Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στον «ΕΤτΚ» Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αφήγημα, δεν δίνει ελπίδα και δεν πείθει

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αφήγημα, δεν δίνει ελπίδα και δεν πείθει 
«Για μένα, το νέο στην πολιτική είναι οι άνθρωποι που έχουν το θάρρος να πουν την αλήθεια, που έχουν το θάρρος να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό» δηλώνει με συνέντευξή της στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η Ντόρα Μπακογιάννη. Η υποψήφια βουλευτής Α’ Αθηνών Ν.Δ. εκτιμά ότι στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα και επισημαίνει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και ευρύτατης συνεργασίας.


Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα;
Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα. Από την αρχή του προεκλογικού αγώνα πίστευα ότι η Ν.Δ. μπορούσε να αντιστρέψει το κλίμα και να κερδίσει την πρωτιά. Σήμερα είμαι πεπεισμένη. Η χώρα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έφτασε στο χείλος του γκρεμού, κινδύνευσε η ευρωπαϊκή της πορεία, φορτώθηκαν 100 δισ. στις πλάτες του ελληνικού λαού και χάθηκαν 17.000 θέσεις εργασίας μέσα σε ένα μήνα. Οι πολίτες έχουν κουραστεί και απαιτούν από τα κόμματα να συνεννοηθούν και να υλοποιήσουν επιτέλους ένα πρόγραμμα για την ανόρθωση της οικονομίας και τη θωράκιση των εθνικών συμφερόντων. Το δίπολο Μνημόνιο-αντιμνημόνιο έχει καταρρεύσει μετά την προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα, ο οποίος αποδείχθηκε και εντελώς ανίκανος να χειριστεί σοβαρά θέματα, όπως το μεταναστευτικό. Ευτυχώς υπήρξε η υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία πήρε κάποιες πρωτοβουλίες που βελτίωσαν την κατάσταση. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αφήγημα, δεν δίνει ελπίδα, δεν πείθει. Εχει διαρρήξει όλες τις κοινωνικές συμμαχίες στις οποίες στηρίχθηκε για να κερδίσει τις εκλογές. Η Ν.Δ. έμαθε από τα λάθη της και μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα για μια λύση σταθερότητας και ασφάλειας. Επίσης έχει αρχηγό έναν άνθρωπο που ενώνει και είναι αποφασισμένος να κάνει πράξη την εθνική συνεννόηση.

Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δείχνουν μάχη στήθος με στήθος για ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Πόσο σας προβληματίζει το ενδεχόμενο οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του Αλέξη Τσίπρα να συσπειρωθούν την τελευταία στιγμή και να δώσουν άλλη μια ευκαιρία στον πρώην πρωθυπουργό;


Το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών είναι σταθερότητα και ευρωπαϊκή πορεία ή αστάθεια. Τώρα που είμαστε όλοι πιο ώριμοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του. Απαιτείται χωρίς αλαζονεία να συνεργαστούμε και να προχωρήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές. Το ζητούμενο είναι αν μέσα από τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα σχέδιο εθνικής αναγέννησης ή θα συνεχίσουμε να βυθιζόμαστε στην ύφεση και την ανεργία.


Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δηλώνει ότι επιθυμεί συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα. Ωστόσο, η πρόθεση αυτή δεν δυσαρεστεί τους γαλάζιους ψηφοφόρους που προτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αντιπολίτευσης για τους τελευταίους επτά μήνες της διακυβέρνησής του;


Με τον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούμε σε πολλά θέματα. Διαφωνούμε ριζικά στα θέματα Παιδείας, στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εξωτερική πολιτική και το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και κυρίως στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει απίστευτη ανικανότητα. Επίσης διαφωνούμε στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Ομως σήμερα η χώρα, δικαιούμαι να το πω διότι το λέω 5 χρόνια τώρα, έχει ανάγκη από εθνική συνεννόηση και ευρύτατη συνεργασία. Αν το είχαμε κάνει το 2010, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν στην κατάσταση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Χρειαζόμαστε ενότητα δυνάμεων. Χρειάζεται να βρούμε τους καλύτερους και ικανότερους από τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ που θα δουλέψουν για τον εθνικό στόχο.


Στις προηγούμενες εκλογές, υπερίσχυσε το «συναίσθημα» έναντι της λογικής και πολλοί πολίτες προσήλθαν στην κάλπη επιλέγοντας ψήφο διαμαρτυρίας. Ποια είναι τα «κλειδιά» αυτής της μάχης;

