Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΝΔ κ ΕΥ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣTA ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ



Ο Μεϊμαράκης για την επένδυση Χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, είχε συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων στα μεταλλεία χρυσού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ο ακόλουθος διάλογος:


ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Να ερχόσασταν κάτω στα μεταλλεία να δείτε και τους εργαζόμενους που είναι  μέσα στις στοές. Έλεγα πως  θα έχουμε εκεί μια πολύ δυναμική παρουσία και θα ήταν πάρα πολύ καλό αυτό. Έχουμε δείξει τη δυναμική μας, τη δυνατότητα που έχουμε εμείς οι μεταλλωρύχοι. Το έχουμε δείξει και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ξέραμε πως θα είχαμε 5, 6 χιλιάδες κόσμο. Θεωρούμε πως θα είσαι αυριανός Πρωθυπουργός. Άρα εδώ πάνω θέλουμε να μας λύσεις το πρόβλημα μια και καλή. Πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία. Αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει. Πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα. Η επένδυση αυτή, για εμάς, για τον τόπο μας, είναι η ζωή μας. Εγώ είμαι τρίτη γενιά μεταλλωρύχος. Έχω 27 χρόνια στα μεταλλεία. Από αυτή τη δουλειά, από αυτή την εταιρία, από αυτά τα μεταλλεία, η περιοχή μας, όλη η βορειανατολική Χαλκιδική, τα τελευταία 70 χρόνια ζει από αυτό το μεταλλείο.  Ο οικονομικός πνεύμονας της περιοχής είναι το μεταλλείο.
Και βλέπουμε αυτή τη στιγμή πως έχουμε επενδυτή. Τα  προηγούμενα χρόνια ψάχναμε για επενδυτές, για χρήματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε επενδυτή και δεν έχουμε κυβέρνηση να στηρίξει αυτό το έργο. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε πολιτικοί όμηροι. Παίχτηκε ένα πολιτικό, βρώμικο πολιτικό παιχνίδι. Έκανε εδώ, πολιτική αλητεία ο κ. Σκουρλέτης, μας χρησιμοποιούν πολιτικά αυτή τη στιγμή. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα, στις επόμενες μέρες πιστεύω και από τα προβλήματα των εργαζομένων που είναι στις στοές, με την υγεία τους και το αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει δεν ξέρουμε με το Συμβούλιο της Επικρατείας  που είναι την Τρίτη. Και δεν ξέρουμε και το αποτέλεσμα φυσικά των εκλογών. Άρα οι δέκα μέρες, οι επόμενες, είναι για εμάς κρίσιμες. Και ακόμη πιο κρίσιμες θα είναι εδώ με τον επενδυτή αν θελήσει να φύγει, αν θελήσει να κάνει απολύσεις, πράγμα το οποίο θα ανάψει το φιτίλι εκεί κάτω και θα έχουμε ανεξέλεγκτα πράγματα.
Θεωρούμε πως είναι ευκαιρία να κερδίσει και η Νέα Δημοκρατία, γιατί στήριξε αυτό το έργο. Το είχε στηρίξει, ανέκαθεν και επί Σαμαρά και με εσάς. Θέλουμε ακόμη πιο πολύ τη στήριξη, πραγματική στήριξη για να λύσουμε το πρόβλημα. Πρέπει να το λύσουμε. Είναι και ευκαιρία. Θεωρούμε πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό μας πλούτο: Γιατί δεν είναι μόνο η Χαλκιδική. Είναι και πάνω οι Σάππες. Είναι και το Κιλκίς. Οπότε μας δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα, - που τα ξέρετε καλύτερα αυτά από εμάς - να αναπτυχθούμε και να έχουμε έναν τομέα πρωτογενή που θα δώσει μέλλον, ανάπτυξη και δουλειά.
Δουλεύουμε αυτή τη στιγμή 2.000 εργαζόμενοι. Που έχει προοπτική στις επόμενες μέρες. Αν πούμε αύριο ανοίγουμε να πάρουμε αυτομάτως άλλους 600 εργαζόμενους, την ίδια στιγμή, την ίδια μέρα. Άλλοι 600 εργαζόμενοι να δουλέψουν. Κι όμως, αυτό το πολιτικό παιχνίδι που μας έκαναν, αυτή την πολιτική αλητεία ο κ. Σκουρλέτης και ο ΣΥΡΙΖΑ, κανείς μέχρι σήμερα δεν το έχει καταγγείλει. Βγαίνουμε μόνοι μας αυτή τη στιγμή. Και βλέπετε τι έχουμε κάνει οι εργαζόμενοι. Γιατί, αυτή τη στιγμή μας έχουν αδικήσει. Θα δούμε τα κανάλια αύριο να μας παίζουν, να μας κοροϊδεύουν, ότι μας βάζει η εταιρία.  Ποια εταιρία; Εγώ σπουδάζω δυο παιδιά. Ποια  εταιρία με βάζει; Που αύριο δεν θα έχω να τα σπουδάσω; 

