Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η Ομιλία του Βουλευτή Κορινθίας της Ν. Δ Κώστα Κόλλια στην Βουλή στα πλαίσια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2011.

Στην ομιλία του ο κ. Κόλλιας μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η αποτυχία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική της ύφεσης, του πληθωρισμού και της ανεργίας, αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στον δεύτερο Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Από τις εκλογές του 2009 μέχρι το Μνημόνιο και τον Προϋπολογισμό του 2011 μεσολάβησαν διγλωσσία, αστοχίες, εμπαιγμός και ολιγωρία. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τις υποσχέσεις για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις πέρα από τον πληθωρισμό; Τα λεφτά που υπήρχαν και στη συνέχεια χάθηκαν και τώρα θέλετε να τα διαγράψετε;
Ξεχάσατε ότι «φουσκώσατε» το έλλειμμα του Προϋπολογισμού του 2009, προκειμένου να λέτε στη συνέχεια ότι το μειώσατε; Ξεχάσατε τις δηλώσεις περί Τιτανικού και αδυναμίας πληρωμών που οδήγησαν τη χώρα σε δανειακή κρίση; Ξεχάσατε τις παλινωδίες του Πρωθυπουργού για το πρόγραμμα στήριξης; Να θυμηθούμε ότι το Φεβρουάριο η Κυβέρνηση απέκλεισε αύξηση του Φ.Π.Α. και ένα μήνα μετά τον εφάρμοζε; Ξεχάσατε ότι ο Υπουργός Εργασίας κάθε τρεις και λίγο διαλαλούσε τα τρία «ΟΧΙ» και στη συνέχεια υπέγραψε αύξηση των ορίων ηλικίας, αύξηση των εισφορών, μείωση των συντάξεων. Να θυμηθούμε την απόσυρση που ξεκίνησε και αποσύρθηκε ή το ΕΚΑΣ που δώσατε την πρώτη δόση και στη συνέχεια το πήρατε πίσω. Να θυμηθούμε ότι από το Μάιο υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμος ο αναπτυξιακός νόμος;
Ο Υπουργός Οικονομίας είχε δηλώσει ότι αν χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα, θα έχει αποτύχει. Ο Προϋπολογισμός του 2011 είναι ακριβώς αυτό, ομολογία αποτυχίας και συνταγή νέας ύφεσης. Τα μέτρα είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε να πλήξουν τους πολλούς, δηλαδή τους κοινωνικά αδύναμους, τους οικονομικά ασθενέστερους.
Έχουμε νέα αύξηση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, στα είδη ευρείας κατανάλωσης, από το 11% στο 13%. Μέσα σε ένα χρόνο, η Ελλάδα έγινε η πιο ακριβή χώρα στο πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη. Και, βεβαίως, από το 2011 θα είμαστε πιο ακριβοί και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Θα ακολουθήσει το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό. Έχουμε την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων. Πού; Στην Ελλάδα της υπογεννητικότητας! Στην Ελλάδα του γερασμένου πληθυσμού και της μετανάστευσης! Έχουμε έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις που είχαν κέρδη το 2009. Και, βεβαίως, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα κέρδη έχουν εξανεμιστεί.
Αλήθεια, ποιος θα επενδύσει σήμερα στην Ελλάδα, όταν η φορολογία φθάνει το 55%, όταν οι ασφαλιστικές εισφορές φθάνουν το 45% των ακαθάριστων αποδοχών του εργαζόμενου, όταν οι έκτακτες εισφορές έχουν γίνει πάγια τακτική; Να σας αναφέρω ότι στην Κορινθία η κατάσταση είναι τραγική. Καθημερινά χάνουμε δεκάδες θέσεις εργασίας στις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα καταστήματα. Να αναφερθώ και στους αγρότες που βιώνουν τραγικά αδιέξοδα, καθώς από τη μια μεριά οι τιμές είναι στον πάτο και από την άλλη το κόστος είναι στα ύψη.
Και βεβαίως ακόμα δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Πιθανόν να μειωθούν οι συντάξεις ακόμα περισσότερο, όπως και οι μισθοί ή να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο.
Η Κυβέρνηση δεν πήρε ούτε ένα μάθημα από τις αποτυχίες της. Έβαλε άμεσους φόρους που δεν μπορούν να πληρώσουν οι πολίτες.
Έβαλε έμμεσους φόρους που έχουν γονατίσει την αγορά. Δεν αξιοποίησε τίποτα από τη δημόσια περιουσία. Δεν έκανε ούτε ένα βήμα μπροστά ως προς την αποτελεσματικότητα του κράτους και των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Αντίθετα, έσκαψε βαθιά σε κάθε τσέπη, σε κάθε σπίτι, σε κάθε ταμείο.
Καταψηφίζοντας αυτόν τον Προϋπολογισμό, καταψηφίζουμε την κυβερνητική πολιτική, μία πολιτική ατελέσφορη που δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε κοινωνικές αδικίες, οικονομικό τέλμα και μακρά ομηρία