Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Μεϊμαράκης: Οι ιδεοληψίες του Τσίπρα κόστισαν πανάκριβα στην Ελλάδα - Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλάει εφ' όλης της ύλης στον «Ε.Τ.»

Μεϊμαράκης: Οι ιδεοληψίες του Τσίπρα κόστισαν πανάκριβα στην Ελλάδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ 
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

Η επανεκκίνηση της οικονομίας με αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και προσέλκυση επενδύσεων είναι η πρώτη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας, δηλώνει με συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Επισημαίνει ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να έχει διάρκεια τετραετίας, ενώ αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. καταγγέλλει ότι λειτούργησε με μικροκομματική λογική και όχι με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Οσον αφορά στην επόμενη μέρα των εκλογών, τονίζει: «Εμείς θα προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε με τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ώστε να δημιουργήσουμε και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου συναντηθήκατε, σε καλό κλίμα, όπως τουλάχιστον φάνηκε, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ανταλλάσσετε καθημερινά λεκτικά πυρά από το προεκλογικό βήμα. Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας μετά τις εκλογές;

Με τον κ. Τσίπρα έχουμε πολιτικές διαφορές, όχι προσωπικές. Εχω τονίσει πολλές φορές την ανάγκη να συμπεριφερόμαστε με πολιτικό πολιτισμό, τόσο σε ό,τι αφορά το σεβασμό στους θεσμούς όσο και τις διαπροσωπικές σχέσεις και τις ανθρώπινες στιγμές. Από την πλευρά μου προσπαθώ πάντα να εκπέμπω αυτό το μήνυμα στην κοινωνία. Ομως, πολιτικά είμαστε απέναντι. Γιατί με τις ιδεοληψίες, τις αστοχίες του, τους ερασιτεχνικούς και επιπόλαιους χειρισμούς του ανέκοψε την πορεία ανάκαμψης της χώρας. Λειτούργησε με μικροκομματική λογική και όχι με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση μακράς διάρκειας. Γιατί αυτό υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον. Ο κ. Τσίπρας αποκλείει τη συνεργασία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις πλην των ΑΝ.ΕΛ. Και το κάνει αυτό ενώ γνωρίζει ότι είναι πιθανό οι ΑΝ.ΕΛ. να μην μπουν στην επόμενη Βουλή, οπότε, στην περίπτωση αυτή, θα προκαλέσει νέο αδιέξοδο στη χώρα. Πρέπει, λοιπόν, να απευθύνετε το ερώτημά σας στον κ. Τσίπρα. Εγώ θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για την εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και όταν λάβω τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επιδιώξω το σχηματισμό κυβέρνησης μακράς διάρκειας. 

Αν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα και ο κ. Τσίπρας αρνηθεί να συνεργαστεί μαζί σας, είτε επιλέγοντας να «δραπετεύσει», όπως λέτε, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, με ποια κόμματα θα μπορούσατε να σχηματίσετε σταθερή κυβέρνηση τετραετίας, που είναι και το βασικό διακύβευμα το οποίο θέτετε για αυτές τις εκλογές;

Είμαι από αυτούς που εδώ και χρόνια πιστεύουν ότι τα προβλήματα λύνονται με κυβερνήσεις συνεννόησης και συνεργασίας. Κυρίως σε τόσο κρίσιμες εθνικά περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε. Οπως σας είπα, η χώρα σήμερα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Η κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές έχει πολύ δύσκολο έργο μπροστά της. Γι’ αυτό πρέπει να είναι κυβέρνηση τετραετίας. Εμείς θα προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε με τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ώστε να δημιουργήσουμε και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. 

Αποκλείετε κάποιους; Γιατί σας ακούμε να λέτε ότι θα συνεργαστείτε με τις δημοκρατικές, δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Δεν είπα τίποτε διαφορετικό από αυτό που ορίζει η βασική ιδρυτική αρχή της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποτυπώνεται στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Οι ιδεολογικές και καταστατικές αρχές και οι πολιτικές κατευθύνσεις της παράταξής μας είναι σαφείς. Είναι ασύμβατες με τα άκρα και με όσους δεν αναγνωρίζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί τους. 

Και να πάμε στη βασική προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω. Απευθύνεστε καθημερινά στους πολίτες που είτε επέλεξαν την αποχή είτε την τιμωρητική ψήφο. Θεωρείτε ότι μπορείτε να τους πείσετε; Γιατί να επιλέξουν τη Ν.Δ. και όχι ένα κόμμα διαμαρτυρίας;

Η χώρα, κ. Κατσαβού, χρειάζεται υπεύθυνη διακυβέρνηση. Μόνο έτσι θα ξεπεράσει τα προβλήματα, θα βγει από την κρίση και θα πάει μπροστά. Η τιμωρητική ψήφος, η ψήφος διαμαρτυρίας έναντι του πολιτικού συστήματος και η αποχή δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων. Το αντίθετο. Δείτε τι συνέβη: Oσοι ψήφισαν με τη λογική της διαμαρτυρίας ή απείχαν από τη διαδικασία των εκλογών, άθελά τους, συνέβαλαν στο να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και να σχηματιστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. που με την επιζήμια πολιτικής της επιδείνωσε τη θέση της χώρας μας. Κατανοώ γιατί ψήφισαν οι συμπολίτες μας τιμωρητικά και προσωπικά έχω ζητήσει πολλές φορές συγγνώμη για τα λάθη και τις παραλείψεις των προηγούμενων χρόνων. Oμως, καλώ όλους αυτούς που στις προηγούμενες εκλογές επέλεξαν την ψήφο διαμαρτυρίας ή την αποχή να αναλογιστούν: Aξίζει «φέσι» 90 δισ. ευρώ η αγανάκτηση που ήθελαν να εκφράσουν; Αξίζει την ταλαιπωρία που υπέστησαν και την ανασφάλεια που βίωσαν με το κλείσιμο τον τραπεζών και τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας; Αξίζει τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν και γύρισαν τη χώρα πίσω; Την οπισθοδρόμηση της οικονομίας, την απώλεια θέσεων εργασίας; Καλώ όλους τους πολίτες να πάνε στην κάλπη και να αποφασίσουν με τη λογική. Να σκεφτούν, να συγκρίνουν και να κρίνουν ποιος τελικά μιλά και συμπεριφέρεται υπεύθυνα. Ποιος έχει ρεαλιστικές, αξιόπιστες λύσεις για τα προβλήματα. Να σκεφτούν ποια πολιτική δύναμη, αποδεδειγμένα, μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά. Και είμαι σίγουρος ότι αφού σκεφτούν, αφού κρίνουν και συγκρίνουν θα επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία. 

e-typos.com