Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Τραγωδία στην Αίγυπτο: Τουλάχιστον 26 νεκροί Χριστιανοί μετά από ένοπλη επίθεση

http://media2.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/05/la-fg-egypt-luxor-attack-20150610.jpg
Τουλάχιστον 26 είναι νεκροί και δεκάδες άλλοι τραυματίες από την ένοπλη επίθεση που δέχθηκαν Χριστιανοί Κόπτες το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη της περιοχής εκτός από τους 26 νεκρούς υπάρχουν και τουλάχιστον 26 τραυματίες ενώ ιερέας κάνει λόγο για 35 νεκρούς. Σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια επίθεση δέχθηκαν δύο λεωφορεία. Στο ένα επέβαιναν Χριστιανοί Κόπτες και στο δεύτερο εργάτες από δύο χωριά της περιοχής.

286 Τραγωδία στην Αίγυπτο: Τουλάχιστον 26 νεκροί Χριστιανοί μετά από ένοπλη επίθεση [εικόνες βίντεο]Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια ανάληψη ευθύνης για την αιματηρή επίθεση.  Αξίζει να σημειωθεί  ότι το βράδυ της 24ης Μαΐου, η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο, είχε εκδώσει προειδοποίηση για «επικείμενη αλλά απροσδιόριστη τρομοκρατική επίθεση στην Αίγυπτο». «Η Πρεσβεία γνωρίζει μια δυνητική απειλή δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα της οργάνωσης Hassm, μια γνωστή τρομοκρατική οργάνωση, γεγονός που υποδηλώνει κάποια απροσδιόριστη δράση αυτό το βράδυ» αναφερόταν σε δήλωση.
Θυμίζουμε ότι την Κυριακή των Βαΐων περίμεναν οι τζιχαντιστές για να προκαλέσουν νέο μακελειό σε χριστιανικές εκκλησίες της Αιγύπτου. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για δύο πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Τάντα και την Αλεξάνδρεια. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα σημειώθηκαν την ώρα της λειτουργίας για τη μεγάλη γιορτή των χριστιανών, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 45 πιστοί να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν.
Η πρώτη βόμβα εξερράγη στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Μαρ Γκίργκις) της Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου. Σκοτώθηκαν επιτόπου 27 πιστοί και η εκκλησία έμοιαζε με σφαγείο από το αίμα των χριστιανών. Λίγες ώρες αργότερα, βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά του έξω από τον Αγιο Μάρκο της Αλεξάνδρειας. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν πάνω από 18 άνθρωποι και ανάμεσά τους οι 4 αστυνομικοί που φρουρούσαν την εκκλησία και εμπόδισαν τον τζιχαντιστή-καμικάζι να μπει στο κτίριο. Στην εκκλησία βρισκόταν και ο κόπτης Πατριάρχης Ταουάντρος Β’ (Θεόδωρος), ο οποίος απομακρύνθηκε ασφαλής. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου εξουδετέρωσαν στη συνέχεια άλλους δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς στο τέμενος Αμπντέλ Ραχίμ της πόλης Τάντα.