Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Ο δορυφόρος UPSat του πανεπιστημίου Πατρών εκπέμπει - Επιτυχημένη η εκτόξευση της κάψουλας στο διάστημα και από τον ISS - ΒΙΝΤΕΟ

Ο δορυφόρος UPSat του πανεπιστημίου Πατρών εκπέμπει - Επιτυχημένη η εκτόξευση της κάψουλας στο διάστημα και από τον ISS - ΒΙΝΤΕΟ Ο διδακτορικός φοιτητής του τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών Ανδρέας Αμπατζόγλου μας εξηγεί
Ο δορυφόρος του πανεπιστημίου Πατρών ταξιδεύει πλέον στο διάστημα και εκπέμπει κανονικά καθώς περίπου μια ώρα μετά την εκτόξευσή του το σήμα του έλαβαν σταθμοί μέτρησης στη γή. Μετά από μια επιτυχημένη εκτόξευση από το ακρωτήριο Κανάβεραλ και επίσης επιτυχή μεταφόρτωση στον διεθνή διαστημικό σταθμό, ο πατρινός δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά την Πέμπτη 18 Μαΐου και λειτουργεί άψογα εως αυτή την ώρα.
Ο «UPSat», ο πρώτος δορυφόρος ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού τέθηκε σε τροχιά επιτυχώς από το σύστημα απελευθέρωσης της NanoRacks στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στις 12.24 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης 18 Μαΐου.
Ο διδακτορικός φοιτητής του τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών Ανδρέας Αμπατζόγλου μιλά στην κάμερα του IONIAN


Τριάντα λεπτά μετά την εκτόξευση από τον ISS, τα υποσυστήματα του «UPSat» άρχισαν την κανονική τους λειτουργία σε τροχιά. Το SatNOGS, το ανοιχτό δίκτυο επίγειων δορυφορικών σταθμών, άρχισε να λαμβάνει σήματα τηλεμετρίας από τον «UPSat» σε επίγειους δορυφορικούς σταθμούς που βρίσκονται σε λειτουργία παγκόσμια και λίγο μετά την ενεργοποίησή του.

Αυτός είναι ο νανοδορυφόρος UPSat
O «UPSat» είναι ένας δορυφόρος που συμμετέχει στην αποστολή QB50, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε στην Ελλάδα από το Libre Space Foundation και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Όλα τα υποσυστήματα του δορυφόρου λειτουργούν κάτω από τις φυσιολογικές παραμέτρους λειτουργίας τους και η ομάδα λειτουργίας του «UPSat» θα προχωρήσει στη φάση LEOP για την προετοιμασία του επιστημονικού σκέλους της αποστολής.
Η επιτυχής λειτουργία του «UPSat» σε τροχιά αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό για το ανοιχτό λογισμικό και το υλικό ανοιχτής σχεδίασης στο διάστημα, κάνοντας τις διαστημικές τεχνολογίες περισσότερο προσβάσιμες σε όλους.
Δείτε την επιτυχημένη εκτόξευση στο διάστημα του πυραύλου ATLAS 5 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, που μετέφερε εκτός των άλλων και τον νανοδορυφόρο του Πανεπιστημίου Πατρών


 thebest.gr