Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Πώς προσλαμβάνονται Ειδικοί Σύμβουλοι και Γραμματείς σε Περιφέρειες - Δήμους



Τέσσερις ειδικούς συμβούλους δικαιούται να έχει ο κάθε περιφερειάρχης και έναν ο κάθε αντιπεριφερειάρχης σύμφωνα με εγκύκλιο για την πρόσληψη προσωπικού «ειδικών θέσεων» που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών. Ξεκαθαρίζεται όμως ότι η θητεία των συμβούλων διαρκεί όσο η θητεία των αιρετών. Η πρόσληψη του κάθε ειδικού συμβούλου  γνωστοποιείται, μέσω του Τύπου, ενώ εάν πρόκειται για σύμβουλο δικηγόρο, αναστέλλεται αυτομάτως η ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία. Ως ειδικοί σύμβουλοι, μπορούν να προσληφθούν ιδιώτες μετά από σχετική ανακοίνωση στον Τύπο, ενώ παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης των θέσεων αυτών με απόσπαση από θέση του δημόσιου τομέα.
Επίσης κάθε περιφέρεια αποκτά Εκτελεστικό Γραμματέα, ο οποίος θα  προσλαμβάνεται ύστερα από δημόσια προκήρυξη. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πτυχίο Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και να κατέχουν "αξιόλογη" διοικητική εμπειρία. Οι αποδοχές του θα είναι ίσες με τα 2/3 του μισθού του περιφερειάρχη. Στη διαδικασία αυτή μπορούν να συμμετέχουν και υπάλληλοι και λειτουργοί του δημοσίου τομέα όπως αυτός κάθε φορά ισχύει, καθώς επίσης και υπάλληλοι αιρετών Περιφερειών πλην των υπαλλήλων που υπηρετούν στην ίδια Περιφέρεια.
Προβλέπονται, επίσης, δύο θέσεις δημοσιογράφων,  με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και διάρκεια σύμβασης  όσο διαρκεί η θητεία του περιφερειάρχη.
Στους μεγάλους Δήμους- πρωτεύουσες νομών
Στους δήμους που είναι πρωτεύουσες νομών ή έχουν πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους προβλέπεται η πρόσληψη Ιδιαίτερου Γραμματέα, μετακλητού υπαλλήλου με θητεία που θα διαρκεί όσο η θητεία του δημάρχου.  Επίσης οι δήμαρχοι θα μπορούν να προσλαμβάνουν γενικό γραμματέα, ειδικούς συμβούλους, ειδικούς και επιστημονικούς συνεργάτες, με τις ίδιες προϋποθέσεις και τις ίδιες διαδικασίες που ισχύουν και για τις περιφέρειες.


eklogika.gr