Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και Μετεωρολόγος, Βουλευτής Αττικής, κ. Νίκος Καντερές, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (W.M.O.), τα 189 κράτη μέλη του και ολόκληρη η παγκόσμια μετεωρολογική κοινότητα εορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Φέτος, το επιλεγμένο θέμα είναι «το κλίμα και εσείς».
Ήταν πριν από 61 χρόνια, στις 23 Μαρτίου 1950, όταν τέθηκε σε ισχύ η ιδρυτική συνθήκη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, της οποίας εξ αρχής υπήρξε μέλος η Ελλάδα μέσω της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ). Ένα χρόνο αργότερα, από το 1951, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ορίστηκε εξειδικευμένη υπηρεσία του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, διαδραματίζοντας έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο και σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας σε θέματα μετεωρολογίας και κλιματικών αλλαγών. Στην πολύχρονη πορεία του, ο Οργανισμός σε στενή συνεργασία με τις Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες των κρατών μελών, σχεδίασε και εφάρμοσε πληθώρα προγραμμάτων παρατήρησης, αξιολόγησης και ανταλλαγής πληροφοριών του παγκόσμιου κλίματος και των μετεωρολογικών φαινομένων. Μεταξύ αυτών των προγραμμάτων, αξίζει να αναφερθούν:
-Το παγκόσμιο πρόγραμμα παρατήρησης του καιρού, που ξεκίνησε το 1963 και συνδυάζει συστήματα παρατήρησης του καιρού στη στεριά, στη θάλασσα, στον αέρα. Με δορυφορικά συστήματα και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις διακινούνται άμεσα και καταλήγουν στα προγνωστικά κέντρα, όπου επεξεργάζονται και παράγονται οι διάφορες προγνώσεις, αλλά και οι προειδοποιήσεις για τυχόν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
-Το παγκόσμιο πρόγραμμα για το κλίμα, που ξεκίνησε από το 1979, όταν η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα άρχιζε να συνειδητοποιεί την ανθρωπογενή επίδραση στο κλίμα. Στόχος του προγράμματος μέχρι και σήμερα είναι η συλλογή και επεξεργασία των κλιματικών δεδομένων για την καλύτερη κατανόηση του κλιματικού συστήματος.
-Το πρόγραμμα για την υδρολογία και τα υδάτινα αποθέματα δίνει έμφαση στην αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτινων αποθεμάτων, τόσο των επιφανειακών, όσο και των υπογείων, ενώ παρέχει συμβουλές και βοήθεια σε χώρες για να εφαρμόσουν μία ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων τους, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το νερό.
-Τέλος, το πρόγραμμα για τη μείωση του κινδύνου από τις φυσικές καταστροφές, που στόχο έχει να ενισχύσει τη συμβολή των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και των περιουσιών, κυρίως μέσα από ένα σύστημα έγκαιρων προειδοποιήσεων, καθώς κάθε χρόνο περίπου το 90% των φυσικών καταστροφών σχετίζεται με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες, πλημμύρες, παρατεταμένες ξηρασίες και καύσωνες.
Η σύγχρονη μετεωρολογική επιστήμη είναι ανάγκη να αποτελεί βασικό συστατικό στην χάραξη μελλοντικών περιβαλλοντικών πολιτικών κάθε κράτους. Οι προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις μου, ζώντας πάνω από 30 χρόνια την πρόγνωση του καιρού και για αρκετά χρόνια ως διευθυντής πρόγνωσης στην ΕΜΥ, με οδηγούν να αναφερθώ στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Μετεωρολογία – αλλά και όλοι οι άνθρωποι που την υπηρετούν - στην κοινωνία, αλλά και στην οικονομία της κάθε χώρας. Ας είναι, λοιπόν, η γιορτή της Μετεωρολογίας μία ευκαιρία να μεταφερθεί αυτό το μήνυμα».