«Φωτιά» πήρε η Ολομέλεια της Βουλής από την αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων κατά τη συζήτηση της τροπολογίας που κατέθεσε η ΝΔ για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με κορύφωση την κόντρα μεταξύ ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, αιτιολόγησε την τροπολογία, κάνοντας λόγο για «τραυματισμό» του πανεπιστημιακού χώρου από τρομοκράτες, μαφιόζικες συμμορίες και εμπόρους ναρκωτικών, που εκμεταλλεύονται το καθεστώς του ασύλου και προσθέτοντας πως «το άσυλο δεν ισοδυναμεί με άβατο». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Κώστας Μαρκόπουλος, σημείωσε ότι αυτό που υπάρχει σήμερα είναι πανεπιστημιακό άβατο, ενώ αυτό που προτείνεται είναι άσυλο για πανεπιστημιακές ελευθερίες.
Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια δεν είναι η κακή εφαρμογή του νόμου για το άσυλο αλλά ο τρόπος διοίκησης και λειτουργίας τους και χαρακτήρισε λάθος την χρονική στιγμή που τίθεται το θέμα.
Υπέρ της διατήρησης του ασύλου τάχθηκε το ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι η προσπάθεια που γίνεται, είναι να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο όπου όλα είναι παράνομα.
Κατά της τροπολογίας τάχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να μην συνεχιστεί η συζήτηση γιατί παραβαίνει το Σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ ο πρόεδρος της Κ.Ο επιτέθηκε με σφοδρότητα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για υπαναχωρήσεις σε συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.
Υπέρ της πλήρους κατάργησης του ασύλου τάχθηκε ο ΛΑΟΣ, καθώς ανάλογο με της Ν.Δ, αίτημα, έχει καταθέσει και με πρόταση νόμου.
Σφοδρή αντιπαράθεση ΛΑΟΣ- ΣΥΡΙΖΑ
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, είπε πως «οι αντιεξουσιαστές είναι κράτος εν κράτει» και πως η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε «κράτος της ανοχής», με τους λαθρομετανάστες να έρχονται στην Ελλάδα προκαλώντας «τεράστιο πρόβλημα υγείας, με ασθένειες που απειλούν σε επίπεδα επιδημίας» - και με τα πανεπιστήμια να αντιμετωπίζουν πρόβλημα διακίνησης ιδεών της δεξιάς, από την αριστερά.
Ιδιαίτερα δεικτικός υπήρξε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΛΑΟΣ Άδ. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη, ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας:
«Το πανεπιστήμιο είναι κατ' εξοχήν χώρος όπου παράγεται και αναπαράγεται ο ορθός λόγος. Έχετε πάρει διαζύγιο με τον ορθό λόγο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι που εκπροσωπείτε τις πιο μισαλλόδοξες ακραίες απόψεις εντός του Κοινοβουλίου. Έχετε πάρει διαζύγιο με τον ορθό λόγο και αντιμάχεστε με σθένος οτιδήποτε παράγει και αναπαράγει τη γνώση, που είναι εχθρός των προκαταλήψεων που εσείς διασπείρετε στην ελληνική κοινωνία.
Και χαίρομαι που σας βλέπω όλους εδώ, και τον κ. Βορίδη που μόλις ήρθε, ο οποίος προχθές στα τηλεοπτικά παράθυρα υπερασπιζόταν το νόμο και την τάξη, το αδιασάλευτο της κοινωνικής ειρήνης στα πανεπιστήμια. Θα ξέχασε ότι ο ίδιος το 1986 εισέβαλε στη νομική με τσεκούρια, με μαχαίρια και δεν έχει λογοδοτήσει ακόμη γι' αυτή την πράξη του».
Επίσης ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε και τη Νέα Δημοκρατία στο πρόσωπο του Κώστα Τζαβάρα, για «συγκάλυψη του μεγαλύτερου διαχρονικού σκανδάλου, της Ζήμενς» - και το ΠΑΣΟΚ για «προσπάθεια αναζωπύρωσης των πλέον αντιδραστικών ανακλαστικών στην κοινωνία, προκειμένου να συνταγματοποιηθεί το Μνημόνιο».
Ο κ. Τσίπρας σύστησε «σοβαρότητα» και προειδοποίησε πως «εάν δεν ενταχθούν οι μετανάστες στον κοινωνικό ιστό, θα επικρατήσουν επικίνδυνα φαινόμενα».
«Δεν ανεχόμαστε να μοιράζει πιστοποιητικά σοβαρότητας ο κ. Τσίπρας», παρενέβη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, χαρακτήρισε «πολιτικό τυχοδιώκτη» τον Αλέξη Τσίπρα .
«Δημιουργώ προφανώς έντονο ψυχολογικό πρόβλημα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης. «Αναπόλησε κατά την κρίση του περιστατικά προ 25ετίας. Αυτοί όμως που «κτίζουν» καθηγητές στα πανεπιστήμια, είναι ο Βορίδης και οι οπαδοί του ΛΑΟΣ, ή οι άνθρωποι της αριστεράς και της άκρας αριστεράς εδώ και 30 χρόνια; Οι κάτοικοι στον Άγιο Παντελεήμονα αποφάσισαν να αυτοοργανωθούν αφού εδάρησαν από την Αριστερά και εκλάπησαν από τους μετανάστες».
«Αν άκουγε κανείς τη συζήτηση σήμερα, θα νόμιζε πως ζούμε στο '50, όπου μιλούσαν για την Αριστερά που κρατά κονσερβοκούτια» παρατήρησε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).
«Εμένα που με λέτε φορέα μισαλλόδοξων απόψεων, μου καίνε το βιβλιοπωλείο και σεις το υπερασπίζεστε αυτό», παρενέβη ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Μου έχουν γράψει απ' έξω, ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς. Είστε εγκαλούμενοι εγκληματίες κύριοι». Ο κ. Γεωργιάδης, δεσμεύτηκε επίσης να ανακαλέσει όλες του τις κριτικές προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, «εάν η Ολομέλειά του δικαιώσει το δίκαιο του αίματος στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και σώσει την πατρίδα από την είσοδο των μεταναστών».
«Πρώτη φορά έχω ακούσει από το βήμα να εκστομίζονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί, και έπρεπε να εξεγερθούν οι πάντες», παρενέβη ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης. «Αυτό που άκουσα για το αίμα, ξεπερνά κάθε όριο. Θα κάνουμε όλοι εξετάσεις αίματος και θα δείχνουμε τα χρωματοσώματα του αίματός μας;»
Για «διχασμό προσωπικότητας που χρήζει ψυχίατρο», εγκάλεσε τον Αλ. Τσίπρα ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης. «Ξυπνάω το πρωί και είμαι υπέρ του Συντάγματος. Το βράδυ όμως, ω το θαύματος, είμαι κατά, γιατί έτσι με συμφέρει πολιτικά», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ
Σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο για "εγκαλούμενους εγκληματίες", που "υποθάλπουν τη βία". "Είστε οι φορείς των πιο φασιστικών ιδεών στην Ελλάδα- Και που σας μιλάω πολύ είναι", τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας, εκ μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης, τόνισε ότι οι παραπάνω χαρακτηρισμού "προσβάλλουν συνολικά τη λειτουργία της Βουλής", καθώς και ότι "ξεπερνούν κάθε όριο". "Αν φτάσουμε στο σημείο ο ένας να καθυβρίζει τον άλλο, καταλαβαίνετε που θα οδηγηθούμε", σημείωσε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστ. Ροντούλης, τόνισε ότι "τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται ψυχίατρο.
eklogika.gr