Η έκλειψη θα αρχίσει στις 8:40 π.μ. στη Βόρεια Αλγερία και σταδιακά, καθώς θα κινείται προς τα βορειοανατολικά, θα είναι ορατή από τη Βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία. Ενα μεγάλο τμήμα του ήλιου (ανάμεσα στα δύο τρίτα και τα τρίτα τέταρτα του δίσκου του) θα «χαθούν» πάνω από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις (Λονδίνο, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο κ.α.), ενώ το φαινόμενο θα είναι πιο ορατό στη βόρεια Σουηδία, όπου ο ήλιος θα σκιαστεί κατά τα τέσσερα πέμπτα από τη Σελήνη.
Στην Αθήνα η έκλειψη θα αρχίσει στις 8:57 και θα διαρκέσει έως τις 11:58, με αποκορύφωμα στις 10:23 (ώρα Ελλάδος), όταν η Σελήνη θα καλύψει περίπου τα δύο τρίτα (κάτι λιγότερο του 60%) του δίσκου του Ηλίου κατά τη μέγιστη φάση. Αν δεν υπάρχουν σύννεφα και το φαινόμενο είναι κανονικά ορατό, χρειάζεται προσοχή κατά την παρακολούθηση για να μην υπάρξουν προβλήματα στα μάτια σας.
Στην Αθήνα, από τις 9 το πρωί της Τρίτης, μέλη της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και ερασιτέχνες αστρονόμοι θα έχουν εγκαταστήσει τηλεσκόπια στη είσοδο του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου (αν το επιτρέψει ο καιρός) και θα βοηθήσουν κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει με ασφάλεια το φαινόμενο. Ενα πρόγραμμα παρατήρησης της έκλειψης οργανώνουν οι ερασιτέχνες Ελληνες αστρονόμοι. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο τομέας Ηλιακών Παρατηρήσεων του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (Σ.Ε.Α.), η ομάδα παρατήρησης ηλιακών εκλείψεων H.E.L.I.O.S (Hellenic Eclipse Laboratory for Imaging and Observing the Sun), ανεξάρτητοι ερασιτέχνες αστρονόμοι, καθώς επίσης μέλη της Ένωσης Σεληνιακών και Πλανητικών Παρατηρητών (A.L.P.O.) από την Ευρώπη.
Στόχος είναι η χρονομέτρηση ακριβείας των επαφών της Σελήνης με τον Ήλιο και η φωτογράφιση σε μεγάλη ανάλυση της προβολής της Σελήνης στον Ηλιακό δίσκο.
Στην Πάτρα η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας "Ωρίων" θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στην πλατεία Γεωργίου με σκοπό την παρατήρηση της μερικής έκλειψης ηλίου, με τηλεσκόπια εφοδιασμένα με τα κατάλληλα φίλτρα, ικανά για παρατήρηση της μερικής έκλειψης, καθώς επίσης και με ειδικά γυαλάκια για την ασφαλή παρατήρηση του φαινομένου χωρίς τηλεσκόπια. Η πρόγνωση καιρού δείχνει για βελτίωση
από Τρίτη, οπότε υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να μπορέσουμε να δούμε το φαινόμενο.
Η επόμενη μερική έκλειψη ηλίου θα συμβεί την 1η Ιουνίου 2011 και θα είναι ορατή από τη Σιβηρία, τη βόρεια Κίνα, την Αλάσκα και τον Καναδά, αλλά όχι από την Ελλάδα. Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου θα λάβει χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2012 και θα είναι ορατή μόνο από την Αυστραλία, τη Ν.Ζηλανδία, το νότιο Ειρηνικό και τη Νότια Αμερική.
Από την Ελλάδα κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα παρατηρήθηκε μία μόνο ολική ηλιακή έκλειψη στις 19 Ιουνίου 1936 και δύο δακτυλιοειδείς εκλείψεις στις 21 Μαΐου 1966 και στις 29 Απριλίου 1976.
Στη διάρκεια του 21ου αιώνα στην χώρα μας υπήρξε μια ολική έκλειψη, στις 29 Μαρτίου 2006, που ήταν όμως ορατή μόνο από το Καστελόριζο, ενώ άλλη μια θα συμβεί ξανά στις 21 Απριλίου 2088, η οποία θα είναι ορατή σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Θα υπάρξει και μία δακτυλιοειδής, την 1η Ιουνίου 2030.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκλειψη μπορείτε να
απευθυνθείτε στους ακόλουθους ιστοτόπους:
http://eclipse.gsfc.nasa.gov/OH/OH2011.html#SE2011Jan04P
http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=13237
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ethnos.gr - thebest.gr