Σήμερα που οι μάσκες έπεσαν δεν υπάρχουν πια ψευδαισθήσεις. Σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν περιθώρια για λαϊκισμούς. Ο κ. Τσίπρας κορόιδεψε και συνεχίζει να κοροϊδεύει τους Έλληνες μιλώντας για παράλληλο πρόγραμμα. Η ειλικρίνεια, η μετριοπάθεια  και η διάθεση για συνεργασία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή που θα κάνουν οι πολίτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για νέο και για παλιό φωτογραφίζοντας τη ΝΔ.
Υπάρχει όντως αντιπαράθεση μεταξύ παλιού και νέου. Το ερώτημα είναι ποιο είναι το παλιό και πιο το νέο; Είναι  νέο η παλαιοκομματική μέθοδος του να κρύβεις την αλήθεια κάτω από το χαλί; Για μένα, το νέο στην πολιτική είναι οι άνθρωποι που έχουν  το θάρρος να πουν την αλήθεια, που έχουν το θάρρος να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό. Το παλιό είναι «θα σας κάνω γεφύρια και ποτάμια, θα σας αυξήσω τη σύνταξη, θα σας δώσω 13η σύνταξη, θα σκίσω το μνημόνιο μέρα μεσημέρι, θα κάνω το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Τώρα που τα ψέματα τελείωσαν θα κρίνει ο ελληνικός λαός τι είναι παλιό και τι νέο.

Ποιά είναι η πρόταση της ΝΔ για τη φορολογία.
Είναι γεγονός ότι η συμφωνία που μας έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια πολύ κακή συμφωνία. Διαφωνούμε στα δημοσιονομικά και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούμε υφεσιακά και αντιαναπτυξιακά μέτρα. Αντιθέτως, θα φέρουμε προτάσεις για την αντικατάστασή τους, τις οποίες θα συζητήσουμε με τους εταίρους, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης. Θα δώσουμε μάχη για την κατάργηση του 23%ΦΠΑ  στην ιδιωτική εκπαίδευση και θα παλέψουμε για τη μείωση της υψηλής φορολογίας στους κατ' επάγγελμα αγρότες. Ειδικά για την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχουμε προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο τη μείωση κατά 150 εκατομμύρια των δαπανών του κράτους. Στόχος μας είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να πείσουμε τους εταίρους  για αλλαγές στη φορολογία και αυτό θα μπορεί να γίνει με την πιστή τήρηση των μεταρρυθμίσεων και την πάταξη της φοροδιαφυγής.


Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα στην περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και ποια στο σενάριο που θα κόψει το νήμα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αν η Ν.Δ. δεν είναι πρώτο κόμμα και δεν λάβει εκείνη την εντολή σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει σταθερότητα. Υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε μπροστά σε νέα διάσπαση εντός του ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένο τα δύσκολα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν. Μόνος και χωρίς συμμάχους ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο σε νέα αδιέξοδα μπορεί να  οδηγήσει τη χώρα.  Το εντελώς αντίθετο ισχύει αν σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό  στη ΝΔ. Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και είμαστε αποφασισμένοι να καλέσουμε όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία για μια κυβέρνηση τετραετίας και ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης.

Στο ντιμπέϊτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, υπήρξαν νικητές και ηττημένοι;

Νομίζω ότι δεν υπήρξαν νικητές και ηττημένοι και κανείς δεν έγινε σοφότερος από το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, εξαιτίας των αυστηρών και άκαμπτων κανόνων, οι οποίοι δεν έδωσαν στους αρχηγούς τη δυνατότητα να παρέμβουν, να εξηγήσουν και γενικά να κάνουν το διάλογο πιο ζωντανό. Τα πράγματα νομίζω θα ξεκαθαρίσουν στο ντιμπέιτ μεταξύ του κ. Μειμαράκη και του κ. Τσίπρα, που θέλω να ελπίζω ότι θα γίνει με καλύτερους όρους

Το  δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο υφίσταται ή έχουμε πλέον μια άλλη πραγματικότητα ανάμεσα σε «δραχμιστές» και «ευρωπαϊστές»;

Η διχαστική λογική μνημόνιο- αντιμνημόνιο κατέρρευσε μετά τη σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με την πραγματικότητα, χωρίς αερόσακο. Πλέον νομίζω ότι μέχρι κι ο πιο δύσπιστος έχει καταλάβει ότι ο μοναδικός τρόπος για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια είναι να τα εφαρμόσουμε και ταυτόχρονα με μια ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης  να πείσουμε τους εταίρους για αλλαγές στο πρόγραμμα. Η πλειοψηφία των Ελλήνων στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και φοβάται και απεύχεται  το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή. Ακόμα και το ΚΚΕ  έχει πει ότι μια πιθανή επιστροφή στη δραχμή θα αποδειχθεί καταστροφική κι ιδίως για τα λαϊκά στρώματα. Μόνο ο κ. Λαφαζάνης μας λέει ότι τα πράγματα είναι απλά και ότι δεν χρειάζεται κάποιο σχέδιο για την επιστροφή στη δραχμή, καθώς θα προσαρμοστούμε με το πέρασμα του καιρού. Άρα το δίλλημα είναι ή θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα χτίσουν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και θα φέρουν επενδύσεις ή θα συνεχίσει η φτωχοποίηση της Ελλάδας.