Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Έφτασαν στην Ελλάδα τα λείψανα των 17 ηρώων της Κύπρου

eldyk.jpg
Με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας επέστρεψαν στην Ελλάδα τα λείψανα 17 πεσόντων στις πολεμικές επιχειρήσεις του 1964 και του 1974 στη Κύπρο. Τα λείψανα παραλήφθηκαν σε τελετή στο αεροδρόμιο Λάρνακας από τον Αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Στεφανή.
Πρόκειται για νεκρούς της τορπιλακάτου "Φαέθων" που βυθίστηκε από τουρκικά αεροσκάφη το 1964, για νεκρούς του αεροσκάφους "Νοράτλας" που καταρρίφθηκε το 1974 στη Λευκωσία και άλλους νεκρούς από μάχες με τους Τούρκους.

Πρόκειται για τον συνταγματάρχη Βασίλειο Παπαλάμπρου και τους Ανθυπασπιστές Νικόλαο Κρητικό και Νικόλαο Αθανασίου που υπηρετούσαν το 1974 στην ΕΛΔΥΚ, τον Αντιπτέραρχο Βασίλειο Παναγόπουλο, που ήταν ο Κυβερνήτης του Νοράτλας και τους Ανθυπασπιστές καταδρομείς Σωτήριο Κουρούνη και Στέφανος Τζιλιβάκη.

Μαζί με αυτούς επιστρέφουν στην Ελλάδα και τα οστά των στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ, Ελευθέριου Άνθη, Γεώργιου Ζερβομανώλη, Αθανάσιου Καραγεώργου, Ιωάννη Κωνσταντακόπουλου, Κωνσταντίνου Μπροδήμα, Ιωάννη Παπαδόπουλου, Αργύριο Σίννη, Μανούσου Τριανταφυλλίδη, Βασίλειου Τριάντη και Γεώργιο Χαμουργιωτάκη. Επίσης επιστρέφει στην Ελλάδα ο Ανθυπασπιστής Ναυτικού Νικόλαος Νιάφας, που υπηρετούσε στη τορπιλάκατο «Φαέθων» που βυθίστηκε το 1964.
Τα οστά των πεσόντων παραδόθηκαν σήμερα από τη Κυπριακή Δημοκρατία στους συγγενείς τους, παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού εθνικής άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.