδιορισμό του ποσοστού απαλλαγής όμως.
- Στο προσχέδιο του Μαΐου αναφερόταν ρητά ότι: Α) το ποσοστό απαλλαγής ήταν 20% υπολογιζόμενο ως ποσοστό της συνολικής παραγωγής και Β) ότι για καλλιέργειες που επί πέντε χρόνια προ του έτους ασφάλισης στον ΕΛΓΑ εμφάνιζαν ζημίες δυσανάλογες προς τις εισφορές, το ποσοστό της απαλλαγής μπορούσε να φτάσει το 50%.
Όσο απουσιάζουν οι Κανονισμοί Ασφάλισης, παραμένουμε επιφυλακτικοί για το τι μεθοδεύεται και τι επιφυλάσσεται στους παραγωγούς μας.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί ότι «δεν υπάρχει κενό νόμου στη διαδικασία ασφάλισης».
Θεωρεί επουσιώδες το να ξέρουν οι αγρότες μας για τι υπηρεσίες πληρώνουν.
Διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στις διαδικασίες των εκτιμήσεων, κι όμως οι παραγωγοί σε όλη τη χώρα τις διαπιστώνουν καθημερινά.
Θεωρεί λεπτομέρεια το γεγονός ότι οι ανύπαρκτοι κανονισμοί ασφάλισης θα ισχύσουν αναδρομικά, κι ωστόσο οι αγρότες πληρώνουν προκαταβολικά.
Ρωτούμε τον κύριο Υπουργό: θα έδινε ποτέ τα χρήματά του σε ασφαλιστική εταιρεία, χωρίς να έχει δει το συμβόλαιο;».