Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Κωνσταντινα Νικολάκου να μην τολμήσει κανένας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να παραβιάσει την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ειδικά σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων και τις συζητήσεις που εξελίσσονται μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου δήλωσε:
«Παρακολουθούμε με έκπληξη και απορία τις εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είτε με τις διαπραγματεύσεις της διυπουργικής επιτροπής με την ανάδοχο εταιρεία, είτε με τις συναντήσεις του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος με τους Δημάρχους.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε το σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, μετά από εκχώρηση της αρμοδιότητας από το ΦΟΣΔΑ, δεδομένου ότι μέχρι τότε δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα από τις Δημοτικές αρχές, και με αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Διυπουργικής Επιτροπής, και ολοκλήρωσε με επιτυχία το διεθνή διαγωνισμό.
Το Νοέμβριο του 2015, μετά τις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέδειξαν την ορθότητα και τη διαφάνεια του διαγωνισμού της Περιφέρειας, το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε την εντολή στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να προβεί στην άμεση υπογραφή της σύμβασης υλοποίησης του έργου με την ανάδοχο εταιρεία.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο διαγωνισμός της Περιφερειακής αρχής εισήγαγε σημαντικές και πιλοτικές καινοτομίες, όπως τον ανταγωνιστικό διάλογο, την ιδιωτική χωροθέτηση, τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, στοιχεία τα οποία, αφενός, εξοικονόμησαν σημαντικούς πόρους, αφετέρου, σύμφωνα με τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας απέδειξαν την πλήρη διαφάνεια σε όλα τα στάδιά του.
Οι πολίτες παρακολουθούν τις συναντήσεις και τις διαπραγματεύσεις που γίνονται, χωρίς τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που είναι ο δικαιούχος του έργου, γεγονός το οποίο συνιστά κατάφωρη παραβίαση της δημοκρατικής ηθικής.
Το έργο μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σταματά την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και των περιβαλλοντικών εγκλημάτων. Με την υλοποίηση του σχεδίου μας, θα πρέπει οι Δημοτικές αρχές να προβούν άμεσα σε μείωση των δημοτικών τελών.
Με έκπληξη παρακολουθούμε να γίνεται αναφορά σε άλλες τεχνολογίες, όπως η καύση, όπου οι τιμές είναι περίπου 200 ευρώ τον τόνο.
Πως όλοι όσοι σιωπούσαν τόσα χρόνια και αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει στη διαχείριση των απορριμμάτων θυμήθηκαν τώρα, αφού ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός της Περιφέρειας, ότι δήθεν μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία αυτό το σοβαρό ζήτημα;
Στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλους όσους θεωρούν ότι μπορούν να συζητούν, να διαπραγματεύονται και εν τέλει να παζαρεύουν ένα έργο, δικαιούχος του οποίου είναι η Περιφερειακή αρχή;
Ο Ά βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, να συνεργαστεί με την αιρετή Περιφέρεια και να αντισταθεί στην «πολιτική δωροδοκία των δήθεν 300 εκατομμυρίων ευρώ» για την αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.
Φτάνει πια ! Εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν στο παρελθόν μόνο για μελέτες απ’ όλους όσους σήμερα θέλουν και επιζητούν ακόμα περισσότερα εκατομμύρια για την προμήθεια μηχανημάτων.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένει παρούσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Πελοποννησίων πολιτών και να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον απέναντι σε οποιαδήποτε μικροπολιτική, μικροκομματική ή προσωπική ιδιοτέλεια που στόχο έχει να ανακόψει τη δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη της Πελοποννήσου.
Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση να μην τολμήσει κανένας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να παραβιάσει την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ειδικά σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας. Θα μας βρει απέναντί του με όλα τα όπλα που απορρέουν από τις αρμοδιότητές μας, για να διαφυλάξουμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα τη νομιμότητα, που κανείς δε σέβεται και δεν τηρεί».