Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Καραμεσίνη: Αυτά προσφέρει η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Άρθρο της Μαρίας Καραμεσίνη, διοικήτριας και προέδρου του ΔΣ του ΟΑΕΔ, που δημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ, αναλύει τις παροχές των καρτών ανεργίας που είχαν ως αποτέλεσμα και την αύξηση των εγγεγραμμένων στον Οργανισμό.
Αναλυτικά:

“Τα δύο τελευταία χρόνια ένας αυξανόμενος αριθμός μη επιδοτούμενων ανέργων που βρισκόταν εκτός μητρώου ΟΑΕΔ γράφτηκε σε αυτό, προκαλώντας την άνοδο της εγγεγραμμένης ανεργίας, ενώ ταυτόχρονα η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ -που δίνει αξιόπιστες στατιστικές εκτιμήσεις στον πληθυσμό- κατέγραφε συνεχή αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, και η ΕΡΓΑΝΗ επιβεβαίωνε αμετάκλητα την καθαρή αύξηση των θέσεων μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω τάσεων, η ψαλίδα μεταξύ της διοικητικά καταγραφόμενης (από τον ΟΑΕΔ) και της στατιστικά καταγραφόμενης (από την ΕΛΣΤΑΤ) ανεργίας έκλεισε. Οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ άνεργοι αποτελούσαν το 87% αυτών της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο του 2017 έναντι 76% τον Απρίλιο του 2014.

Η αύξηση των εγγραφών στο μητρώο μη επιδοτούμενων ανέργων προερχόμενων από τον μη ενεργό πληθυσμό οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων. Τα δικαιώματα και οφέλη που παρέχει το δελτίο ανεργίας, ο επανασχεδιασμός των προγραμμάτων απασχόλησης που έδωσε προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους και οι εκκλήσεις του ΟΑΕΔ προς τους νέους για να εγγραφούν προκειμένου να συμμετέχουν στα προγράμματα απασχόλησης που απευθύνονταν σε αυτούς, αποτέλεσαν την τελευταία διετία κίνητρα και έναυσμα εγγραφής στο μητρώο του ΟΑΕΔ σε αυτούς που αναζητούσαν εργασία, ακόμα και εάν δεν είχαν προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν επίδομα ανεργίας (μη επιδοτούμενοι άνεργοι).
Συγκεκριμένα, πέραν της αξίωσης για επίδομα ανεργίας όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις, το δελτίο ανεργίας παρέχει σε όλους τους ανέργους, επιδοτούμενους ή μη:
– μοριοδότηση σε προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ στο δημόσιο τομέα,
– πρόσβαση σε προγράμματα απασχόλησης,
– συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και παιδικών κατασκηνώσεων,
– παροχές ασθένειας σε είδος (υπό προϋποθέσεις),
– συμμετοχή σε πρόγραμμα προαιρετικής ασφάλισης όταν είναι πλησίον της σύνταξης, προκειμένου να θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης
– ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ,
– μείωση φόρου ή φοροαπαλλαγές (π.χ. ΕΝΦΙΑ),
– ένταξη σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν δάνεια, οφειλές κ.λπ.,
– δωρεάν μετακίνηση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΟΑΣΑ),
– επίδομα θέρμανσης,
– δωρεάν παροχές δήμων (δημοτικά κολυμβητήρια, δημοτικά θέατρα κ.λπ.),
– προσφορές επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα (π.χ. εισιτήριο σε κινηματογράφους, θέατρα),
Η εγγεγραμμένη ανεργία έχει αρχίσει από τον Μάρτιο να μειώνεται -ευθυγραμμιζόμενη με την τάση της στατιστικής ανεργίας- εφόσον πλέον υπερισχύουν οι έξοδοι από το μητρώο λόγω μεγάλης αύξησης των θέσεων εργασίας. Όμως, παρά την πτωτική της τάση, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων είναι τεράστιος και αποτελεί πρόκληση για τον ΟΑΕΔ που καλείται να τους παρέχει στήριξη και διέξοδο. Ο Οργανισμός θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του στην προσπάθεια για αισθητή αποκλιμάκωση της ανεργίας τα επόμενα χρόνια, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας”.

aftodioikisi.gr