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όπως ξέρετε, είχα επισκεφθεί τα μεταλλεία και ως γραμματέας του κόμματος και μετά. Έχω πλήρη γνώση και άποψη. Και να ξέρετε ότι, αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος, θα σας είχα επισκεφθεί. Εάν δηλαδή η έκθεση δεν ήταν σε προεκλογική περίοδο. Θεωρώ, όμως, ότι ένας υπεύθυνος πολιτικός, δεν επιτρέπεται να πάει προεκλογικά και να ανάψει και το φιτίλι και να προσπαθήσει να το εκμεταλλευθεί πολιτικά. Γιατί  επειδή είναι προεκλογική περίοδος, η καχυποψία των πολιτών είναι αυξημένη και σε όλη την Ελλάδα και στη Χαλκιδική. Θα πούνε, «τώρα βρήκε την ώρα να έρθει;» Εάν δεν ήταν προεκλογική περίοδος και αν δεν πίστευα ότι  μπορεί να ερμηνευθεί έτσι, ότι δηλαδή έρχομαι να εκμεταλλευτώ τον αγώνα σας, ή  ότι έρχομαι να σπεκουλάρω πολιτικά πάνω σε αυτό τον αγώνα εν όψει εκλογών. Να ξέρετε ότι αν δεν ήταν εκλογές θα είχα έρθει. Και θα είχα έρθει αμέσως μόλις είχαμε επικοινωνήσει και συζητήσαμε το ζήτημα.
Ξέρετε ότι εμείς είμαστε η Παράταξη που επιδιώκει να έχουμε ιδιωτικές επενδύσεις, γιατί πιστεύουμε ότι, χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, δεν υπάρχουν δουλειές. Θέλουμε ταυτόχρονα οι επενδύσεις αυτές να τηρούν τους περιβαλλοντολογικούς όρους. Γιατί αυτό είναι προς την υγεία όλων μας. Όταν όμως υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες μας βεβαιώνουν ότι η επένδυση είναι εντάξει και ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσουμε, θεωρώ ότι, από εκεί και πέρα, υπάρχει ιδεοληψία και υστεροβουλία να μην προχωράει μια επένδυση.
Η συγκεκριμένη επένδυση, από όσο γνωρίζω και από όσα και εσείς με έχετε ενημερώσει, πληροί τις προϋποθέσεις. Όπως μου έχουν πει και οι εκλεκτοί συνάδελφοι από τη Χαλκιδική,  αλλά και στελέχη και φίλοι που σας έχουν επισκεφθεί, σε ανύποπτο χρόνο, υπάρχει μια υγιής επένδυση.  Υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας. Θεωρούμε ότι υπάρχει μια περιβαλλοντολογική και οικολογική συνείδηση. Όπως ξέρετε το Συμβούλιο Επικρατείας έχει μπλοκάρει πάρα πολλές φορές επενδύσεις. Και κάνουμε δεκτές τις αποφάσεις του. Λοιπόν, όταν το ΣτΕ βγαίνει και λέει ότι είναι ορθή η επένδυση περιβαλλοντολογικά, οφείλουμε να το ακούσουμε. Όπως το ακούμε και όταν λέει το αρνητικό. Αλά καρτ δεν μπορεί να προσλαμβάνεις και να υλοποιείς τις αποφάσεις του.
Λοιπόν, θέλω, χωρίς να το εκμεταλλεύομαι πολιτικά, να σας δώσω τη γενική μας κατεύθυνση.   Είμαστε υπέρ των επενδύσεων. Και να σας πω ότι για τη συγκεκριμένη επένδυση, εμείς θέλουμε να προχωρήσει, θέλουμε να ξεκινήσει. Πολύ περισσότερο αφού υπάρχουν και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Θεωρούμε αδιανόητο να διώξουμε άλλη μια επένδυση από την Ελλάδα, η οποία φέρνει τόσες θέσεις εργασίας. Όλοι μιλάνε για δουλειές, όλοι λένε ότι η ανεργία είναι πολύ υψηλή και ότι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί είναι οι επενδύσεις. Και όλοι αυτοί που μιλάνε υπέρ του ανέργου, διώχνουν τις επενδύσεις  και αυξάνουν την ανεργία. Αυτό, δυστυχώς, είναι ένα γεγονός  το οποίο το ζείτε και εσείς πολύ περισσότερο από τον οποιοδήποτε άλλο Έλληνα. Θέλω, λοιπόν, να εκπέμψω το μήνυμα - και σε εσάς και προς όλους - ότι δεν είναι προεκλογική εξαγγελία - γιατί το λέμε  χρόνια ότι πιστεύουμε στις επενδύσεις - ότι μόλις γίνουμε κυβέρνηση θα ξαναλειτουργήσει όπως πρέπει η επένδυση για να φέρει θέσεις εργασίας. Είναι «πιστεύω» μας. Είναι δέσμευσή μας. Και για αυτό ακριβώς σας λέω ότι αυτή η δέσμευση θα υλοποιηθεί μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.