Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ποιο είναι το χειρότερο; Η παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ή οι πρόωρες εκλογές;

Ως τέλος εποχής για τον τρόπο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να χαρακτηρισθεί η συζήτηση για το νόμο-ζούγκλα που διαλύει κάθε στοιχειώδες δικαίωμα των εργαζομένων σ’ αυτή τη χώρα.

Για πρώτη φορά οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αμφισβήτησαν ανοιχτά το σκληρό πυρήνα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, βάλλοντας ανοιχτά κατά του αρχιτέκτονά της, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών.

Χαρακτηρισμοί και σχόλια που ούτε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα.

«Πάμε ολοταχώς για αναδιάρθρωση», είπε η Β. Παπανδρέου, «Ψηφίζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, «Μ’ αυτά που κάνετε δεν χάνετε μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών, προκαλείτε κρίση εμπιστοσύνης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα», είπε ο κ. Γείτονας, «Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας» είπε ο κ. Αμοιρίδης, ενώ ο κ. Παπαχρήστος είχε πει στην επεισοδιακή εκείνη συνεδρίαση ότι «Αλλο είναι να ακολουθείς τους όρους των τοκογλύφων και άλλο να μπαίνεις στη λογική των τοκογλύφων». Την επομένη ο κ. Παπαχρήστος έκανε το λάθος να πάρει τοις μετρητοίς τη διαβεβαίωση του κόμματός του ότι δεν θα τεθεί θέμα πειθαρχίας για την ψήφιση του νόμου-ζούγκλα και είπε «όχι». Η διαγραφή ήρθε σε λίγα λεπτά από το άκουσμα του «όχι» στην αίθουσα της Βουλής. Μια διαγραφή που δείχνει τον πανικό του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διαγραφείς Βαγγέλης Παπαχρήστος εθεωρείτο από τους λεγόμενους «σκληρούς προεδρικούς». Πλέον η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένη αλλά το ζητούμενο για τους επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος.

Στο μέλλον κάθε ψηφοφορία δύσκολου νομοσχεδίου θα είναι ένας σκληρός αγώνας ανάμεσα στα «θέλω» των πραιτοριανών της τρόικας στην κυβέρνηση και στα «πρέπει» της ιδεολογικής συνείδησης των μελών της κυβερνητικής «σοσιαλιστικής» ομάδας. Ο,τι έχει απομείνει, βέβαια, από τη «σοσιαλιστική» συνείδηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Γιατί ποιος πιστεύει πλέον ότι τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος είναι σοσιαλιστές; «Φανατικούς νεοφώτιστους του νεοφιλελευθερισμού», αποκαλούν οι ίδιοι οι «πράσινοι» βουλευτές τους υπουργούς της κυβέρνησης. Νιώθουν και οι ίδιοι πλέον σε κάθε τους επαφή με τους ψηφοφόρους τους ότι το χάσμα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το λαό όλο και μεγαλώνει.

Δεν ανέχεται πλέον ο κόσμος την κοροϊδία και το ψέμα. Λίγες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωναν ότι δεν θα πάρουν νέα μέτρα και δεν θα πειραχθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Ως πότε αυτή η κοροϊδία;

Τώρα ο πρωθυπουργός ετοιμάζει το νέο «colpo grosso». Αρχίζει να διαρρέει σιγά σιγά ότι το σχέδιο της Μέρκελ για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης μπορεί να προκαλέσει αναδιάρθρωση του χρέους μας. Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Οκτωβρίου θριαμβολογούσε και ψήφιζε υπέρ του σχεδίου αυτού και είχε αντιρρήσεις μόνο για το ενδεχόμενο να αφαιρείται η ψήφος από τις χώρες που εντάσσονται στο μηχανισμό αυτό. Τώρα ανακάλυψε πόσο καταστροφικό για τη χώρα είναι το σχέδιο αυτό; Μήπως ο κ. Πάγκαλος όταν μίλαγε για αναδιάρθρωση ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία;

Ο πρωθυπουργός με την άφρονα πολιτική του τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ μάς οδήγησε στα νύχια του ΔΝΤ. Φοβάμαι πως με τη συνεχιζόμενη αδιέξοδη πολιτική του θα μας πάει στην ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Ισως, τελικά, οι πρόωρες εκλογές να μην είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα. Το χειρότερο είναι πλέον η παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία. Οσο κρατάνε τα ηνία της χώρας τόσο βαθύτερα βουλιάζουμε.

Αυτή η κατηφόρα δεν φαίνεται να έχει σταματημό. Γιατί, δυστυχώς, δεν είναι μόνο η καταστροφή στην οικονομία. Τα εθνικά θέματα είναι τα επόμενα «θύματα» της αλόγιστης κυβερνητικής πολιτικής.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται κρυφές συζητήσεις και μυστική διπλωματία που υπονομεύουν εθνικά δίκαια. Συναλλαγές και διαβουλεύσεις κάτω από το τραπέζι που μόνο εθνική καταστροφή μπορούν να προκαλέσουν. Ισως χειρότερη από την καταστροφή που βιώνουμε καθημερινά στην οικονομία.

MIXEΛΑΚΗΣ
.e-typos.com