Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ



ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ
ΣΤΗ ΔΕΘ
                                   
 Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη ΔΕΘ: Ποτέ δεν έγινε τόσο κακό σε τόσο μικρό διάστημα

1.  Αναφέρεται -αφού περιγράφει τη σημερινή οικονομική κατάσταση και το πώς φτάσαμε σε αυτή-, στο νέο τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να κινηθεί ως Πρωθυπουργός της χώρας από τις 21 Σεπτεμβρίου.

2. Υπογραμμίζει την ανάγκη αποκατάστασης της χαμένης εμπιστοσύνης στην οικονομία και τη χώρα μας. Δίνει έμφαση στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και ομαλότητας. Είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά.

3. Αναπτύσσει την πρόταση για ένα νέο Σύμφωνο Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάταξης, με άμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους.

4. Αναφέρεται στην ανάγκη σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών και οριστικής λύσης στο πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους. Είναι βασική προτεραιότητα. Υπογραμμίζω ότι βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής μιας κυβέρνησης με κορμό και βάση τη Νέα Δημοκρατία είναι η άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας, η διαμόρφωση γόνιμου επενδυτικού περιβάλλοντος. Είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, που επιτυγχάνεται με νέες επενδύσεις και νέες επιχειρήσεις, που φέρνουν νέες θέσεις εργασίας.  Από τις 21 Σεπτεμβρίου πιάνουμε δουλειά για να φέρουμε στη χώρα μας δουλειές.

5. Το Σχέδιό μας περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.  Μέσο για τη στήριξη της αναπτυξιακής στρατηγικής μας είναι το «πακέτο Γιουνκέρ», που φτάνει τα 35 δις ευρώ. 

6. Δίνουμε έμφαση στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στηρίζοντας τους τομείς στους οποίους έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα (Τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή, ναυτιλία).

7. Προχωρούμε στην αναμόρφωση του κράτους με έμφαση στον επιτελικό και ρυθμιστικό ρόλο του. Θέλουμε κράτος αποτελεσματικό, αρωγό στην ανάπτυξη.

8. Κυρίαρχος στόχος μας είναι η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και η προώθηση της κοινωνικής συνοχής. Για το σκοπό αυτό επικεντρώνουμε την πολιτική μας στην τόνωση της απασχόλησης και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας. Παράλληλα, προωθούμε στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, όπως η επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης της επιχειρηματικότητας των νέων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

9. Αναφέρεται στις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, στις βασικές αρχές και τις θέσεις της Εξωτερικής Πολιτικής, καθώς  και στο μείζον ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με έμφαση στη διεθνή διάσταση του θέματος.

10. Υπογραμμίζεται ως επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουμε με σίγουρα και στέρεα βήματα που πάνε τη χώρα μπροστά, μακριά από τις αβεβαιότητες και τους ολέθριους κινδύνους, που επιφυλάσσουν οι ανεύθυνοι πειραματισμοί, εκείνων που μόλις παραιτήθηκαν και έφυγαν.