Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Θεσσαλονίκη 2014-Θεσσαλονίκη 2015: Κρίνοντας και συγκρίνοντας

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Παραπονείται τον τελευταίο καιρό ο κ. Τσίπρας (τόσο στην ομιλία του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όσο και στη συνέντευξη Τύπου) ότι οι επικριτές του συγκρίνουν τον… ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ!
Συγγνώμη, αλλά τι περίμενε να γίνει όταν βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, από όπου είχε πέρσι εξαπολύσει το περίφημο «πρόγραμμα» με το οποίο κέρδισε τις εκλογές, υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες;
Άλλωστε, το προκάλεσε και ο ίδιος. Προσπάθησε να απαριθμήσει όσα από το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» έγιναν και αποσιώπησε εντελώς αυτά που δεν έγιναν.
Και ήταν πολλά…

Για να μην ξεχνιόμαστε , από την Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας, όταν παρουσίασε το δήθεν πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμά του, είχε υποσχεθεί την 13η σύνταξη, το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ (κόστος… 0, μας έλεγαν!), την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη «Νέα Σεισάχθεια» στα κόκκινα δάνεια, τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας, την διαγραφή του χρέους κατά τα πρότυπα της Γερμανίας του 1953.
Από τη Θεσσαλονίκη μας έδωσε την κοστολόγηση του «προγράμματος» (στα 11,362 δις ευρώ) και από εκεί μας ανακοίνωσε τις… σίγουρες πηγές χρηματοδότησης – 12 δις ευρώ (ήγουν 3 δις από το ΕΣΠΑ, 3 από το ΤΧΣ, 3 από την επανεκκίνηση της οικονομίας και 3 από τη φοροδιαφυγή).
Συνέβη τίποτε από όλα αυτά; Βρέθηκε έστω και ένα ευρώ από όλες αυτές τις «πηγές»;
Όχι βέβαια!
Το αντίθετο μάλιστα: Το ΕΣΠΑ έμεινε κολλημένο (επειδή όπως έχει πει ο κ. Τσίπρας υ0πήρχε ασφυξία και δεν έβρισκε την –ελάχιστη - εθνική συμμετοχή), χάσαμε και τα λεφτά του ΤΧΣ (το οποίο θα έθετε υπό τον απόλυτο έλεγχο του κράτους) και όσο για τα υπόλοιπα, ας τα αφήσουμε καλύτερα.
Επομένως, ας σταματήσουν τα κλαψουρίσματα.
Διότι δεν τους φταίει κανείς!

elzoni.gr